szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az LMP másfél éve még nem létezett, tavaly februárban alakultak párttá.

Az LMP másfél éve még nem létezett, tavaly februárban alakultak párttá. 2010-ben 7,4 százalékkal (16 mandátum) parlamenti párttá váltak. A parlamenti képviselőik átlagéletkora 38 év, képviselőik 30 százaléka (!) nő.

Az LMP-ről az is elmondható, hogy szavazótábora a legfiatalabb valamennyi párt közül – közölte a hvg.hu-val Martinák Dániel, a Forsense közvélemény-kutató munkatársa. A párt támogatottsága a Jobbikhoz hasonlóan elsősorban a legfiatalabbak között erős, ebben a körben szimpatizánsainak száma megközelíti az MSZP-ét. A 25 évnél fiatalabb pártválasztók körében mintegy 5 százalékponttal magasabb a támogatottsága, mint az egész felnőtt lakosságon belül, és az MSZP-hez hasonlóan 10 százalék körül kapna a legfiatalabb pártválasztók közt. A párttal sok budapesti és városi szimpatizál, támogatói között felülreprezentáltak a nők.

A Jobbik képviselőinek átlagéletkora 39 év, a nők aránya viszont csak 8 százalék. A Jobbik elődje az 1999-ben alakult, főként budapesti egyetemistákat tömörítő, Jobboldali Ifjúsági Közösség (Jobbik), mely 2003-ban alakult párttá. 2010-ben 16,66 százalékkal (48 mandátum) parlamenti párttá váltak.

A Jobbik szavazótábora nem egyenletesen növekedett minden választói csoportban az elmúlt egy év során – mutat rá Martinák. Különösen a férfiak és a legfiatalabbak körében volt jelentős a párt erősödése. A 2010-es februári adatok alapján a Jobbik támogatottsága a fiatalabb korcsoportokban egyértelműen utolérte, vagy meghaladta a szocialisták támogatottságát, a 18-24 évesek között pedig kétszer akkora a bázisa, mint az MSZP-nek. A párt 2009-ben hónapról hónapra erősödött a fiatalok és a középkorúak csoportjában, így az MSZP csak az idősebbek (60 év felettiek) körében megtartott előnyével tudott a teljes népességben a Jobbik elé kerülni.

Budapesten az LMP jelentősen megverte a Jobbikot. Ez egyben megakadályozta, hogy a Jobbik országos szinten megelőzze az MSZP-t- Az LMP 12,76-tal harmadik erő lett a fővárosban, míg a Jobbik lett a negyedik, 10,78 százalékkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét