szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetközi elemzés kitér arra is, hogy a külföldi beruházók már három évvel ezelőtt is figyelembe vették az...

A nemzetközi elemzés kitér arra is, hogy a külföldi beruházók már három évvel ezelőtt is figyelembe vették az ügyészség által összeállított fővárosi bűnözési statisztikákat. 2007-ben a telekár, az elhelyezkedés, infrastruktúra, panoráma, stb. mellett, ötödik-hatodik szempontként már figyelembe vették a fővárosról bűnözési statisztikával kapcsolatos adatokat is.

Az elemzés szerint a főváros újabb közbiztonsági térképének nyilvánosságra hozatalával a vevő maga is ellenőrizheti, valóban biztonságos környéken épül-e a kiválasztott lakása. A bűntérkép a jövőben árnyaltabbá teheti az ingatlanpiacot. Mindez forintokra, négyzetméterárakra is lefordítható. Ugyanakkor az elemzés kitér arra is, hogy a bűnözéssel senki sem akkor fog majd szembesül, amikor elkezd lakást keresni. Senki sem a „bűntérképpel” a kezében megy oda, ahol lakást szeretne venni. A fővárosiak egyébként is tudják, hol, milyen arányú a bűnözés. A vidékiek és azok, akik külföldről érkeznek, hogy lakást béreljenek vagy vegyenek, azok az ár, az elhelyezkedés, közlekedés mellett, a közbiztonsági kérdésekre is választ szeretnének találni.

Az elemzés kifejti: az ingatlanpiac és a közbiztonság közötti összefüggésekre a legjobb pozitív példa a VIII.-IX. kerület. A számadatok azt mutatják, hogy térfigyelő-rendszerek, az újonnan megépült lakóprojektek környékén felállított biztonsági kamerák, a portaszolgálatos lakóházak kialakításával egyes utcákban, negyedekben látványosan csökkent a bűnözés. Hasonlóan jó a helyzet a III. és a XIII kerület egyes utcáiban, ahol az utóbbi években jelentős, több tízmilliárdos lakásprojektek valósultak meg.

Fővárosi bűntérkép 2010. Blikk grafika

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium most elkészült bűntérképe szerint jelenleg a legbiztonságosabb a XVI. kerület. Itt tavaly mindössze két és fél ezer bűncselekményt regisztráltak. A legtöbb bűncselekményt egyébként a XIII. kerületben követték el. 12642 regisztrált bűncselekménnyel találkoztak a rendőrök tavaly. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a XIII kerületben ne lenne érdemes lakást venni, hiszen ebben a kerületben elsősorban a turisták ellen elkövetett bűncselekmények száma emeli a statisztikákat az átlagnál magasabbra-olvasható a beruházó közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!