szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A szeptember 12-vel végződött héten 545 ezren folyamodtak munkanélküli...

A szeptember 12-vel végződött héten 545 ezren folyamodtak munkanélküli segélyért, 12 ezerrel kevesebben, mint egy héttel korábban. A Reuters elemzői konszenzusa ötezer fős emelkedést valószínűsített. A segélykérők száma az utóbbi négy hét során már harmadszor csökkent. A kérelmezők számának alakulását a heti ingadozások kiszűrésével mutató négyhetes mozgóátlag is javult, 8750-nel 563 ezerre csökkent.

Mindez arra utal, hogy a válság elmélyülése után egy évvel megindulhatott a stabilizálódás a munkaerőpiacon, az új adatok azonban még mindig igen súlyos helyzetre utalnak, és sokkal rosszabbak, mint a bővülő, egészséges gazdaságra jellemző heti 325 ezres kérelemszám, jegyzik meg kommentátorok.

Egy másik, ugyancsak csütörtöki washingtoni kormányzati jelentés szerint augusztusban éves szinten 1,5 százalékkal 598 ezerre emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Ez 24, 8 százalékkal több mint az ingatlanpiaci hanyatlás mélypontján, áprilisban regisztrált érték, és a legkedvezőbb adat tavaly november óta. Augusztusban emelkedett a beadott építési engedélyek száma is, amelyet gazdaságelemzők a közeljövőben várható folyamatok jelzéseként kezelnek.

Az ingatlanszektor és a munkaerőpiac gyógyulására utaló adatok alátámasztják Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének keddi kijelentését, amely szerint "nagy valószínűséggel véget ért" az amerikai gazdasági recesszió.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!