szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A budapesti A-kategóriás irodapiacon 100 312 négyzetméterre volt kereslet a tavalyi negyedik negyedévben, ugyanakkor a rendelkezésre álló terület két átadással, 20 600 négyzetméterrel bővült - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) hétfőn az MTI-vel.

Az A-kategóriás épületekkel szemben elvárás a reprezentatív homlokzat, színvonalas szolgáltatás - étterem, biztonsági szolgálat -, reprezentatív központi recepció, őrzött mélygarázs, rugalmas belső térkialakítás, álpadló és álmennyezet, kiépített számítógép-hálózat, korszerű légkezelés.

A kereslet a negyedik negyedévben 5 százalékkal magasabb volt a harmadik negyedévben rögzített értéknél, viszont 17 százalékkal elmaradt a 2011 azonos időszakában mérttől. A teljes bérbeadáson belül az új szerződések részesedése 44 százalék volt, a többi szerződés-hosszabbítás.

A tavalyi teljes újiroda-kínálat alig haladta meg az utolsó negyedéves bővülést: 22 951 négyzetméter volt. Ezzel a teljes kínálat 3 196 405 négyzetméterre nőtt. Ebből 2 642 822 négyzetméter a modern, spekulatív fejlesztésű irodaterület, és 553 583 négyzetméter a saját tulajdonban lévő irodaház. A teljes A-kategóriás kereslet 2012-ben 344 977 négyzetméter volt, 13 százalékkal maradt el az előző évitől.

A kihasználatlansági ráta 21 százalék volt a negyedik negyedévben, amely fél százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest, de még mindig 1,8 százalékponttal magasabb, mint az egy évvel korábbi volt. A B-kategóriás irodakínálat Budapesten - a piaci szereplők becslése szerint - 600 ezer négyzetméter.

A B-kategóriás irodák jó minőségű, új építésű vagy felújított, de a luxus irodáknál olcsóbb kivitelezésű, alacsonyabb szintű szolgáltatást nyújtó épületekben találhatók. A műszaki tartalom és a szolgáltatási csomag itt is magába foglalja a kiépített számítógépes és telefonhálózatot, az irodaterek légkondicionálását, a mélygarázst és a biztonsági szolgálatot.

Az A-kategóriás irodák összesítését készítő BIEF tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Robertson Hungary, Eston International és a Jones Lang LaSalle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lopás miatt körözték, a Dunán csípték el a szentendrei M. Györgyöt

Lopás miatt körözték, a Dunán csípték el a szentendrei M. Györgyöt

Már 1600-an pályáztak sikeresen elektromos járműre

Már 1600-an pályáztak sikeresen elektromos járműre

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy gárdonyi parkoló ügyében

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy gárdonyi parkoló ügyében