szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Ha sikerül megoldani a háztartási berendezések elektronikus összekötését, majd ezt a rendszert összekapcsolni a...

Ha sikerül megoldani a háztartási berendezések elektronikus összekötését, majd ezt a rendszert összekapcsolni a lokális - zöld energiát használó - áramfejlesztőkkel, akkor közvetlenül a fogyasztó tudja majd szabályozni (optimalizálni) a felhasznált energia mennyiségét - vázolják fel német tudósok az alapgondolatot.

Mindez nem álom, a kasseli Napenergia-ellátástechnikai Intézetben (ISET) olyan megoldáson dolgoznak, amelynek segítségével decentralizált energiatermelés és irányítás valósulhat meg. A kísérleti projektet a Harz-hegység szélén található Dardesheim városban indították el 2007-ben. Az ezer lakosú település az áramot egyszerre több, kisebb forrásból szerzi be, amelyet kizárólag zöld energiából állítanak elő. A falu szélén - egymással online rendszerben - lévő mini-biomassza erőmű, szélkerék-telep, a házakon pedig napkollektorok biztosítják az energiát.

Napcellák egy biofarmon Dardesheimben
Napkollektorok egy istálló tetején
A E112-es csúcsturbina (4 ezer otthon, 6 gigawatt, évi 12-15 millió kilowattóra)

A rendszer másik pillére a házon belüli háztartási gépek összekapcsolása. Ha valaki például mosógépet használ, majd bekapcsolja a plazmatévét, a rendszer automatikusan értesíti az áramtermelőt vagy maga csoportosítja oda az energiát a legközelebbi forrásból. A háztartási berendezések pillanatnyi fogyasztása alapján sokkal gazdaságosabban működtethetők a lokális rendszerek. Így akár évente 3 gigawattot is megtakaríthat a falu. Kurt Rohrig, az ISET munkatársa szerint a cél az, hogy a fogyasztó egy online rendszeren keresztül nyomon követhesse pillanatnyi áramfogyasztásának valamennyi fázisát. A kutatók reményei szerint a rendszer kiterjeszthető a nagyobb városokra, illetve régiókra is.

(via Treehugger)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé