szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Pénz illatot lehet érezni a 21 milliós Sanghaj legújabb, Pudong nevű negyedében: a már felépült ottani...

Pénz illatot lehet érezni a 21 milliós Sanghaj legújabb, Pudong nevű negyedében: a már felépült ottani felhőkarcolókból szinte süt a jüan, a dollár meg az euro. Kizárólag a kínai és a nemzetközi pénzintézetek, biztosítók és tanácsadók otthona ez a vidék a Huangpo folyó keleti oldalán és ez a jövőben sem lesz másképp. Irodaházak és toronylakások létesülnek egymás után. A még néhány üres telken augusztus végén is lázas munka folyt. Az ember azt gondolná, hogy a válság meg sem érintette ezt az ágazatot. Pedig dehogynem.

©
©
©

Toronyházat persze nem akármelyik cég épít erre felé sem. Csak az, amelyiknek jó előre megvannak a bérlői vagy vevői. Ezzel a jelek szerint ebben a kerületben nincs semmi gond. Helyi ingatlanos cégektől úgy tudjuk, hogy a lakások ha lassabban is, de elkelnek. Néhány hete például itt, a pénzvilág egyik alközpontjában nem kevesebb, mint 4500 euró/négyzetméteres áron adtak el egy közepes méretű (110 négyzetméteres) hajlékot.

Épülő felhőkarcoló a Pudong negyedben
©
A falon belül már zajlik az újabb magas ház építkezése
©
©
A szegény negyedből átnézve a Huangpo folyó túlpartjára
©

A pekingi kormányzat az elmúlt hetekben erőteljes lépésekkel igyekezett hűteni az ingatlanpiacot. Különféle korlátozásokat vezetett be, így a fejlesztők már nem nyakra-főre vágnak bele a beruházásokba.

A China Daily friss cikkében azt vetítette előre, hogy a nyomornegyedeket felváltó bérlakások építésének üteme nem fog csökkenni, idén 5,8 millió ilyen ingatlant adnak át országosan. Néhány év múlva ezek megjelennek a piacon, így lejjebb szoríthatók lesznek a lakásárak és a fejlesztők még kevésbé fognak spekulatív alapon beruházásokat indítani, mint eddig tették.

Luxus hotel és toronylakások a belvárosban
©
Szerény lakópark Suhzou városában
©

A fejlesztők manapság nehezebben jutnak hitelekhez. Egyes cégek 12-16 százalékos kamaton vesznek fel kölcsönt, miközben a központi kamtkáb 5,31 százalék. A negyedik negyedévben több tucat tőkeszegény vagy anyagi helyzetében megroggyant vállalat lesz kénytelen lehúzni a redőnyt.

A fejlesztők mostanában inkább gyorsan csökkentik az áraikat, csakhogy megszabaduljanak készleteiktől. Sanghajban és Pekingben az újépítésű  lakásokért jelenleg négyzetméterenként 23 ezer jüant (670-700 ezer forint) kérnek el átlagosan. Ez az ár azonban 7-10 százalékkal csökken, amint komoly az érdeklődő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Mindenki azt várja most, hogy az SZFE megdönti a rendszert" - Upor László a HVG Teraszon

"Mindenki azt várja most, hogy az SZFE megdönti a rendszert" - Upor László a HVG Teraszon

Shane Tusup: Szeretem az országot, de szerintem az ország nem igazán szeret engem

Shane Tusup: Szeretem az országot, de szerintem az ország nem igazán szeret engem

Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt

Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt