szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

 Mit szól a hét híréhez?ingatlanmenedzser.

 
Mit szól a hét híréhez?
ingatlanmenedzser.hu: „az AL Holding felmérése szerint az év első felében 25 százalékkal nőtt a már elkészült, de eladatlan lakások száma. A teljes kínálat több mint 9 ezer új lakás, melynek egyelőre nincs vevője Bp-en”
 
V.D.: Ez az adat igaz lehet, de a hasonló híreket gyakran félreértelmezi a sajtó, s így torzulhat az információ lényege. 9 ezer a jelenleg értékesítés alatt álló projektben lévő összes lakásszám; ez lehet még csak tervasztalon lévő társasház, vagy már épülő, illetve átadott is. Ez utóbbi csoportot és volument célszerű szemmel követni leginkább, amit az idézett cégen kívül mi is megteszünk féléves felmérésünkben. A mi adataink szerint is az év első felében 2 ezer már átadott, de eladatlan társasházi lakás volt Budapesten. Ez a 2007 elejihez képest jelentős bővülést mutat (viszont 2005-ben még 2200 körül járt). Ennek fő oka, hogy míg a fővárosban, 2007-ben átadott lakások száma 17 százalékkal nőtt, a kereslet mindeközben nem bővült. Az idei évre jellemző csökkenő építési kedv mellett felszívódhat az eladatlan mennyiség remélhetőleg minél nagyobb része. Ebben a folyamatban a lakáspiac hullámzó, ciklikus teljesítményére látunk bizonyítékot. 
 
Milyen ingatlanbefektetést ajánl az intézményi és a kisbefektetőknek?
V.D.: Ezúttal a kisbefektetőknek adnék tippet, de itt többféle megoldást is felvillantanék. Jó befektetésnek bizonyulhat a városközpontban, a Duna- közeli, valamint a budai zöldövezetben megvalósuló új építésű, az építészetben, funkciókban, szolgáltatásokban újat mutató társasházi projektek értékesítésének legelső fázisában lakást vásárolni.
Névjegy
A 32 éves Valkó Dávid terület- és településfejlesztő geográfus, földrajz szakos tanár, felsőfokú okleveles ingatlangazdálkodási szakértő, ezen túl tudományos újságíró. Nyolc éve dolgozik ingatlanfejlesztési tanácsadóként, elemzőként. Öt éve az Otthon Centrum vezető elemzője.
Ekkor még a legjobb fekvésű, elrendezésű lakásokból lehet válogatni, a forgalmazók gyakran bevezető árral csalogatják a vevőket, illetve első vevőként egyéb forintosítható kedvezmények érhetők el. Ez esetben már az építkezés másfél-két éve alatt, az átadásig akár 30 százalékos értéknövekedés is elérhető. A maximális hozamot abban az esetben realizálhatjuk, ha alacsony (10-20 százalék) kezdő részlettel vettünk lakást, és a beruházó nem tiltja a lakás teljes kifizetése előtti tulajdon átruházást. 
Hosszú idő alatt, de biztosan megtérülő befektetés a belvárosi teremgarázs vásárlása azoknak, akik 4-5 millió forinttal rendelkeznek. Folyamatos kiadással, a vásárlás után nagyon minimális ráfordítással havi 35-40 ezer forintos bevételhez jutunk. 
Szintén jó befektetés az egyetemi városokban az egyetemhez és tömegközlekedéshez közeli, lehetőleg egyedi mérőórás, többszobás panellakás vásárlása. Ez akkor vonzó befektetés, ha saját magunk számára vásárolunk, vagy gyermekünk diák az adott városban. Magunk, vagy gyermekünk mellé akár 2-3 diák bérlőtársat befogadva a rezsiköltség szétoszlik, illetve – akár már 3-4 milliós önerővel számolva – a bérleti díj teljesen fedezheti a maradék részre felvett banki hitel havi törlesztőrészletét. Mivel a lakás jól kiadható, az egyetemi évek letelte után gond nélkül értékesíthető, vagy akár továbbra is megtartható. Téglalakásoknál ugyanez érvényes, természetesen magasabb kezdőtőkével, ugyanakkor nagyobb értéknövekedéssel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!