szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

E különleges zöldségek magjai hazánkban is beszerezhetők, de internetek külföldről is rendelhetünk belőlük.

E különleges zöldségek magjai hazánkban is beszerezhetők, de internetek külföldről is rendelhetünk belőlük. Ezek ára a hagyományos fajtákhoz képest 30-60 százalékkal magasabb, de mivel párszár forintos összegekről van szó, igazán megéri kertünkbe telepíteni díszzöldségeket.

Babokból óriási a fajtaválaszték, van amivel régen kávét hamisítottak

A rendhagyó zöldség fajok és fajták ugyanúgy használhatók, mint hagyományos, konyhakerti zöldség társaik. Csak mellette még díszítenek is: a kertben és a tányéron egyaránt. A neten leginkább „heritage”, azaz örökség fajták gyűjtőnéven találjuk e növényeket, melyek azért nem kerültek soha üzemi termesztésbe, mert termésátlaguk vagy alacsonyabb, vagy fura kinézetük miatt nagy mennyiségben eladhatatlanok.

Paradicsomból sem sok zöldségesnél kapunk fehéret…

A paradicsom általában piros, de lehet fekete, fehér vagy csíkos is. Krumpliból is van lila is… Azért mert a többségnek e meghökkentő zöldségek nagy mennyiségben nem kellenek, a mi kertünket még feldíszíthetjük velük.

A „csigás” karfiol feje zöld, alakja rendhagyó, íze ugyanolyan, mint a megszokott fehéré

Az, hogy egy zöldségnövény bekerüljön étrendünkbe, több évtizedes folyamat eredménye, hiszen a gasztronómiai ízlés alakulása nem változik egyik napról a másikra. Gondoljunk csak a burgonyára, amely ma már nélkülözhetetlen a konyhában, ám hosszú ideig csupán dísznövényként tartották számon. Sok olyan zöldségfajt említhetnénk példaként, amelyek jelenleg is az "elfogadás" folyamatában vannak.

A sárgarépa sem kell, hogy mindig sárga legyen!

A spárga, padlizsán, édeskömény, feketegyökér vagy az articsóka néhány évtizede még ismeretlenek voltak hazánkban. Napjainkban már itt-ott kaphatók ugyan, ám ezeket még nem fogyasztjuk olyan mennyiségben, mint a már régóta termesztett fajokat.

Tálaláskor jól jöhet valami meghökkentő, mondjuk egy fekete paprika

Néhány példa a sokból, mi teremhet egy különleges zöldségesben. A kolbásztök termése a két méteres hosszúságot is elérheti, zsenge korában pedig kiválóan regenerálódik. Így az is megoldható, hogy csak egy étkezésre szánt darabot vágunk le belőle, a többi a száron hagyva tovább növekszik. A szivacstök belseje hálós, rostos szerkezetű. Az ebből készült mosdószivacsok nálunk is egyre gyakrabban kaphatók, de emellett virágkötészeti célokra és mellények béléseként is alkalmazzák.

A lila burgonya hazánkban is szépen teremne, ha többen tartanák

A maghéj nélküli olajtöknek a magján csupán egy vékony hártya van, ami megszárítva egyszerűen ledörzsölhető, így már a bontással sem kell vesződni. A lopótök és a laskatök már ismertebbek a hazai kertekben; előbbiből a borok fejtéséhez használt eszközt készítették, utóbbinak előnye pedig, hogy főzéskor vékony csíkokra esik szét, így szükségtelen előtte aprítani. Népies nevét is ennek köszönheti: régen „istengyalulta” töknek hívták.

A csíkos paradicsom ritkán kerül az asztalra, ha nem magunk termesztjük


Az uborkák közt is találunk mókás, ám praktikus teremtményeket. Az indiai tüskésuborka felületét, apró, lágy "tüskék" borítják. Íze picit savanyúbb a megszokottnál, és van egy kellemesen kesernyés mellékíze is, ezért kiváló étvágygerjesztő.

Az okra ritka zöldség nálunk, pedig nyersen paprikaként fogyasztható, de savanyítható, tölthető is

Másik figyelemreméltó zöldség a banánuborka - neve görbült alakjára utal. Elég nagy termései vannak, melyek nyersen uborkaként készíthetők el, éretten pedig sárgadinnye ízűek.

A kolbásztök akkor is tovább nő, ha a felét már megettük

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!