szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az ember beszáll a liftbe, megnyomja a 65-ös gombot és pár másodperc alatt a legfelső  emeleten van.

Az ember beszáll a liftbe, megnyomja a 65-ös gombot és pár másodperc alatt a legfelső  emeleten van. Nem irodaházban, egy lakótoronyban. És az ember nem is mindig fiatal. Lehet akár 70 éves is. Persze, hogy New Yorkban, ahol egyre több nyugdíjas próbálja ki azt a csodálatos érzés, hogy a reggeli káváját bámészkodással fűszerezi.

Az amerikai nagyvárosban nem túl sok olyan felhőkarcoló van, amelyiknek mondjuk az 50-dik szintjétől felfelé lakásokat alakítottak ki. Az egyik ilyen a Metropolitan Tower az 57-dik utcában, Manhattan nyugati részén. Két-háromszáz négyzetméteres lakásokat lehet mostanában venni benne, az ingatlanügynök szerint nem ritka, hogy sólymokat is látnak a lakók, ezek a ragadozók szeretik ezt a magasságot -  számolt be a The New York Times.

A toronyházak tetején lakni anyit tesz, hogy a kistestvérek (30-40 emeletes épületek) tetejét is kiválóna látni, gyakorlatilag elláthatunk egész a félsziget végéig, de mindenképpen szélesebb a panoráma, mintha csak valahol a 15-20-dikon laknánk.

Egyfajat békesség, nyugalom költözik az emberek köré – érvelnek az ügynökök. És ez nagyon bejön a vevőjelölteknek.  Mibe kerül ez a nyugalom? Egy 250-350 négyzetméteres hajlék 5-7 millió dollár mostanában. Az árak még a válság ellenére sem csökkentek ebben a kategóriában. S mivel nem túl sok ilyan valóban az egekben lévő ingatlan kerül a piacra, nem is fognak csökkenni a jövőben sem.

Magyarországon a pécsi magas házban lehetett viszonylag magason lakni, de az már az enyészeté. Az építési szabályok egyelőre nem teszik lehetővé, hogy 55 méternél magasabb toronyház épüljön. Az ezt megközelítő toronyházak mindegyike irodaház. Vannak tervek lakóházra is, de a fejlesztők egyelőre nem mernek belevágni finanszírozás nélkül. Pedig kereslet állítólag lenne rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!