szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által a Balaton világörökséggé...

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által a Balaton világörökséggé tételével kapcsolatban elindított folyamatban minden településnek egyet kell értenie, de még sok az ismerethiány, ezért van szükség tájékoztató és egyeztető fórumokra az érintett települések lakosságával, szakembereivel - mondta Suchman Tamás. A BFT elnöke Czoma Lászlóval, a Festetics kastély igazgatójával és Ruzsics Ferenccel, Keszthely polgármesterével hasonlóan nyilatkozva amellett szállt síkra, hogy a balatoni kultúrtáj értékeit a világörökségi cím elnyerésétől függetlenül is meg kell védeni a következő generációk számára.

Suchman Tamás kiemelte: a balatoni térség speciális és egységes abban, hogy települései megélhetésében szerepet játszik a természeti értékek generálta turizmus. Fontos lenne, hogy a régió a következő 3-4 évben egy világörökségi cím elnyeréséhez méltó tervekkel készüljön az unió 2013-tól kezdődő fejlesztési ciklusára. Ha valamikor szükség volt az üdülőkörzet 178 településnek összefogására, akkor ez a cél most az - tette hozzá a világörökségi cím elnyerésével kapcsolatban.

Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke arról tartott előadást a mintegy 140 fős hallgatóságnak, miként lehet megszerezni, és mivel jár a világörökségi cím elnyerése. A cím elnyerése a jelenlegi általános fejlesztői szándéktól eltérő fejlődési pályát jelölhet ki az érintettek számára. Ezzel csak látszólag és legfeljebb rövid távon esnek el a települések bizonyos előnyöktől, ami hosszútávon megtérül számukra. Vállaljanak velünk egy 3 éves együttgondolkozási programot! - szólította fel a hallgatóságát Mezős Tamás, miután a világörökség címét már elnyert tájak, építmények fotóit összevetette kivetítőjén a balatoniakkal, bizonyítva, hogy abszolút alkalmas a megmérettetésre ez a magyar kulturtáj.
 
Mohácsi József, a BFT Világörökségi Munkabizottságának elnöke arról szólt, hogy pár évvel ezelőtt már elkészült egy komoly tanulmány a BFT kezdeményezésére több Balaton környéki tájegység világörökségre jelöléséhez, így ezt már csak le kell porolni és bevonni a mostani munkafolyamatba.

Vollmuth Péter, Badacsonytördemic polgármestere jelezte, hogy sok esetben talán kései, vagy utolsó pillanatban van egy ilyen védelem, hiszen lepusztulóban vannak nagy múltú épületeik, és eltűnőben vannak a balatoni pákászok, szőlészek. Sall Csaba Badacsonytomaj polgármestere azt mondta: már annyi nehézséget jelentett a települése számára a természetvédelmi és az örökségvédelmi hatóságok megkötései is, hogy nem kérnek újabbakból. Ezért a település képviselő-testülete szerdán megerősítette egy 2005-ös határozatát, miszerint a jelenlegi ismereteik alapján nem kívánnak a világörökség részévé válni. A polgármester hozzátette, készek módosítani az álláspontjukon, ha meggyőzik arról őket, hogy előnyükre válik a cím elnyerése.

Suchman Tamás a felvetésekre reagálva elmondta, léteznek oda nem illő építmények, tájsebek a balatoni térségben, de ezekkel a sebekkel együtt kell levédetni és megmenteni a további értékvesztéstől. Elmondása szerint csak két olyan balatoni településről van tudomása, amelyik jelenleg ellenzi a cím elnyerését, de szerinte tájékozatlanságból jutottak erre az állásporta, és az egyeztető fórumokon keresztül sikerül majd meggyőzni őket az ellenkezőjéről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két földrengés volt Törökországban, halálos áldozatok is vannak

Két földrengés volt Törökországban, halálos áldozatok is vannak

Már hét halottja van a koronavírus-fertőzésnek Olaszországban

Már hét halottja van a koronavírus-fertőzésnek Olaszországban

BPA-mentes műanyagokat használ? Most derült ki, hogy azok is károsak lehetnek

BPA-mentes műanyagokat használ? Most derült ki, hogy azok is károsak lehetnek