szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Több ponton is módosítanák a zenés, táncos rendezvények biztonságosabbá tételéről szóló, lex West-Balkánként is ismert...

Több ponton is módosítanák a zenés, táncos rendezvények biztonságosabbá tételéről szóló, lex West-Balkánként is ismert jogszabályt. A márciusban elfogadott rendeletet a Nyugati téri West-Balkán szórakozóhelyen januárban történt tragédiát követően alkotta a Belügyminisztérium.

A zenés, táncos rendezvények megrendezésének biztonságos feltételeit meghatározó, március 8-án elfogadott rendeletet most azért módosítaná a kormány, hogy elősegítse a szabály alkalmazóinak pontosabb jogértelmezését - olvasható a Belügyminisztérium honlapján.

A tervezet szerint csökkentenék az eljárásban a szakhatóságok számát, tekintettel arra, hogy a környezetvédelmi, hulladékkezelési, valamint zaj- és rezgésvédelmi kérdések megítélésére elegendő az illetékes jegyzők által lefolytatott eljárás, nincs szükség a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség eljárására is.

A rendelet eddig is előírta, hogy a rendezvényeken meghatározott képesítéssel rendelkező biztonsági személyzet legyen jelen, készüljön biztonsági terv, a jogszabály emelett rendezi a rendezvényekkel kapcsolatos felelősségi kérdéseket is. Ezen kívül a szabály a rendezvényszervezők számára megfelelő képesítést írt elő, amelynek a célja a minisztérium szerint "elsősorban a rendezvények gördülékeny megszervezésének, azok minőségi garanciájának biztosítása volt".

©

A rendelet hatálybalépése után viszont a tárca szerint a képzettségi előírás szűknek és feleslegesnek bizonyult, és "jelentős korlátot és akadályt képez a már régóta működő és sok tapasztalattal – ugyanakkor az adott képzettségekkel nem feltétlenül – rendelkező rendezvényszervezők számára". A most javasolt módosítás hatályon kívül helyezné azt a rendelkezést is, amely szerint tűzvédelmi szabálysértés esetén a hivatásos tűzoltóság jár el szabálysértési hatóságként. A tervezet szerint mivel a szakkérdés megállapításán túl az eljárás lebonyolítása nem igényel szaktudást, a jegyző is le tudja folytatni az eljárást.

A lex West-Balkán módosítása egy salátarendeletben kapna helyet, amely a temetőkről és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsról szóló rendeleteket is módosítaná. A kormány-előterjesztéshez a Belügyminisztérium május 30-ig várja a véleményeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Ma nyitott a Starbucks a WestEndben

Első magyarországi kávézóját a budapesti West End bevásárlóközpontban nyitotta meg szerdán az amerikai Starbucks Coffee.

Támogatnák a hallgatói önkormányzatok a távoktatást

Támogatnák a hallgatói önkormányzatok a távoktatást

Még nem is él a lengyel abortusztörvény, de már elhajtják a lefoglalt időpontra érkező nőket

Még nem is él a lengyel abortusztörvény, de már elhajtják a lefoglalt időpontra érkező nőket

Otthagyja a Magyar Operatőrök Társaságát az SZFE rektorhelyettese

Otthagyja a Magyar Operatőrök Társaságát az SZFE rektorhelyettese