szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Egy nagyvárosban az adott ingatlanhoz kapcsolódó – saját &ndash...

Egy nagyvárosban az adott ingatlanhoz kapcsolódó – saját – zöldterület értéke a város központja felé haladva egyre nő, áll az Excelsior Budapest Spa szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
Zöld a belvárosban
©
Az elméleti érték növekedésének fő oka a magas beépíthetőségi arányban, valamint a terület hasznosításának alternatív lehetőségeiben keresendő. Ha a terület hasznosításának leghatékonyabb módja – és a gyakorlatban ez szinte kivétel nélkül mindig így van – a beépítés, akkor a beépíthető terület rovására kialakított zöldterület, kert elméleti értéke megegyezik a beépítésből kinyerhető haszonnal. Ezt az elméleti értéket azonban nehéz érvényesíteni a piacon. Extrém példával élve: ha egy beruházó egy belvárosi telken egy soklakásos társasház helyett egy nagy zöldterülettel rendelkező családi házat építene, nagyon nehezen találna olyan vevőt akinek megérné a zöldterületért több lakás árát kifizetni.
 
Kicsik, de szépek
Nem találunk nagy, lakásokhoz kapcsolódó kerteket a pesti belváros új lakásprojektjeiben. Ennek oka a magas elméleti érték mellett az, hogy itt erre nem is mutatkozik jelentős igény, emellett a városkép sem enged teret ilyen jellegű ingatlanoknak. Mi több, kevés olyan társasházat találunk, amihez zöldterület csatlakozik. Még a luxus szegmensben sem jellemző a nagy, lakásokhoz csatlakozó kert. A Palazzo Dorottya a pesti Duna-part egyik legjelentősebb luxusprojektje esetében a belső udvart parkosítják, ez azonban – méretéből következően – inkább csak szép, semmint ténylegesen a pihenést és kikapcsolódást szolgálná. Hasonló méretű, és funkciót betöltő belső kerttel találkozhatunk a száz loftlakásból álló Mill-Loft projektben.
 
Hely a tetőn
A zsúfolt belvárosban a zöldterület kialakításának egyik módja tetőkert létesítése. A tetőkert nem veszi el a beépíthető területet, hiszen a felépítmény tetején kap helyet, így nem magas az elméleti értéke, ugyanakkor hasonlóan előnyös, mint a földszinten kialakított kert. Budapest VI. kerületében az Andrássy út közelében találunk olyan projektet, ahol tetőkertet alakítanak ki. Egy meglévő társasház tetején tetőtér-bővítéssel kialakítandó 15 új lakás lakói egy 90 négyzetméteres tetőkerten osztozhatnak. Ennél jóval nagyobb, 500 négyzetméteres tetőkert létesül egy ligetvárosi tetőtér-felújításos projektben, ahol 32 lakás vásárlói élvezhetik a kert előnyeit. Bár mindkét projekt esetében találunk panorámás lakásokat, a kínálatban nem luxuskategóriájú ingatlanokról van szó.
A tetőn kialakított kert kiváló hőszigetelést nyújt, így csökkentheti a lakások hűtési és fűtési költségeit. A szakemberek szerint a tetőkert egyéb járulékos haszonnal is jár, a kert pormegkötése például javítja a levegő tisztaságát, a földréteg vízfelszívása pedig csökkenti a csatornahálózat terhelését. Mindezen tényezőket figyelembe véve könnyen elképzelhető a tetőkertek elszaporodása a pesti belvárosban is, de előbb megbízható építési technikáknak kell elterjednie ahhoz, hogy a jelenleg még létező vásárlói ellenérzések elmúljanak.

Budai kertek
A budai kerületek szinte mindegyikében találunk kertváros jellegű, nagy zöldterülettel rendelkező övezeteket, ezúttal azonban csak központi kerületekkel – I., II., – foglalkozunk. Az I. kerület új építésű luxusprojektjeiben nem jellemző, hogy a beruházó nagy zöldterületeket alakítana ki a lakások körül. A közvetlenül a Budai Várban lévő Anjou Residence-t belső kertek veszik körül, ezek mérete azonban nem jelentős, így a pihenést, kikapcsolódást szolgáló funkciójukat sem tudják betölteni. A vár tőszomszédságban épülő Corvinus Palace projekt a sűrű beépítettség miatt szintén nem rendelkezik pihenési célokat szolgáló zöldterülettel. A Szabó Ilonka utcában álló Gyöngy-ház körül kisebb kert kerül kialakításra, főleg esztétikai funkcióval.

A II. kerületben már jóval több nagy zöldterülettel rendelkező luxusberuházást találunk. A luxusprojektek közül az Excelsior Budapest Spa-t csaknem 2,5 hektáros, azaz 25.000 négyzetméteres park veszi körül. A beruházó nagy hangsúlyt fektet a zöldterület pihenést és kikapcsolódást szolgáló funkciójára, ezért gyermekjátszótér, szökőkút és virágágyások is létesülnek a területen. Különleges része a parknak a piramis formájú csillagvizsgáló. 

A Lepke Lakókertben 14 lakás épül egy több mint 3000 négyzetméteres telken. Az épületek kialakításnál külön figyelmet szenteltek a már meglévő fák és növényzet megóvására, az új növények ültetésével pedig elválasztó, takaró funkciót is betöltenek. A társasház lakásainak közös költségében a kertgondozás is szerepel. A Mammut Bevásárlóközpont közelében épülő Ádám-, illetve Évakert esetén szintén hangsúlyos az épületeket körül vevő zöldterület. A földszinti lakások kizárólagos kerthasználattal rendelkeznek, míg a többi lakás vásárlója egy 700, illetve 1000 négyzetméteres zöldterületet használhat közösen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!