szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A magyar lakáspiacra vonatkozó kilátások 2008 és 2010 áprilisa között fokozatosan romlottak.

A magyar lakáspiacra vonatkozó kilátások 2008 és 2010 áprilisa között fokozatosan romlottak. Tavasszal javulás, idén júliusban enyhe romlás jelentkezett, majd októberben ismét javult a helyzetértékelés a korábbi évekhez képest. Az októberi összesített helyzetértékelés szinte pontosan megfelel a fél évvel korábbinak, azaz az áprilisinak, viszont lényegesen elmarad a pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása előtti időszakétól.

A fővárosi lakáspiacon a következő 12 hónapra szóló várakozások szerint - a panelek kivételével - valamennyi szegmensben javulásra számítanak a megkérdezett szereplők. Különösen a pesti zöldövezeti társasházi és pesti belvárosi lakásoknál várnak kedvezőbb helyzetet. A szokásos körzetek - budai zöldövezeti családi házak, bel-budai társasházak - esetében akár még enyhe áremelkedés is bekövetkezhet.

Akar László, a GKI elnöke elmondta: a magyarok a kétszobás lakásokat keresik 20 millió forintig. A sajtótájékoztatón elhangzott: van némi esély rá, hogy a kormány adócsökkentési intézkedései - bár az ingatlanpiaci konkrétumokról eddig szinte semmit nem tudni - a megtakarításokon keresztül enyhe lökést adhatnak a lakáspiaci forgalomnak. 

A 2010. októberi felmérés eredményei szerint a lakásépítésre és -vásárlásra vonatkozó lakossági várakozások az előző negyedévhez képest tovább csökkentek. A lakásfelújítást és -korszerűsítést biztosan tervezők arányai kis mértékű emelkedést jeleznek az előző negyedévhez képest, az ezt csak valószínűsítőké azonban további csökkenést mutat.

Az új lakóingatlanok árai esetében a fővárosban az inflációt követő emelkedés, a többi körzetben stagnálás várható. Az üzleti célú ingatlanszektorban a stagnálás a valószínű alaptendencia. A használt ingatlanok esetében még további áresések valószínűek, területtől és ingatlantípustól függően meglehetősen nagy szóródással.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2000 tavasza óta szervez negyedévenkénti felméréseket a vállalatok, az ingatlanfejlesztők és -forgalmazók, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe szintetizálja az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, üzlethelyiség- és a raktárpiac) várható helyzetét, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiacról. Az index és a részindexek a piaci szereplők jövőbeli kilátásait és várakozásait jellemzi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!