szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A fejlesztői tevékenység csökkent az elmúlt időszakban, az év első felében összesen 46 000 m2 területet adtak át a...

A fejlesztői tevékenység csökkent az elmúlt időszakban, az év első felében összesen 46 000 m2 területet adtak át a spekulatív piacon, az egyetlen folyamatban lévő, bérlői igények szerinti beruházás nem készült el június végéig. A teljes béringatlan-állomány így 1,6 millió m2-re nőtt, melyből 1,13 millió m2 (71%) spekulatív fejlesztés. Az év második felében hasonló mennyiségű terület készülhet el, ami az év egészére összesen 80 000 m2 új átadást jelent – viszonyítási alapként a 2009-ben megépített területek felét. A budapesti raktárpiaci fejlődés miatt szükségessé vált a mögöttes adatállomány valós felmérése, ezért az adatbázis átfogó frissítését tervezi a Colliers International.

Összehasonlítva a 2009 első félévében regisztrált rendkívül alacsony, 26 000 m2-nyi bérbe adott területtel, az idei év első felében 70 000 m2 területre született új szerződés. Ezen belül 20 000 m2 (29%) meglévő bérlők bővülésének volt az eredménye. Ugyanakkor, míg az utóbbi években a bérbeadások 40-50%-át a logisztikai cégek tették ki, idén a szerződések többségét végfelhasználó cégek kötötték. Magas volt az újratárgyalások és a szerződés hosszabbítások aránya is.

„A második félévre jók a kilátások a bérbeadások terén, és hasonló aktivitást várunk, mint az év első felében. Ez azt jelenti, hogy az év egészére 140 000 m2 bérbeadás történhet, hasonlóan a tavalyi évhez.” – erősítette meg Beck Tamás, a Colliers International igazgatója.

©

Mivel az elmúlt időszakban bizonyos mennyiségű ipari bérlemény felszabadulására is sor került, az első félév bérbeadásai arra voltak elegek, hogy a nettó piaci felszívás enyhe pluszba kerüljön, és elérje a 12 500 m2-t, összehasonítva a tavalyi év egészében elért 55 000 m2-el. Ez azt is jelenti, hogy az üresedési ráta nagyjából stagnált a tavalyi év végi 21,2%-hoz képest, s 21,3%-on állt a félév végén. Ezen belül a spekulatív fejlesztésekben az üresedés 23%-ról 24,7%-ra nőtt, míg a BTS épületekben csökkent, 17%-ról 13,1%-ra (ez jelentős részben a volt Rynart portfólió látványos hasznosításának köszönhető).

A bérleti díjak terén stagnálás volt tapasztalható első félévben, így a nagyobb alapterületű, ’big box’ raktárbérlemények nettó kínálati bérleti díjai általában 3,2–3,8 euró/m2/hó között mozogtak, míg a városi logisztikai épületek tekintetében 5 euró körül alakultak. Az év első felében történt jelentősebb telek- vagy épület tranzakcióról nincs tudomása a Colliers Internationalnek, az év eleje óta visszatért vevők döntően saját hasznosítási (gyártási, márka képviseleti) céllal kerestek kisebb épületeket vagy telkeket. A nagyobb építményekre és telkekre viszont szinte egyáltalán nincs kereslet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Űrközpont az ipari parkban

A tervek szerint Nemzetközi Űrkutatási Központot hoznak létre a nálunk is jelen lévő ausztrál Goodman cég ipari...