szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Van-e élet az izzók után? A tagországok szakértői december 8-án szavaztak a Bizottság javaslatáról.

Van-e élet az izzók után? 

A tagországok szakértői december 8-án szavaztak a Bizottság javaslatáról. Megszületett a döntés: a halogének egy szélesebb köre maradhat a piacon, a hagyományos villanykörték azonban bizonyosan eltűnnek a boltok polcairól. Az elfogadott javaslat szerint már 2009 szeptemberében megkezdődik az izzók fokozatos kivonása, 2012-re pedig az összes hagyományos izzótípus gyártása illetve forgalmazása is befejeződik. Ekkortól tehát kizárólag kompakt fénycsöveket és halogén égőket vásárolhatunk majd az Európai Unió piacán. 
Nem a technológia betiltásáról van szó, hanem olyan minimumkövetelmények felállításáról, amelyet minden általános világításban használt égőnek teljesítenie kell. A hagyományos izzók és a hasonlóan pazarló technológiák ezeket a minimum szinteket nem érik el.

Kompakt égők, vagy LED?

A kompakt fénycsövek optikai szempontból nem tökéletes helyettesítői a hagyományos villanykörtéknek, mivel nem képesek olyan fényerejű, pontszerű fényt kibocsátani, mint az átlátszó tiszta üvegű izzók. A fogyasztók tehát várhatóan a nagyobb teljesítményű kompakt égőket használnák a kívánt fényhatás eléréséhez. Bár a másik szóba jöhető megoldás, a LED-technológia bizonyos alkalmazásokban már elterjedt, egyelőre nyitott kérdés, mennyire hatékonyan lehet majd alkalmazni általános világítási célokra.

Silány minőségű izzók a piacon?

Többen aggályosnak tartják, hogy a villanykörték megszűnése miatt megugrik majd a kompaktfénycsövek iránti kereslet, ami az Ázsiából érkező, gyenge minőségű áruk áradatát vonja maga után. Jelenleg ugyanis a ávol-Keleten készül a kompakt fénycsövek és a halogének nagy része. A kompakt fénycsövekre vonatkozó szigorú követelmények felállítása, illetve teljesítményük szabályozása mindenképpen szükséges lenne, elkerülendő, hogy valóban rossz minőségű termékek lépjenek az izzólámpák helyére.

Az átállás költségei

Többen azt is felvetették, hogy a fogyasztók számára magasabb költséget jelent majd az átállás. Az Unió termékpolitikája ezt hivatott megakadályozni: csak olyan követelmények állíthatók a termékekre, melyek a teljes életciklust nézve környezeti javulást hoznak, s egyúttal a felhasználók költségei is csökkennek. A kompakt fénycsövek élettartama többszöröse a hagyományos izzókénak, és negyedannyi energiát fogyasztanak - a magasabb ár tehát a teljes élettartam alatt többszörösen megtérül.

Az egészségügyi vonzat

Szakértők arra is felhívják a figyelmet: nem ajánlott hosszasan 20 centinél közelebb tartózkodni egy felkapcsolt „csupasz” kompakt fénycső mellett, mert a megnövekedett UV-sugárzás hatással lehet az egészségre. Ez a fényérzékenységben szenvedők számára jelenthet problémát, de a probléma lámpaburával könnyedén kiküszöbölhető.

Forrás:
Energiaklub

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
9500 forintos androidos okostelefonnal állt elő az Orange

9500 forintos androidos okostelefonnal állt elő az Orange

Pécsi virológusok: Komoly kockázata van a túlsúlynak a koronavírusos betegeknél

Pécsi virológusok: Komoly kockázata van a túlsúlynak a koronavírusos betegeknél

25 gyereket mérgezett meg egy kínai óvónő, halálra ítélték

25 gyereket mérgezett meg egy kínai óvónő, halálra ítélték