szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A stadionokban az utolsó simításokat végzik, a környéken sok szálloda és üzlettulajdonos örülhet.

A stadionokban az utolsó simításokat végzik, a környéken sok szálloda és üzlettulajdonos örülhet. A foglaltság jónak mondható, bár harmadával elmarad az eretileg várttól. Az építőmunkások ma kapták meg az első jegyeket, 27 ezren jutottak így belépőhöz a VB-nek helyet adó feljavított vagy átépített stadionokban. Minden munkás két jeggyel lett gazdagabb.

A Moses Mabhida stadion, Durban, Dél-Afrika 2010.

Dél-Afrika több száz millió eurót költött a stadionokra, és több, mint egy milliárd eurót a kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra. A FIFA májusi becslése szerint nettó egymilliárd eurónyi bevétel lesz, az ország gazdasága legalább 3,5-4 milliárd eurónyi közvetett bevételre számíthat.


A világbajnokság hivatalos kabalája Zakumi, egy leopárd
Johannesburgban két stadionban lesznek meccsek. Az 1982-ben épült és tavaly 300 millió euró értékben felújított Ellis Parkban és a Soccer City nevű létesítményben. Előbbiben Brazília és az Egyesült Államok játszotta a tavalyi konföderációs kupa döntőjét. Közvetlen e meccs előtt öt ezer székkel bővítették, egyébként egy igazi rögbi stadionról van szó, amiben több, a helyiek által történelminek nevezett győzelmek is voltak.

 

Az Ellis Stadion, Johannesburg, 2010.

A Soccer City az első és az utolsó néhány VB-találkozónak ad otthont. Formája a helyi cserépedényre, a calabash-ra emlékeztet. Nelson Mandela 1990-ben itt tartotta a kiszabadulása utáni nagy beszédét.

A Soccer City Stadion, Johannesburg, 2010.

Polokwanében egy helyi fa, a baobab köszön vissza a stadionon, az „ágai” szolgálnak tartó oszlopként.

A Peter Mokaba Stadion, Polokwane, 2010.

Fokvárosban egy volt golfpálya helyén építkeztek és csak néhány hete fejezték be a munkákat. A Green Point az óceántól egy kőhajításra van, ott lesz az egyik elődöntő. Ugyancsak elődöntő helyszíne a Moses Mehbida Stadium Durban városában. Az épület tervezőit a dél-afrikai nemzeti zászlóban lévő diadalív ihlette. Ez is többféle rendezvénytípusra alkalmas, tetejét 95 mm átmérőjű acélkábelek tartják. Környezetében jelentős ingatlan beruházások történtek, több üzlet, étterem, kávézók nyíltak.

A bafokeng törzs után kapta nevét a Rustenburgban található, frissen felújított Royal Bafokeng Sport Palace. A bafokengek tíz évvel ezelőtt jogot szereztek, hogy a platinabányák jövedelmének egy ötödét maguk használhassák fel. A stadiontól 25 perc autóútra van a világhírű Sun City üdülőközpont. Sok jó ember kis helyen is elfér, ez a mondás egyetlen szóba, a mbombela szóba tömörül az ország észak-keleti sarkában, ahol így hívják az egyik új stadiont.

A Royal Bafokening stadion, Rustenburg, 2010.

Néhány adat a stadionokról:

A stadion neve város férőhely épült felújítva
Green Point Fokváros 66 005 2009 -
Moses Mebhida Durban 69 957 2009 -
Loftus Versfeld Tshwane 49 365 1906 2008
Peter Mokaba Polokwane 45 264 2010 -
Royal Bafokeng Rustenburg 44 530 1999 2009
Mbombela Nelspruit 43 589 2009 -
Free State Mangaung 48 058 1952 2010
Nelson Mandela Bay Porth Elisabeth 46 082 2009 -
Soccer City Johannesburg 88 460 1987 2009
Ellis Park Johannesburg 61 639 1928 2009

Forrás: IM saját gyűjtés

További képek a stadionokról:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!