szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az emberek általában két okból segítenek másoknak: szeretnének valamit visszaadni a közösségnek, vagy várnak cserébe valamit. Voltaképp mindkét indok jó – vezetőként mégis érdemes minél gyakran az előbbi indíttatásból segíteni.

Gondolhatunk akár egészen apró dolgokra is, például hogy kisegítjük a munkatársunkat, ha elakad, vagy ételt adunk egy hajléktalannak, de akkor is segítünk, amikor mentorként továbbadjuk valakinek a tudásunk egy részét. A lényeg, hogy úgy cselekedjünk, hogy sose várjunk cserébe semmit sem – hiszen úgyis fogunk kapni mi is valamit, csak valószínűleg máshonnan.

Adjunk, hogy kérhessünk!

Mindig igyekezzünk kreatívan állni az adott helyzethez, és adjunk bele apait-anyait még akkor is, ha nem a mi dolgunk lenne. Ahogyan Chris Sacca tette, amikor kéretlenül is jegyzetelt a megbeszéléseken. Formáljuk az imázsunkat úgy, hogy mások a kitartással és a szorgalommal azonosítsanak. Olyan embernek tartsanak, akire mindig számíthatnak – hozzánk forduljanak elsőként, ha segítségre lenne szükségük.

Ha sikeresek szeretnénk lenni, segítsünk másokon, és figyeljük, mi történik. Az egyik legnagyobb youtuber, Mr. Beast például az egész csatornáját arra építi, hogy jót tesz másokkal. Évente több millió dollárt „szór el” idegenekre: van, hogy egy boltban random odamegy emberekhez, és odaadja nekik a bankkártyáját, hogy vásároljanak vele, vagy étteremben hatalmas borravalót hagy. Máskor kihívásokat hirdet, hogy aki utolsónak száll ki egy autóból, az megtarthat egy mesésen nagy összeget.

És ezt tényleg azért csinálja, mert szeret jót tenni, meglepetést okozni embereknek. Sosem tőlük várja közvetlenül a hálát. Persze ő is profitál a jótettekből: egy zseniálisan kialakított üzleti modellnek köszönhetően a YouTube-ról befolyt reklámbevételek és márkaszponzorációk bőven fedezik ezeket a költségeket, így csapatának és saját magának is elég jó megélhetést tud biztosítani.

Ha másnak segítünk, magunknak teszünk jót

©

A vezetők magányos farkasok - ez az egyik legnagyobb tévhit, amit a vezetői létről hallottam. Valójában mindenkinek vannak segítői. Nem csupán mentorok vagy támogatók, akikre számíthatnak egy-egy döntési helyzetben, hanem kiépül körülöttük egy megbízható csapat is.

Jack Welch, a GE korábbi vezérigazgatója egyenesen a vezetői lét alapvető szükségleteként tekint mások segítésére. „Mielőtt vezetővé válnál, a siker önmagad fejlődéséről szól. Amint vezető leszel, a sikert már mások fejlődése jelenti.”

A minket körülvevők támogatása és képességeik fejlesztése nem csak az ő jóllétük kulcsa. Mi magunk sem lehetünk sikeresek, ha a körülöttünk lévők nem tudják kihozni magukból a legtöbbet. Ráadásul azzal, hogy teszünk mások boldogulásáért, egyúttal lehetőséget kapunk kapcsolataink mélyítésére, és még az is lehet, hogy egy jövőbeni támogatóra lelünk, miközben másoknak példát mutatunk.

A fenti cikk Szántó Péter Válj valóra! című könyvének szerkesztett részlete.

Hogyan vágjunk bele álmaink megvalósításába? Milyen időbeosztással tudunk hatékonyan elvégezni minden fontos feladatot? Miként élvezhetjük a kemény munka közben az életünk? Szántó Péter könyvét itt rendelheti elő kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan erősíthetjük a motivációnkat?

Két döntés emeli motivációnkat a következő szintre: a hozzáállás és a környezet megválasztása - mutat rá Brendon Burchard teljesítménycoach A motiváció kiáltványa című könyvében.

Csupa régi ruhából készített új kollekciót egy olasz luxusmárka

Csupa régi ruhából készített új kollekciót egy olasz luxusmárka

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

Hogy könnyebb legyen telefont választani: a képernyőket is értékelni fogja a független tesztlabor

Hogy könnyebb legyen telefont választani: a képernyőket is értékelni fogja a független tesztlabor