szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A "Válság az értékbecslő szakmában" címmel megrendezett...

A "Válság az értékbecslő szakmában" címmel megrendezett konferencián Mehrli Péter, a MAISZ elnöke arról beszélt, hogy kenyérharc folyik az értékbecslők között. 

Attól, hogy a legnagyobb megrendelők, a bankok egyre lejjebb szorítják a díjakat, nemcsak a megrendelések száma csökken, hanem az egy munkára jutó bevétel is. A helyzetet súlyosbítja az adminisztratív- és az adó terhek növekedése, amelyek ellen a szakma nem tud egységesen fellépni, mivel az ingatlanosokat több szervezet is képviseli. Ezek egyike csak a MAISZ.

A bankok lassan elkezdik az ingatlanok kényszerértékesítését, és gyakori lesz, hogy például márciusban kevesebbet ér a ház, mint amennyire előző év októberében az értékbecslő értékelte - vázolta a helyzetet Novák Zalán szakértő. Ilyenkor a bank felvetheti az értékbecslő felelőségét. Ezt a veszélyt ugyan csökkentheti az értékbecslők felelősségbiztosítása, azonban az sem korlátlan.

Jelenleg az OTP Garancia Biztosító az egyetlen, amely köt ilyen biztosítást az értékbecslőkkel, néhány 10 ezer forinttól pár százezer forintig terjed az éves biztosítási díj. Viszont a vállalt kockázat is limitált, ami egy milliárdos tévedésnél, nem elegendő arra, hogy mentesítse az anyagi helytállás alól a szakértőt. Ráadásul ha a biztosítónak fizetnie kell, automatikusan megszűnik a biztosítási szerződés - tette hozzá a szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...