szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Tavaszra tervezik a Corvin sétány második lakóépületének, a Fontana...

Tavaszra tervezik a Corvin sétány második lakóépületének, a Fontana háznak az átadását. Az épület kétszáznegyven lakást foglal magába, nevét pedig a vele szemben létesítendő szökőkútról kapta. Különlegessége, hogy hatvannégy lakásában geotermikus energiát alkalmaznak hűtésre-fűtésre. A föld alatti hő ilyen léptékű hasznosítása Magyarországon a lakásépítésben példa nélküli! Az irodaházak közül hasonló a Raiffeisen Bank Késmárk utcai új épülete.

Miasnikov Péter, Józsefváros főépítésze elmondta, hogy Magyarországon sajnos még mindig ritkaságnak számít a geotermikus energia alkalmazása, noha a környező országokban (legelőbb Romániát említette) a földhő komoly szerepet kap az építkezéseknél. 

- Mi budapestiek egy nagy karsztos tálon ülünk. Alattunk van a meleg víz, amit könnyűszerrel el lehet érni. A jogszabályváltozások is kedvezőek, immár lehetővé teszik a földenergia hasznosítását. Sok beruházót visszatart azonban ennek kiaknázásától, hogy a törvény értelmében minden az államé, ami a földben van - magyarázza a főépítész, s még hozzáteszi: - Bizonyos országokban már most komoly pénzt szednek a felszín alól előcsalogatható hőért.

- Nem okoznak gondot a munkálatok a vízgazdálkodásban?

- E technológiában a vízbázist nem csapolják meg, csak hőkitermelés történik. Ezek úgynevezett kemény vizek a föld alatt és nagy az ásványianyag-tartalmuk.  Egyszerű lenne csatornába engedni a már felhasznált vizet, de a kinyert mennyiséget vissza kell sajtolni ugyanabba a rétegbe, ahonnan származik. Szerintem gazdaságosabb volna a közműszerű geotermikus energiahasználat, amelynek során legalább egy utcányi részt lehetne hővel ellátni a területen létesített kutakból. A víz utaztatása nem okozna számottevő hőveszteséget; ezzel a távfűtésnél sem kalkulálnak. Az ilyen nagy mennyiségű vízáram megtartja a hőmérsékletét - támasztja alá az elgondolást szakmai érvekkel Miasnikov Péter. 

 A Fontana háznak csak egy részét szolgálják majd ki geotermikus energiával, afféle tapasztalatszerző szándékkal. A beruházónak látnia kell, kelendők-e az ilyen felszereltségű lakások, és az üzemeltetőnek is meg kell győződnie a megtérülésről. A geotermikus energia kitermelése ugyanis nem egyszerű feladat. Először is: kérdés, hogy hol létesítsék a kutat, ha egyetlen ház ellátásáról van szó. A ház alatt? És ha eldugul? Hagyjanak helyet egy esetleges második, harmadik kútnak? S honnan tudhatnák, hogy évek múltán a föld alatt miként fog alakulni a hőáramlás? A szakemberek szerint az a legbiztonságosabb, ha a geotermikust más alternatív energiatermelő berendezéssel, például napelemekkel társítják.

A Corvin sétányon, a Fontana házban a tervek szerint száz-százötven méterre a felszín alá helyeznek egy szondát, abba préselik bele a vizet, amely onnan visszaáramlik, és padló- meg mennyezetfűtésre hasznosítható. A téli fűtési és nyári hűtési költségben Miasnikov Péter szerint legalább harminc százalékos megtakarítást lehet elérni, még akkor is, ha a karbantartási kiadások itt többe kerülnek, mint más szokásos rendszer esetében. Erősen függ még a fizetendő energiadíj az áram árától, mert a geotermikus klimatizáláshoz, a szerkezet működtetéséhez villamosenergiára van szükség.

[[ Oldaltörés: Költségkímélő technológia ]]


A Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs programjának számító, a Corvin mozitól a Klinikák metrómegállóig tartó sétány beruházója a Futureal Ingatlanfejlesztő Kft. A cég építésze, Kovács Gábor úgy tájékoztatott, hogy a Fontana ház geotermikus energiával ellátott otthonai négyzetméterenként tizenöt-húszezer forinttal kerülnek többe a sétány hagyományos fűtési rendszerrel felszerelt lakásainál. Ha megkérdezik az érdeklődők a mérnöktől, vajon mekkora fűtésszámlákkal kalkuláljanak az új típusú lakásokban, nem kaphatnak egyértelmű választ, mert a költségek az egyéni igényekről is függenek, de a rendszer mindenképpen költségkímélőbb a hagyományos technológiáknál.

- A megújuló energiákkal működő rendszerek esetében nem beszélhetünk általánosítható megtérülési időről, mert az nagyban függ az adott technika kialakításához szükséges beruházás mértékétől - magyarázta Kovács Gábor. - Hagyományos rendszernél az igényelt teljesítményből nagy valószínűséggel meghatározható a kivitelezési költség. A megújuló energiák esetében azonban nem egyenesen arányosak a költségek a szükséges energia mértékével, befolyásolják azokat az adott környezeti lehetőségek. A Fontana háznál viszonylag könnyen elérhető és biztonsággal kinyerhető talajvíz áll rendelkezésre, s ez hőszivattyús rendszerrel működtethető. A megtérülés szempontjából ott tehát kedvezően alakul a helyzet.

- A fosszilis hordozókon alapuló energiatermelésnek - a készletek fogyása miatt -meg vannak számlálva a napjai - mondta végül a Futureal építésze -, tehát a megújuló energiáknak a jövőben egyre nagyobb szerephez kell jutniuk. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az effajta energiatermelés kímélő hatással van környezetünkre, bolygónkra. Tehát azt, aki beruházása során él ezekkel a lehetőségekkel, az a szándék is vezérli, hogy a maga után hagyott "ökológiai lábnyom" minél kisebb legyen. Hazánk területe alatt a földkéreg az átlagosnál vékonyabb, ezért geotermikus adottságok téren nagyhatalomnak minősülünk. Ennek kiaknázására szeretnénk példát mutatni.

Mátraházi Zsuzsa

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...

Bíróságon támadja meg a sztrájkot az SZFE fölé kinevezett kuratórium ügyvédje

Bíróságon támadja meg a sztrájkot az SZFE fölé kinevezett kuratórium ügyvédje

Ismét több ezren vonultak az utcára az SZFE mellett tüntetni

Ismét több ezren vonultak az utcára az SZFE mellett tüntetni

Iványi Gáborékat támogató bolt nyílik

Iványi Gáborékat támogató bolt nyílik