szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az örökség bajjal is járhat.

Az örökség bajjal is járhat. Egyre több örökös szembesül ezzel, ráadásul nem is könnyű kiderítenie, hogy valójában mit is örököl. A jogszabályok szerint az örökös a vagyonnal együtt a tartozásokat is örökli, de jogában áll visszautasítani az örökséget. Ha viszont elfogadja az örökséget, akkor terhelten fogadja el, így köteles a hagyatéki terhekért helytállni.

Döntésén - később tudomására jutó tartozások ellenére sem - változtathat. De a visszautasítást sem másíthatja meg. Ilyenkor a törvényes öröklési rend szerint utána következő örököl. Örökös hiányában a hagyaték az államra száll, amely nem utasíthatja vissza az örökséget, igaz, a tartozásokért csak az örökölt tulajdon értékéig felel.

A hitel nem szűnik meg az adós halálakor, mint ahogy a hitel fedezete sem változik. A banknak a hagyatéki végzés alapján módja nyílik megtenni a szükséges intézkedéseket, vagyis az örökösre hárítja a tartozást. Ha az adósságot nem fizetik ki egy összegben, akkor a hitelszerződést változatlan feltételek mellett újrakötik az örökössel.

Nem fizetés esetén viszont megindul a szokásos végrehajtási eljárás, amelynek során az ingatlant elárverezik. Ilyen esetekben azonban könnyen előállhat az a helyzet, hogy a kényszerértékesítésből befolyt bevétel nem fedezi a tartozást, így az örökös tovább cipelheti a hagyatéki terheket.

dr.Tatár Attila

www.bankweb.hu

Telefon: 0620/263-6886

E-mail:  [email protected]

Iroda: 1139 Budapest, Pap Károly u.18/b

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Mi legyen a lakással váláskor?

A házasság felbontásakor az egyik legfontosabb dolog a közös vagyon megosztása, ezen belül is a legfontosabb a közös...