szerző:
hvg.hu

Minden hagyományt felrúgva, külvárosokban alakították át az elhagyatott gyárépületeket lakásokká az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában élő, a városi lakbért sokalló kreatívok. Nálunk ilyen sosem volt, és vélhetően sosem lesz, de az árát azért elkérik.

Lakberendezési magazinok kedvence a loft-lakás; a hatalmas terekben szabadon szárnyalhat a belsőépítészek fantáziája, egy többtagú család számára viszont művészet élhető, privátszférát is garantáló környezet kialakítani. A szó hagyományos értelmében vett loft nem nagyon akad Budapesten, ezen a néven inkább társasházi tetőtérbeépítéseket vagy régi gyárfalak mögött felhúzott, teljesen új építésű lakóparki lakásokat kínálnak.

„A vevők abból a szegmensből kerülnek ki, ahol az extra kreativitás kellő anyagi forrással párosul: a filmiparból, a reklámszakmából, az IT-szektorból”. mondja Szombat Éva, az OTP Ingatlanpont Exclusive irodájának vezetője A loft-lakás ugyanis eredettörténetére rácáfolva drága, 100-150 millió forint alatt nem is érhető el a piacon. A loft – illetve az annak titulált albetét – négyzetmétere 800 ezer-1,5 millió forintba is kerülhet, és a valódi loft-lakás minimum 100-150 négyzetméter felett kezdődik.

Budapesten, a XIII. kerületben nagy siker volt egy gyönyörű, eklektikus gyárépület átalakítása, ám annak a fekvése is rendkívül kedvező volt: közel a Dunához és a belvároshoz. A fővárosban ma csak kevés új loft-projekt van a piacon, pl. Pasaréten, ahol az egykori filmgyár épületéből alakítottak ki lakásokat. A pesti oldalon a gazdasági válság miatt sokáig állt a IX. kerületben egy malomépületből kialakított lakáskomplexum építkezése. Mára elkészült, és még kaphatók lakások, irodák, 5-600 ezer forintos négyzetméter áron (igaz, itt egy lakóegység több mint 200 négyzetméter). Egy óbudai malomépületből átépített lakásokat is hirdettek loft elnevezéssel, de abban főleg 30 négyzetméter körüli garzonlakásokat alakítottak ki – ami biztos különleges, csak nem feltétlenül minősül loftnak. A Római-parton is épültek loft-lakások – mára már egy új építésű sincs a piacon.

A loft elnevezés tehát vonzza a vevőket, az elnevezés marketingértéke magas, de tényleges loft-lakásokból szűkös a kínálat. Pedig elhagyott ipari épületből van bőven, de környezetük még nem áll készen egy presztízsberuházásra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Viharos széllel érkezik a hidegfront

Viharos széllel érkezik a hidegfront

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk