szerző:
hvg.hu

Bár a vasárnap bejelentett kedvezmények pontos feltételei még nem ismertek, akár száz százalékban állami támogatásból juthatnak lakáshoz a három gyermeket vállaló fiatal házasok, amennyiben a 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelt kombinálják a csokkal – számolta ki az Otthon Centrum. Az már más kérdés, hogy mire megvásárolják a lakást, a piac benyelheti a kedvezmények bizonyos részét, hiszen nyártól áremelkedés várható a támogatásoknak köszönhető pluszkereslet miatt.

A használt lakásra felvehető 2,2 millió forintos csok, illetve a vasárnap beígért 10, három gyereket vállaló friss házasoknak szóló 10 millió forintos szabad felhasználású hitel az ország több nagyvárosában elegendő lehet arra, hogy 100 százalékban állami támogatásból juthassanak használt lakáshoz az érintettek – derül ki az Otthon Centrum gyorselemzéséből.

A vasárnapi évértékelő két legnagyobb bejelentése az volt, hogy bevezetik a fiatal házasok gyerekvállalási támogatását, tehát az a 18-40 év közötti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forintos kamatmentes hitelt kap. A törlesztést az első, 2019. július 1-je után született gyerek érkezésekor, majd a második gyerek születésekor 3-3 évre felfüggesztik, a második gyereknél a tartozás harmadát elengedik. Ha megszületik a harmadik gyerek, az egész tartozást elengedik, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség. Emellett bővítik a csok kedvezményes hitelét is, a két- vagy többgyerekesek használt lakás vásárlásra is igénybe vehetik azt, ennek a részletei nem ismertek.

Az Otthon Centrum most azt vizsgálta meg, hogy milyen lehetőségeik vannak a lakásvásárlásra azoknak a fiatal házaspároknak, akik három gyereket vállalnak, és az így rendelkezésre álló 10 millió forintot lakáscélra használnák fel.
Mivel a csok támogatási összege használtlakás-vásárlás vagy bővítés esetén 3 gyerekes családnak használt, minimum 60 négyzetméteres lakásra 2,2 millió forint, összesen 12,2 millió forinttal kalkulált az elemzés.

„A 12,2 millió forint számos nagyvárosban már önmagában elegendő egy a csok feltételei által előírt legalább 60 négyzetméteres használt lakás megvásárlására, akár úgy is, hogy nincs szükség egyéb kiegészítő finanszírozásra, hitelfelvételre. Azaz jelen állás szerint úgy tűnik, hogy előfordulhat, hogy a három gyereket vállaló családok akár 100 százalékban állami támogatásból juthatnak majd lakáshoz” – véli Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Ekkora összegből a jelenlegi átlagos tranzakciós árak mellett a legnagyobb lakások Salgótarjánban érhetők el (162,3 nm), míg Nagykanizsán 80,8, Miskolcon 67,9, Dunaújvárosban 66,7, Hódmezővásárhelyen 66,1, Békéscsabán 63,6, Szolnokon pedig 60,7 nm-es lakás vásárolható. „Budapesten a kerületek jelentős részében a vételár felét teszi ki ez az összeg” – mondta Soóki-Tóth Gábor.

Az elemző szerint ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a bejelentett új családtámogatások bizonyosan hatnak majd az ingatlanpiacra is, és tovább emelik az árakat. „Az érintett kör tagjai – a több gyermeket tervező fiatal házasok és családosok – valószínűleg kivárnak júliusig, elhalasztják addig a vásárlást, ez tetten érhető lesz majd a következő hónapok ingatlanpiaci forgalmán. A kedvezményekben nem érintetteknek viszont pont ezekben a hónapokban érdemes még lebonyolítaniuk a tervezett lakásvásárlást, ugyanis nyártól áremelkedés várható a támogatásoknak köszönhetően megjelenő pluszkereslet miatt.”

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Szolgálatba állnak a magyar nem mentőhelikopter mentőhelikopterek

Szolgálatba állnak a magyar nem mentőhelikopter mentőhelikopterek

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

Csodatévő Szent Mikrós: fake news a konyhaasztalon (videó)

Csodatévő Szent Mikrós: fake news a konyhaasztalon (videó)

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke ül be Hegedűs Lórántné megüresedő parlamenti székébe

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke ül be Hegedűs Lórántné megüresedő parlamenti székébe

Bartók élőben – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a hvg.hu-n

Bartók élőben – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a hvg.hu-n