HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyorstalpaló Jamie Oliver mesterétől, a Két éhes olasz című sorozatból ismert Gennaro Contaldótól.

Gennaro Contaldo – a Két éhes olasz és a Jamie lefőzi Olaszországot című sorozatokból jól ismert séf – PASTA PERFETTO! című könyvében megmutatja, hogy a tészta elkészítésének lehetőségei végtelenek.

A mester a könyvben - amelyben több mint száz friss, száraz, töltött és sült tésztaétellel és hozzáillő mártásokkal ismertet meg - többek között egy aranyszabály-gyűjteményt is közzétesz.

Íme a tésztafőzés főbb szabályai:

A könyvet a képre kattintva rendelheti meg

1. Fontos, hogy a tésztát nagy méretű edényben, bőséges mennyiségű vízben főzzük  – így nem tapad össze.

2. Minden 100 g tésztára számoljunk 1 liter (4 bögre) vizet.

3. Nagy méretű fazékba vizet öntünk, lefedjük, és felforraljuk. Amikor a víz éppen csak forrni kezd, a fedőt levesszük, és hozzáadjuk a sót.

4. Minden egyes liter vízhez (1 liter = 4 bögre) adjunk 7-10 g sót. Ez elsőre soknak tűnhet, de fontos, hogy a kifőtt tészta kellően ízes legyen.

5. A tésztát enyhén alulfőzzük, vagy ahogy az olaszok mondják, al dente állagúra. Ez szó szerint azt jelenti, hogy „fogkemény” – a tészta puha, de még marad némi „harapása”. Ennek köszönhetően a tésztát tovább kell rágni, így jobban kiadja az ízeit, és emészteni is könnyebb. A túlfőtt tésztánál kevés rosszabb dolog létezik!

6. Száraztészta esetében nézzük meg a csomagoláson a főzési időt – ennél én általában pár perccel rövidebb ideig főzöm. Főzés közben többször ellenőrizzük a tésztát, amíg el nem érjük a kívánt állagot. A friss tészta (például spaghetti vagy tagliatelle) pár perc alatt, a töltött tészta valamivel lassabban készül el. Folyamatosan ellenőrizzük a tésztát.

7. Mindig tegyünk félre kevés főzőlét, mielőtt a tésztát leszűrnénk – egyszerűen merjünk pár evőkanálnyit egy tálba. Nem mindig (és feltétlenül) szükséges, de ha valamennyi főzőlét adunk a mártáshoz, könnyebben bevonja a tésztát, amitől az szép fényes lesz, és ízletesebb is.

8. A kifőtt tésztát öntsük tésztaszűrőbe. Hosszú tésztához használhatunk tésztacsipeszt, rövid tésztához pedig tésztakanalat vagy szűrőkanalat is, amivel a kifőtt tésztát azonnal a szószhoz adhatjuk.

A Jamie Oliver mesterének új és hagyományos receptjeit tartalmazó könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan alkossunk a káosz kellős közepén?

Az alkotás körülményei ritkán ideálisak, és kivárni, hogy minden körülmény ideális legyen, csaknem mindig a halogatással egyenlő - mutat rá Erin Rooney Doland író és előadó, a tudatosan egyszerű életmód egy képviselője. Ezért aztán meg kell tanulnunk alkotni a káosz kellős közepén is.

Hangoskodott, leszállították, kirúgta a megálló üvegét – most keresik

Hangoskodott, leszállították, kirúgta a megálló üvegét – most keresik

A magyar pezsgőkirály is beszáll a gellérthegyi sikló megépítésébe

A magyar pezsgőkirály is beszáll a gellérthegyi sikló megépítésébe

Az USA-ban szinte könyörögnek a vendégmunkásoknak, hogy jöjjenek, ha tudnak

Az USA-ban szinte könyörögnek a vendégmunkásoknak, hogy jöjjenek, ha tudnak