szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

Mivel a világ tőzsdéi csütörtökön hivatalosan is bessztartományba léptek, elérkezett az idő egy kis játékra a számokkal.

Mivel a világ tőzsdéi csütörtökön hivatalosan is bessztartományba léptek, elérkezett az idő egy kis játékra a számokkal. Itt van egyrészt a jelen. Az MSCI World index 24 fejlettnek minősített ország tőzsdéinek teljesítményét méri, ezek között már csak 5 van, melyek kisebbet estek a csúcshoz képest 20 százaléknál, vagyis még nem érték el a bessztartományt. Ezek: Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada, Új-Zéland és Szingapúr.

Az indexben szereplő 21 feltörekvő ország közül 8 úszta meg eddig a besszt, ugyanakkor a feltörekvők összességében alulteljesítik a fejletteket. Már rég nem érvényes tehát az az összefüggés, hogy a fejlett piacok bajai elől a gyorsan növekvő és költségvetési többletet felhalmozó feltörekvőkre áramlik a pénz. A feltörekvők összességében már szeptember elején átestek a besszpiaci határon, míg a fejlettek csak tegnap.

S hogy mit mutat a múlt? Az előző besszpiac 16 hónapig tartott, 2007 novemberétől 2009 márciusáig 60 százalékot buktak átlagosan a tőzsdék. Ezt követte a brutális bikapiac, egészen idén májusig, amkor 107 százalékot emelkedtek a piacok. Érdekes, hogy tavaly már majdnem eljött a besszpiac, de 16 százalékos buktánál a Fed megmentette a tőzsdéket a quantitative easing 2 néven elhíresült 600 milliárd dollárra rúgó likviditásnövelő akció bejelentésével.

Most viszont épp a Fed volt az, mely besszbe küldte a piacokat. A nagy várakozások ellenére nem csak hogy nem jelentettek be semmit, de jelezték, hogy komoly recessziós kockázatot látnak. Ez volt a közvetlen kiváltó oka annak az eladási hullámnak, mely besszbe döntötte a tőzsdéket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió