szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Manapság az ingatlanok értékesítésénél – mind vevői, mind pedig...

Manapság az ingatlanok értékesítésénél – mind vevői, mind pedig az eladói oldalon – igen elterjedt gyakorlat a közvetítő igénybevétele.
A forgalmazóval kötött szerződésnél azonban fokozott óvatosságra van szükség. Fontos tudni, hogy a közvetítő által adott megbízási formanyomtatványt nem kötelező változtatás nélkül aláírni, a jutalék mértéke és minden egyéb rendelkezés is a felek közös megegyezésének a tárgya. Amennyiben a „minta-megbízás” bármely pontja az eladó számára nem elfogadható, úgy a szerződés megfelelő módosítását az aláírás előtt kezdeményezni kell.

A forgalmazó a neki járó jutalékot igyekszik jól „bebiztosítani”, mert sajnos elég gyakori, hogy az általa összehozott felek igyekeznek kikerülni őt, például oly módon, hogy a vevő más néven szerződik, hogy a jutalékot ne kelljen megfizetnie.

Emiatt az aláírást megelőzően alaposan meg kell vizsgálni, hogy a megbízásban foglaltak szerint az előzetesen megegyezett jutalék mely esetekben jár a közvetítőnek. Praxisom során például találkoztam már olyan szerződéses kikötéssel, hogy akkor is jár a jutalék egy része, ha nem a közvetítőn keresztül valósul meg az értékesítés, de ennek megtörténtéről az eladó elmulasztja értesíteni a forgalmazót!

Gyakori félreértés, hogy a vételár százalékában megadott, nettó jutalék áfa vonzatával a megbízó előzetesen nem számol. A tisztánlátás kedvéért tehát érdemes a várható vételárra vetített jutalék bruttó összegét előre kiszámolni.    
           
Olvasónk kérdésének megválaszolásához szükséges még rögzíteni, hogy mi számít felróható magatartásnak. Nem felróható annak a magatartása, aki az adott helyzetben a társadalmilag általában elvárható módon járt el.

A tárgyalt ügyletnél az eladó és a vevő a kiköltözés időpontjában nem tudtak megállapodni. Az adásvételi szerződés lényeges feltételeiben – így a birtokbaadás kérdésében – a feleknek meg kell egyezniük, mert ellenkező esetben nem jöhet létre érvényesen az ügylet. Esetünkben a vevő egy másik ingatlan megvásárlásával (mint ráutaló magatartással) tevőleg is elállt a vételi szándékától. Az eladó pedig természetesen úgy járt el, ahogyan az adott helyzetben ez tőle elvárható. Előzőek értelmében olvasónk a jutalék megfizetésére nem kötelezhető.                  

     Dr. Géczi Beatrix
ingatlanjogász és cégjogi szakértő
Géczi & Géczi Ügyvédi iroda
1024 Budapest, Margit krt. 15-17. I/3.
Tel.: 06 (20) 9786030
 
Szakterületem az ingatlanjog, a kereskedelmi jog (klasszikus kereskedelmi szerződések, fogyasztóvédelem, társasági jog - ideértve a végelszámolás szabályait -, csőd- és felszámolási jog és az értékpapír jog) valamint a családjog. Ügyvédi irodánk professzionális képviseletet biztosít adóügyi és egyéb peres eljárásokban.

A megjelent szakértői cikkekkel kapcsolatos további kérdéseit a [email protected] e-mail címen teheti fel. Ügyfélfogadás telefonon előre egyeztetett időpontban.
  
Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a jogi esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tanácsaim hasonló esetekre teljes biztonsággal nem alkalmazhatóak. Szakmai felelősséget a félreérthető kérdések, illetve a hiányosan közölt tényállások alapján adott válaszokért nem vállalhatok.
      

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

Kerítést húznának és biztonsági őröket állítanának a Hős utcai gettóba

Kerítést húznának és biztonsági őröket állítanának a Hős utcai gettóba

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

Tüzérségi eszköz került elő az Ínség-sziklánál

Tüzérségi eszköz került elő az Ínség-sziklánál