szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lépjünk ki a véleménybuborékunkból - javasolják TED-es előadásukban Joan Blades és John Gable.

Mindannyian áldozatai vagyunk a véleménybuboréknak. Ezekben hasonlóan gondolkodó emberek vesznek minket körül, így könnyen megfeledkezünk arról, hogy a társadalom többi része eltérő nézeteket vall.

Mindez nem csak a politikában vezet polarizáltsághoz. Az alkotómunka során is becsaphatjuk magunkat, ha azt gondoljuk, mindenki egy adott zenei stílust hallgat, pusztán azért, mert a saját köreinkben ezt tapasztaljuk.

Joan Blades, a békés együttélés szószólója, valamint John Gable mérnök előadásukban elmagyarázzák, hogy e probléma megoldása érdekében sokszínűbbé kell tennünk a hálózatunkat.

„Nemcsak faji és genderértelemben – fejti ki Gable – […], hanem életkori szempontból is: fiatalok, öregek, vidékiek és városiak, liberálisok és konzervatívok egyaránt legyenek benne.”

És meg kell tanulnunk megfontoltabban beszélni online. Jobb, ha elkerüljük az iskolai bunyókra emlékeztető vitákat, és ehelyett a Blades által „nappaliszoba-beszélgetéseknek” hívott interakciókra törekszünk.

©

Ezek olyan „egyszerű beszélgetések, mint amikor két barát meghívja két másik barátját, hogy strukturált keretek közt megvitassák az eltérő nézeteiket, miközben betartanak néhány szabályt: ilyenek az érdeklődés, odafigyelés, tisztelet, felváltva érvelés, vagyis mindaz, amit az óvodában megtanultunk”.

Blades kitér még egy dologra: „Az odaadó figyelem sohasem fajul vitává. Hihetetlenül hatékony módszer. Elképesztő kalandot jelentenek ezek a saját nappalinkban folytatott beszélgetések olyan emberekkel, akik másképp látják a világot.”

Túl nagy elvárás lenne ez felgyorsult digitális világunkban? Ha képesek voltunk rá az oviban, most is megtehetjük, nem igaz?

Az előadást itt tekinthetik meg, magyar felirat is beállítható hozzá.

A fenti cikk részlet az Inspiráló TED-előadások: Kreativitás című könyvből.

Hogyan tegyünk szert aha-élményekre? Miként birkózzunk meg az alkotói válsággal? Miért beszélgessünk sokat gyerekekkel? A HVG Könyvek által kiadott összeállítás a 100 legjobb kreativitásról szóló TED-beszédből szemezget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

A túl sok szabály az innováció kerékkötője. Emlékezetes TED-előadások közül válogattunk négyet arról, mikor és hogyan érdemes megszegni a szabályokat.

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Már több mint egymillió halálos áldozata van a járványnak Európában

Már több mint egymillió halálos áldozata van a járványnak Európában