Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
[{"available":true,"c_guid":"85f4de13-1a50-412f-98ce-6cedf4cae58d","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A tárnarobbanás egyik túlélője azt mondta, úgy érzi, mintha újjászületett volna.","shortLead":"A tárnarobbanás egyik túlélője azt mondta, úgy érzi, mintha újjászületett volna.","id":"20210127_Kilenc_napig_nem_ettek_a_melyben_rekedt_kinai_banyaszok","image":"https://img1.hvg.hu/image.aspx?id=85f4de13-1a50-412f-98ce-6cedf4cae58d&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"260616d7-63fe-4821-b598-7655b97a9aa1","keywords":null,"link":"/elet/20210127_Kilenc_napig_nem_ettek_a_melyben_rekedt_kinai_banyaszok","timestamp":"2021. január. 27. 11:43","title":"Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ceb73cc0-70b7-4e8e-9ba3-96997ca34ac2","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Az egykori kormányüdülő felújítására a turisztikai ügynökség ítélt meg 1,3 milliárd forintot.","shortLead":"Az egykori kormányüdülő felújítására a turisztikai ügynökség ítélt meg 1,3 milliárd forintot.","id":"20210126_pinter_sandor_kormanyudulo_mtu_allami_tamogatas_felujtas","image":"https://img1.hvg.hu/image.aspx?id=ceb73cc0-70b7-4e8e-9ba3-96997ca34ac2&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"751f819c-4b5b-4c89-879f-5b0b1e496208","keywords":null,"link":"/gazdasag/20210126_pinter_sandor_kormanyudulo_mtu_allami_tamogatas_felujtas","timestamp":"2021. január. 26. 10:44","title":"Milliárdos állami segítséggel újíthatják meg Pintér Sándor egykori cégének szállodáját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3bff9df1-ff39-4d46-b3ab-92fabf286799","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"“Nem tudom, ki és milyen motivációból írta vagy szövegeztette meg” – mondta a politikus a róla szóló cikkről a Mandinernek adott interjúban. Palkovics saját bevallása szerint „lízingelt” miniszter.","shortLead":"“Nem tudom, ki és milyen motivációból írta vagy szövegeztette meg” – mondta a politikus a róla szóló cikkről...","id":"20210126_palkovics_laszlo_interju","image":"https://img1.hvg.hu/image.aspx?id=3bff9df1-ff39-4d46-b3ab-92fabf286799&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"1a7ec9c2-d214-4457-86ea-2cfb28d86ca8","keywords":null,"link":"/itthon/20210126_palkovics_laszlo_interju","timestamp":"2021. január. 26. 12:35","title":"Palkovics szerint nem igaz, hogy december végén le akart mondani","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"252c2dc1-69b9-405e-a4f8-24b53991a24a","c_author":"Riba István","category":"360","description":"A Corvinus és az SZFE alapítványi kézbe adása is elrettentő példaként áll a kiszervezés előtt álló tudományegyetemek előtt, ám úgy tűnik, végzetüket akkor sem kerülhetik el, ha ellenállnak.","shortLead":"A Corvinus és az SZFE alapítványi kézbe adása is elrettentő példaként áll a kiszervezés előtt álló tudományegyetemek...","id":"20210127_Megleckeztetett_ertelmiseg","image":"https://img1.hvg.hu/image.aspx?id=252c2dc1-69b9-405e-a4f8-24b53991a24a&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"8535d7a8-8f8e-434c-9501-d70548884546","keywords":null,"link":"/360/20210127_Megleckeztetett_ertelmiseg","timestamp":"2021. január. 27. 15:00","title":"Az egyetemi \"modellváltás\" az értelmiség megleckéztetése","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"31f01635-c676-4708-9129-993449c5de09","c_author":"MTI","category":"kkv","description":"Annak, aki visszaviszi a Kőröstej termékét, megtérítik az árát.","shortLead":"Annak, aki visszaviszi a Kőröstej termékét, megtérítik az árát.","id":"20210126_uvegdarab_sajt_sajtkorong_korostej_visszahivas","image":"https://img1.hvg.hu/image.aspx?id=31f01635-c676-4708-9129-993449c5de09&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"1f2de152-1721-4d56-ade9-0825cafa3765","keywords":null,"link":"/kkv/20210126_uvegdarab_sajt_sajtkorong_korostej_visszahivas","timestamp":"2021. január. 26. 13:05","title":"Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ec302a75-9c72-4c32-8d69-b66c59545d24","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A vakcina gyártója szerint az oltóanyaguk hatékonyságát ért kritikák teljesen alaptalanok.","shortLead":"A vakcina gyártója szerint az oltóanyaguk hatékonyságát ért kritikák teljesen alaptalanok.","id":"20210126_AstraZeneca_oltoanyag_hatasos","image":"https://img1.hvg.hu/image.aspx?id=ec302a75-9c72-4c32-8d69-b66c59545d24&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"4d3d3fcb-db5a-4cce-a2b7-40e337ebc7c7","keywords":null,"link":"/vilag/20210126_AstraZeneca_oltoanyag_hatasos","timestamp":"2021. január. 26. 10:28","title":"Cáfolja az AstraZeneca, hogy ne működne a 65 év felettieknél az oltásuk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8a2871ac-40e9-4a41-9bed-2d32f5e707a3","c_author":"hvg.hu","category":"cegauto","description":"A pályát a versenyekhez 65 milliárdból építik meg Hajdúnánáson.","shortLead":"A pályát a versenyekhez 65 milliárdból építik meg Hajdúnánáson.","id":"20210127_motogp_dorna_hajdunanas_magyar_futam","image":"https://img1.hvg.hu/image.aspx?id=8a2871ac-40e9-4a41-9bed-2d32f5e707a3&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"f2ca6178-65b0-4a5e-9184-dcd830adfa02","keywords":null,"link":"/cegauto/20210127_motogp_dorna_hajdunanas_magyar_futam","timestamp":"2021. január. 27. 12:48","title":"Négymilliárd forintért jön Magyarországra a MotoGP","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5fa41aa4-18a3-4344-be73-38c172bca5b2","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"2021 végére már jobb lesz a globális gazdasági teljesítmény, mint 2019 végén volt, Nagy-Britannia, az eurózóna és Dél-Amerika fog a leglassabban talpra állni – számol az IMF.","shortLead":"2021 végére már jobb lesz a globális gazdasági teljesítmény, mint 2019 végén volt, Nagy-Britannia, az eurózóna és...","id":"20210126_imf_valsag_koronavirus","image":"https://img1.hvg.hu/image.aspx?id=5fa41aa4-18a3-4344-be73-38c172bca5b2&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"616f99b7-b9da-48bd-bf97-4f232f9bd971","keywords":null,"link":"/gazdasag/20210126_imf_valsag_koronavirus","timestamp":"2021. január. 26. 18:11","title":"IMF: Az eddig vártnál gyorsabb lesz a kilábalás a válságból, kivéve Nyugat-Európában és Dél-Amerikában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A legnagyobb mesterektől leste el a francia desszertekhez szükséges modern cukrászati technológiákat. Kísérletezett ízekkel, formákkal, textúrákkal, aztán eljött a következő szint, amikor Ötvös Zsuzsanna cukrászséf elkezdett visszanyúlni az otthonról hozott édességekhez. Így született meg a Régi receptek, klasszikus desszertek című könyv, amelyből most egy karácsonyi édesség, a Mákosguba-torta receptjét osztjuk meg.
Kisebb módosításokkal régóta készítem karácsonyra ezt a tortát, és mindig nagy sikere van. A szuperszaftos mákosguba alap vajas kalácsból készül. Ezt egészíti ki a habkönnyű vaníliamousse és a karamellizált tojásfehérjehab a tetején.
Mák helyett akár dióval is készíthetjük, úgy kicsit az aranygaluskát idézi majd a kész torta, de a zero waste konyha jegyében, akár a karácsonyi bejglimaradékból is készülhet. Ebben az esetben kalács helyett apró kockákra vágott, szikkadt mákos, vagy diós bejglit használunk. A receptből ekkor hagyjuk el a mákot, a cukrot pedig felezzük – hiszen számolnunk kell azzal, hogy a bejgli tölteléke ezeket már tartalmazza.
• 270 g kalács • 500 g tej • 140 g cukor • 1 rúd vanília • 5-6 kumkvat (vagy egy kezeletlen narancs héja) • 2 tojássárgája • 1 csipet só • 100 g darált mák • 30 g vaj • 3-4 ek. szilvalekvár (vagy sárgabaracklekvár)
2. Vaníliamousse
• 375 g tej • 1 rúd vanília • 90 g tojássárgája • 75 g cukor • 38 g liszt • 2 és ¼ (4,5 g) lap zselatin • 225 g habtejszín
3. Tojásfehérjehab
• 50 g porcukor • 50 g kristálycukor • 50 g tojásfehérje • 25 g víz
Felhasznált forma: 22 cm átmérőjű tortakarika
Elkészítés
1. Mákosguba alap
A kalácsot felszeleteljük, és 100 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán keresztül szárítjuk, hogy több folyadékot tudjanak felvenni a szeletek. A kiszárított szeleteket kis kockákra vágjuk.
A tejet a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a sóval forrásig melegítjük. A forró tejet kis részletekben a tojássárgájához keverjük (hőkiegyenlítést végzünk): először csak egy-egy kanállal adunk a forró tejből a sárgájához, végül már bátrabban adagoljuk. Az összevágott kalácsra öntjük a tojásos tejet, a darált mákot és az apróra vágott, kimagozott kumkvatot, és alaposan összekeverjük. Egy órán keresztül állni hagyjuk, hogy a kalács magába szívja a folyadékot.
Egy 22 cm átmérőjű tortakarikába egyengetjük a masszát, kicsit lenyomkodjuk, rádobjuk a kockákra vágott vajat, majd 175 °C-ra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan körbevágjuk és lehúzzuk a tortakarikát.
2. Vaníliamousse
A tojások sárgáját a vaníliarúd kikapart magjaival, a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük. Beletesszük a kikapart vaníliarudat is, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű pudingot főzünk. Mikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és átszűrjük. Feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint, és közvetlenül a krém felületére frissen tartó fóliát nyomunk, hogy ne bőrösödjön. Mikor kihűlt, a tejszínt laza habbá verjük, és két részletben a pudinghoz forgatjuk. A mákosguba alapot megkenjük a lekvárral, majd újra köré helyezzük az immár vaxfóliával körben kibélelt tortakarikát. Rásimítjuk a kész vaníliamousse-t. Hűtőbe tesszük néhány órára, majd óvatosan leemeljük a tortáról a tortakarikát, és lehúzzuk a vaxfóliát.
A vízből és a kristálycukorból 120 °C-os cukorszirupot főzünk. Közben elkezdjük felverni a tojásfehérjét a porcukorral.
A kész cukorszirupot a porcukros tojáshabra csorgatjuk, miközben tovább verjük a habot. Ezt addig folytatjuk, míg a hab ki nem hűl és szép fényes nem lesz. A habot habzsákba töltjük, és feldíszítjük vele a tortát (én most cseppcsővéget használtam), majd szakácsfáklyával karamellizáljuk.
A kötetben - amelyet itt tud kedvezménnyel megrendelni - a szerző 30 jól ismert, klasszikus receptet alakít át a mai ízlésnek megfelelően, nagyrészt a francia cukrászatra épülő technikákkal, többféle izgalmas textúrával, légiesebb állaggal, a megszokottnál kevesebb cukorral, de annál több természetes alapanyaggal.
A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.
Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!
Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az utóbbi időben nagy változások történtek a konyhák környékén. Vége a telített zsírsavak és az érelmeszesedés kapcsolatát feszegető üzeneteknek, a teljes koleszterinmentességet hirdető próféták szava alig hallatszik a teljes kiőrlésű pékáru és a vitamingazdag étkezés híveinek kórusától. A legújabb híradások mindenhonnan már a kovász örökbefogadásáról, dédelgetéséről-nevelgetéséről hozzák a híreket, meglett atomtudósok jobban örültek az első nem odaégetett kenyerüknek, mint az első atommáglya-indításuknak. Szintet lépni azonban mindig kell, és a következőnek már felkiáltójelekkel élesített filozófiája is van: „Hasznosíts mindent!” „Pürésíts, tökösíts, tedd ropogóssá!” „Helyezd új alapokra a nassolást!” A Zero Waste Konyha című, a pazarlásmentes étkezéshez tippeket adó kötet tanulmányozásából vegánok és húsimádók hozhatják ki a legtöbbet, miként azok is, akik a hétvégi túlvásárlás maradékaival eddig a kuka felé vették az irányt. A lapokon – pazar fotókkal – csupa praktikus megoldás, amelyek követésével egy tetszhalottnak tűnő répa felélesztése rutinmunka, a banán- és burgonyahéj meg szinte minden más szépkorú zöldség kreatív csipszalapanyagává nemesül. Nincs szebb a pazarlásmentes frittatánál, hacsak nem az a megmentő rizottó. A szikkadt gomba és a töredezett gabona újrahasznosítása nyomán született Mentőleves arról kapta a nevét, hogy valóban kisegített egy farkaséhes vacsoratársaságot. A Zero Waste Konyha persze nemcsak azoknak való, akik eddig nem tudták, hogy a maradék tojásfehérje akár 3 hónapig is eláll a mélyhűtőben, hanem azoknak is, akik készen állnak saját konyhai komposztüzem elkészítésére.
Avagy töltött tojás zanzásítva. Igencsak egyszerű, ám roppant kívánatos módon házasítottuk össze a húsvét két legfontosabb kellékét, a sonkát és a tojást. De azért egy kicsit cifráztuk.
Hulladékmentes csomagolás workshopokat tartanak a SlowXmas – Lassulj le és töltődj fel! programsorozat keretében a főváros tematikus utcáiban négy helyszínen. Az ingyenes foglalkozások célja, hogy az ünnepre való készülődés közben se termeljünk szemetet, és minél környezetkímélőbb megoldásokat alkalmazzunk az ajándékok becsomagolására.