szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hárommilliárd forint felújításra szánt pénzen ül a Magyar Turisztikai Ügynökség, miközben tönkremegy Szentendre egyik legegyedibb épülete.

Teljesen tönkremehet Szentendre ikonikus épülete, az 1700-as években épített kereskedőház. Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója az ATV-nek azt mondta, a tetőszerkezet nagyon rossz állapotban van, az esőzések miatt beszakadt a tető, a szennyvíz pedig már az alsó szinten található könyvesboltot is elérte, és előbb-utóbb komoly károkat fog okozni.

Az épület különlegessége, hogy ez az egyetlen dalmát típusú kereskedőház Magyarországon.

A város polgármestere, Fülöp Zsolt a csatornának arról beszélt, hogy mindenképpen meg szeretnék menteni az épületet. Azt is elmondta, 2017-ben a kormány arról döntött, hogy a kereskedőházat 3 milliárd forintból felújítják, az összeg felhasználásának az ütemezése azonban a Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ) van. Fülöp szerint a koronavírus-járvány miatt az MTÜ haladékot kért, mert jelenleg az ország turisztikai koncepcióját gondolják újra.

A polgármester megjegyezte,

ha Szentendre főtéri ikonikus épülete összeomlik, az katasztrófaturizmusnak jó lesz, de nem gondolom, hogy erre büszkék lehetünk”.

Fülöp szerint a tető annyira rossz állapotban van, hogy azonnali beavatkozásra lenne szükség.

Az MTÜ a híradónak azt írta, a projekt előkészítése folyamatban van, zajlanak a szakmai egyeztetések a megvalósíthatóságáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!