szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy olyan húzóprojekt kialakítására...

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy olyan húzóprojekt kialakítására törekedtek a Városháza Fórum tervpályázat során, amellyel barátságosabb, használhatóbb és sokoldalúbb közterek jönnek létre. A Városháza Fórum projekt az úgynevezett Budapest Szíve Programhoz, a belváros megújításához kapcsolódik, ennek keretében radikálisan csökkentenék az autók forgalmát, kiterjesztenék a zöldterületet és a gyalogoszónákat - jegyezte meg.
 

A tervpályázatot és az ezzel járó 15 millió forintot a holland építész, Erick van Egeraat vezetésével készült alkotás nyerte az elbírált 12 pályamű közül. A győztessel a fővárosi önkormányzat hirdetmény nélküli közbeszerzéssel tervezési szerződést köt a jövő év elején. Várhatóan a jövő év végére készülnek el az építési engedélyezési tervek, amelyek alapján koncessziós közbeszerzést írnak ki a projektet PPP jelleggel megvalósító befektetőre. Az építkezés várhatóan 2011-ben kezdődhet meg.

A főpolgármesteri hivatal épületét és parkolóját, az úgynevezett Városháza parkot, a Merlin Színházat, a belvárosi tűzoltóságot is felölelő terület gyökeres átalakítása során felújítják a Városházát, és egy új épületegyüttes létesül a 40 ezer négyzetméternyi, beépítetlen tömbön. A Városháza telke, a régi és az új épületek az önkormányzat tulajdonában maradnak. A befektető egyetlen ingatlan felett sem szerez tulajdonjogot. Az önkormányzat a régi és az új terület egy részének korlátozott időre történő hasznosításával teremt fedezetet a beruházáshoz.
 
A főpolgármester kiemelte, hogy a Városház Fórum keretében a kulturális és a közösségi célú hasznosításra helyezik a hangsúlyt, a hivatali funkciók egyidejű megújításával. Az épületben mintegy 500 fős konferenciaközpont is lenne, amely akár a Fővárosi Közgyűlés ülésterme is lehet - jegyezte meg. Hozzátette, hogy lesz egy többfunkciós koncert- és színházterem is. 

A tervek elbírálásakor fontos szempont volt a környezettudatos szemlélet az építésben és az üzemeltetésben egyaránt. Az új épülettömbben annyi piaci funkciót engedélyeznek csak, amennyivel megvalósíthatóvá válik a projekt. Demszky Gábor leszögezte, hogy ennek kapcsán nem egy új belvárosi pláza kialakítását támogatják. A pályamunkákat, azok városarculat-formáló jelentőségét méltatta Fegyverneky Sándor országos főépítész, aki Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettessel együtt a zsűri társelnöke volt. 

Demszky Gábor a díjátadást követő köszöntőjében szólt arról is, hogy az önkormányzat által kiemelten kezelt három fővárosi kulturális beruházást, így a közraktárak, az óbudai gázgyár és a Városháza térségét érintő, PPP jellegű fejlesztést is olyan erős jogi háttérrel veszik körül, illetve legalább a kettőnek az előrehaladottsága reményei szerint olyan mértékű lesz, hogy megfordíthatatlanná válnak ezek a projektek. Nem lesz újabb gödör Budapest belvárosában - szögezte le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!