szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Első lépésben vásároljunk pár cserép buxus tövet, magyar nevén...

Első lépésben vásároljunk pár cserép buxus tövet, magyar nevén puszpángot, amelyek körülbelül 30-40 centiméter magasak. Ma már kaphatók készre nyírt buxusok is, ám ne felejtsük el, ezeket később ugyanúgy nekünk és a saját magunk által megnyírt buxus sokkal nagyobb élmény. A buxus ültetésének ideális ideje a tavasz vagy az ősz. Ezen kívül szükségünk lesz még metszőollóra, sövényvágó ollóra, bambusz pálcára, zsinórra, de akár kész sablont is vehetünk, ami segít a formázásban.

Az ültetés

A beszerzést követően azt kell eldöntenünk, hogy hol helyezzük majd el a növényünket. Ültethetjük nagyobb cserépbe, így később mozgathatjuk vagy ki is ültethetjük a kert egy fix pontjára. Ha cserépbe ültetjük, akkor a földlabdánál kétszer nagyobb cserepet válasszunk, majd két év múlva ültessük át a növényt egy még nagyobb cserépbe. Ültetés után öntözzük be jó alaposan a földjét és tömörítsük a talajt a növény körül. Ezután érdemes várni, míg a növény gyökerei megindulnak, az őszi ültetésnél csak a következő év tavaszán kell metszeni.

A művészkedés

A kezdő kertészek elsőre próbálkozhatnak a gömb- vagy a vízcseppformával, mert ezek sablon nélkül, szabadkézzel is kialakíthatók. Fontos, hogy a metszéssel mindig kis lépésekben haladjunk, legyünk nagyon türelmesek és figyelmesek. A háromszög alakhoz már szükségünk lesz a rafia- vagy bambusz pálcára, ám ezt már csak nagyobb növénynél lehet alkalmazni. Itt a három bambusz pálcát rögzítsük a talaj alsó részéhez háromszög alakban, majd a tetején fogjuk őket össze ezeket és kössük át rafiával. Ezután nincs más dolgunk, mint a pálcák mentén formára nyírni a növényt. Pár évnyi gyakorlat után már szabad kézzel is menni fog a formázás.Gombócot a bokorból

Legegyszerűbb forma a gömb, amit szabadkézzel kell megalkotni. Itt mindig a növény alsó részén kezdjük el a metszést, majd jöhet az oldal. A szabályos gömbformához kell majd némi rutin, van, hogy gömb helyett az első alkalommal tojás vagy süveg sikerül, de sebaj, jövőre már jobb lesz. A többi formához – mint a gúla vagy henger – használjuk a már említett pálcákat és zsinórokat, és ezek mentén kezdjük el a nyírást apránként. Érdemes egyszerre több növényt is metszeni, és próbálgatni a különböző formák és alakzatok kialakítását, így jövőre már lesz elég gyakorlatunk és kézügyességünk.
És még egy nagyon fontos feladatunk van: ha szép szobrot szeretnénk kertünkben. A szobor szép formájához méregzöld és egészséges lombozat szükséges, amely dús és egybefüggő zöld felületet ad. Így tavasztól őszig minden két hétben adjunk az öntözővízhez örökzöld tápoldatot, biztosítva a növényeknek az erős dús növekedést.


Bonyolultabb alakzatok

A bonyolultabb formákat és alakzatokat speciális sablonokkal érik el, ebben az esetben a fiatal növényt sablon köré növesztik, majd amikor eléri a kívánt magasságot, fokozatosan formára nyírják. Egy ilyen bonyolult forma eléréséhez azonban akár két-három év is szükséges lehet. Ha mi magunk is szeretnénk ilyen különleges szobrot, akkor először készítsük el horgonyzott drótból a kívánt formát, amelyeket hegesztéssel tudunk összeilleszteni. Vagyis először a sablon készül el, majd a növényt szó szerint belenövesztjük ebbe a formába. A sablon a növény belsejében marad, így könnyedén lehet évről évre formára nyírni a drótok mentén.Évente egyszer

Fontos, hogy évente elvégezzük az alakító metszést, így hosszú időre tartani tudjuk a formát. Az első tavaszi hajtásokat – amelyek elérik a 10 centiméteres hosszúságot – már elkezdhetjük lenyírni, körülbelül a felére. Nem érdemes túl korán nyírni, mert akkor a metszést az év során meg kell ismételni, míg ha túl későn végezzük el a munkát, akkor nehéz lesz tartani a formát. A gyenge növényeket ne metsszük túl erősen vissza, ám az erős és dús hajtású töveket erősen kell visszavágni. Egy idő után a kertész megismeri a metszés fortélyait, így elkerülhetők a hézagok és rosszul sikerült formák.Angliában nagyon népszerű

A formára nyírt növény szobrok leginkább Angliában és Észak Amerikában kedveltek, ahol külön fémművesek készítik el a sablonokat, de a kertészetekben is formára nyírt növények széles kínálatából válogathatnak a vásárlók. Ezzel a technikával készülnek a különböző állatformák, amely lehet elefánt, kutya, nyúl, netán mókus, a kert tulajdonos megrendelése alapján. De készülhet így lovas hintó, kosár, betű, szám és számtalan különleges alakzat. A buxusnál a kezdő kertészszobrász választhat a gömb, a kocka, a gúla, az oszlop, a henger, a méhkas, a törzses gömb, a boltív, vagy a spirálforma közül, mert ezeket némi kézügyességgel mi magunk is kialakíthatjuk.Teendők az év során

A szobor növényeket egész évben gondozni kell, januárban és februárban folyamatosan szabadítsuk meg a növényt a hótól, mert a súlytól eldeformálódhat.

Március-április: kezdjük el adagolni a tápoldatot, vagy jutassunk némi komposztot a növény köré. és Ha szükséges, a dézsás növényeket ekkor ültethetjük át.

Május- június: növekedéstől függően elkezdhetjük a formára nyírást és az alakító metszést.

Július vége-augusztus:
ha szükséges, igazítsuk még egyszer formára növényt, és végezzük el a kisebb nyírásokat.

Szeptember-október:
ha új buxust szeretnénk telepíteni és ültetni, annak most van itt az ideje.

November- december:
gondoskodjunk a téli védelemről, a hó eltávolításáról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Villámgyorsan elkeltek a jegyek a magyar szektorokba a sorsdöntő walesi meccsre

Villámgyorsan elkeltek a jegyek a magyar szektorokba a sorsdöntő walesi meccsre

Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland család

Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland család

Használt merevlemezt venne? Eladná a sajátját? Akkor feltétlenül tudjon erről

Használt merevlemezt venne? Eladná a sajátját? Akkor feltétlenül tudjon erről

Hadat üzenne Matolcsy a cukornak és bölcsődei influenzának

Hadat üzenne Matolcsy a cukornak és bölcsődei influenzának

Mutasd a posztjaidat - kiderül, hogy depressziós vagy-e!

Mutasd a posztjaidat - kiderül, hogy depressziós vagy-e!

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet