HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legnagyobb mesterektől leste el a francia desszertekhez szükséges modern cukrászati technológiákat. Kísérletezett ízekkel, formákkal, textúrákkal, aztán eljött a következő szint, amikor Ötvös Zsuzsanna cukrászséf elkezdett visszanyúlni az otthonról hozott édességekhez. Így született meg a Régi receptek, klasszikus desszertek című könyv, amelyből most egy karácsonyi édesség, a Mákosguba-torta receptjét osztjuk meg.

Kisebb módosításokkal régóta készítem karácsonyra ezt a tortát, és mindig nagy sikere van. A szuperszaftos mákosguba alap vajas kalácsból készül. Ezt egészíti ki a habkönnyű vaníliamousse és a karamellizált tojásfehérjehab a tetején.

Mák helyett akár dióval is készíthetjük, úgy kicsit az aranygaluskát idézi majd a kész torta, de a zero waste konyha jegyében, akár a karácsonyi bejglimaradékból is készülhet. Ebben az esetben kalács helyett apró kockákra vágott, szikkadt mákos, vagy diós bejglit használunk. A receptből ekkor hagyjuk el a mákot, a cukrot pedig felezzük – hiszen számolnunk kell azzal, hogy a bejgli tölteléke ezeket már tartalmazza.

hvgkonyvek.hu

Hozzávalók:

1. Mákosguba alap

• 270 g kalács
• 500 g tej
• 140 g cukor
• 1 rúd vanília
• 5-6 kumkvat (vagy egy kezeletlen narancs héja)
• 2 tojássárgája
• 1 csipet só
• 100 g darált mák
• 30 g vaj
• 3-4 ek. szilvalekvár (vagy sárgabaracklekvár)

2. Vaníliamousse

• 375 g tej
• 1 rúd vanília
• 90 g tojássárgája
• 75 g cukor
• 38 g liszt
• 2 és ¼ (4,5 g) lap zselatin
• 225 g habtejszín

3. Tojásfehérjehab

• 50 g porcukor
• 50 g kristálycukor
• 50 g tojásfehérje
• 25 g víz

Felhasznált forma: 22 cm átmérőjű tortakarika

Elkészítés

1. Mákosguba alap

A kalácsot felszeleteljük, és 100 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán keresztül szárítjuk, hogy több folyadékot tudjanak felvenni a szeletek. A kiszárított szeleteket kis kockákra vágjuk.

Mékosguba-torta
Régi receptek, mai desszertek HVG Könyvek (Fotó: Kaunitz Tamás)

A tejet a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a sóval forrásig melegítjük. A forró tejet kis részletekben a tojássárgájához keverjük (hőkiegyenlítést végzünk): először csak egy-egy kanállal adunk a forró tejből a sárgájához, végül már bátrabban adagoljuk. Az összevágott kalácsra öntjük a tojásos tejet, a darált mákot és az apróra vágott, kimagozott kumkvatot, és alaposan összekeverjük. Egy órán keresztül állni hagyjuk, hogy a kalács magába szívja a folyadékot.

Egy 22 cm átmérőjű tortakarikába egyengetjük a masszát, kicsit lenyomkodjuk, rádobjuk a kockákra vágott vajat, majd 175 °C-ra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan körbevágjuk és lehúzzuk a tortakarikát.

2. Vaníliamousse

A tojások sárgáját a vaníliarúd kikapart magjaival, a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük. Beletesszük a kikapart vaníliarudat is, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű pudingot főzünk. Mikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és átszűrjük. Feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint, és közvetlenül a krém felületére frissen tartó fóliát nyomunk, hogy ne bőrösödjön. Mikor kihűlt, a tejszínt laza habbá verjük, és két részletben a pudinghoz forgatjuk. A mákosguba alapot megkenjük a lekvárral, majd újra köré helyezzük az immár vaxfóliával körben kibélelt tortakarikát. Rásimítjuk a kész vaníliamousse-t. Hűtőbe tesszük néhány órára, majd óvatosan leemeljük a tortáról a tortakarikát, és lehúzzuk a vaxfóliát.

Ötvös Zsuzsanna
Fotó: Kaunitz Tamás

3. Tojásfehérjehab

A vízből és a kristálycukorból 120 °C-os cukorszirupot főzünk. Közben elkezdjük felverni a tojásfehérjét a porcukorral.

A kész cukorszirupot a porcukros tojáshabra csorgatjuk, miközben tovább verjük a habot. Ezt addig folytatjuk, míg a hab ki nem hűl és szép fényes nem lesz. A habot habzsákba töltjük, és feldíszítjük vele a tortát (én most cseppcsővéget használtam), majd szakácsfáklyával karamellizáljuk.

A fenti cikk Ötvös Zsuzsanna Régi receptek, mai desszertek - 30 klasszikus kreatívan című könyvének szerkesztett részlete.

A kötetben - amelyet itt tud kedvezménnyel megrendelni - a szerző 30 jól ismert, klasszikus receptet alakít át a mai ízlésnek megfelelően, nagyrészt a francia cukrászatra épülő technikákkal, többféle izgalmas textúrával, légiesebb állaggal, a megszokottnál kevesebb cukorral, de annál több természetes alapanyaggal.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

HVG HVG Hetilap

Zero Waste Konyha

Az utóbbi időben nagy változások történtek a konyhák környékén. Vége a telített zsírsavak és az érelmeszesedés kapcsolatát feszegető üzeneteknek, a teljes koleszterinmentességet hirdető próféták szava alig hallatszik a teljes kiőrlésű pékáru és a vitamingazdag étkezés híveinek kórusától. A legújabb híradások mindenhonnan már a kovász örökbefogadásáról, dédelgetéséről-nevelgetéséről hozzák a híreket, meglett atomtudósok jobban örültek az első nem odaégetett kenyerüknek, mint az első atommáglya-indításuknak. Szintet lépni azonban mindig kell, és a következőnek már felkiáltójelekkel élesített filozófiája is van: „Hasznosíts mindent!” „Pürésíts, tökösíts, tedd ropogóssá!” „Helyezd új alapokra a nassolást!” A Zero Waste Konyha című, a pazarlásmentes étkezéshez tippeket adó kötet tanulmányozásából vegánok és húsimádók hozhatják ki a legtöbbet, miként azok is, akik a hétvégi túlvásárlás maradékaival eddig a kuka felé vették az irányt. A lapokon – pazar fotókkal – csupa praktikus megoldás, amelyek követésével egy tetszhalottnak tűnő répa felélesztése rutinmunka, a banán- és burgonyahéj meg szinte minden más szépkorú zöldség kreatív csipszalapanyagává nemesül. Nincs szebb a pazarlásmentes frittatánál, hacsak nem az a megmentő rizottó. A szikkadt gomba és a töredezett gabona újrahasznosítása nyomán született Mentőleves arról kapta a nevét, hogy valóban kisegített egy farkaséhes vacsoratársaságot. A Zero Waste Konyha persze nemcsak azoknak való, akik eddig nem tudták, hogy a maradék tojásfehérje akár 3 hónapig is eláll a mélyhűtőben, hanem azoknak is, akik készen állnak saját konyhai komposztüzem elkészítésére.

Marton Levente Gasztro

Tökéletes töltött tojás – recept

Avagy töltött tojás zanzásítva. Igencsak egyszerű, ám roppant kívánatos módon házasítottuk össze a húsvét két legfontosabb kellékét, a sonkát és a tojást. De azért egy kicsit cifráztuk.

hvg.hu Élet+Stílus

Lehet zero waste a karácsony

Hulladékmentes csomagolás workshopokat tartanak a SlowXmas – Lassulj le és töltődj fel! programsorozat keretében a főváros tematikus utcáiban négy helyszínen. Az ingyenes foglalkozások célja, hogy az ünnepre való készülődés közben se termeljünk szemetet, és minél környezetkímélőbb megoldásokat alkalmazzunk az ajándékok becsomagolására.