szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Baranyi Krisztina szerint odadobták a Diákváros területét a kínai egyetemnek.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Kedd éjjel nyújtotta be a kormány a Fudan Hungary Alapítvány létrehozásáról és a Budapest Diákváros megvalósításáról szóló törvényjavaslatait az Országgyűlésnek, amely szerint mégis osztoznia kell a területen a Fudan Egyetemnek és a Diákvárosnak, a sportcsarnokot és a konferenciaközpontot pedig közösen kell majd használniuk. A benyújtott törvényjavaslat szerint állami tulajdonú területeket kapná meg ingyen az egyetemet fenntartó Fudan Hungary Alapítvány, és a korábbi közlésekkel ellentétben mégis elvesz területet a Diákvárostól.

Jegyezzük meg ezt a napot. A napot, amikor a Fidesz 15 ezer magyar diák megfizethető lakhatásának helyszínét átadja a kínai állampárt egyetemének, amikor a vári lakásokban lakó miniszterek és bértollnokok érdekében bedöntik a teljes magyar önkormányzati bérlakásszektort, amikor a kormány lemond az ország talpra állítását segítő 3500 milliárd forint uniós segítségről, vagyis minden egyes magyar zsebéből kivesz 350 ezer forintot"

 – reagált a javaslatra Karácsony Gergely a Facebookon.

A főpolgármester azt írta, hogy ellen fognak állni, nem adják a Diákváros „egyetlen négyzetcentiméterét sem”.

Jegyezzük meg ezt a napot. A napot, amikor a Fidesz 15 ezer magyar diák megfizethető lakhatásának helyszínét átadja a...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. május 12., szerda

A beruházásban érintett IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina is kikelt a törvényjavaslat ellen. A kerületvezető emlékeztetett, hogy Palkovics László nemrég egyeztetésre hívta az egyetemmel kapcsolatban őt és a Karácsony Gergelyt is.

Tekintsem ezt a mai törvényjavaslatot az egyeztetés alapjának? Ebből ugyanis feketén-fehéren kiderül, hogy odadobták a Diákváros területét a Fudannak. Elképesztő. De legalább vége a hazudozásnak arról, hogy a Diákvárost is meg akarják építeni a kínai egyetem mellett”

 – írta Baranyi.

Palkovics miniszter úr egyeztetésre hívott a Fudan kínai egyetem ügyében jövő hétfőre. Tekintsem ezt a mai...

Közzétette: Baranyi Krisztina – 2021. május 12., szerda

A kormány tavaly döntött arról, hogy a sanghaji központú intézmény 2024-ben Budapesten nyitná meg első önálló európai campusát, de ez csak a Direkt36 cikke nyomán látott napvilágot. Az oknyomozó portál arról számolt be, hogy a létesítmények megépítésére Magyarország óriási kínai hitelt tervez felvenni – az ázsiai ország 450 milliárd forintot kölcsönözne, az állam pedig további 100 milliárd forintot biztosítana –, a kivitelezésre pedig a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat tett ajánlatot.

Amikor kiderült, hogy a Fudan Hungary Egyetemet a kormány a Diákváros területére tervezi, Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely népszavazást helyezett kilátásba. Palkovics László innovációs miniszter, aki a Diákváros–Fudan-projektért felelős miniszteri biztos is, hetekkel ezelőtt az atv.hu-nak azt nyilatkozta, tárgyalni akar Karácsonnyal és Baranyival. A ferencvárosi polgármester azt mondta, hogy elmegy, de "nem sok jóra számít", a főpolgármester pedig azt közölte, szerinte nem őt kell tájékoztatni a kínai egyetem Magyarországra telepítésének körülményeiről, hanem "minden magyar polgárt, különös tekintettel a budapestiekre".

Palkovics azt viszont nem hagyná, hogy népszavazást írjanak ki a kérdésről, a miniszter szintén az ATV-nek mondta el a múlt héten, hogy kezdeményezni fogja, a kormány kiemelt fejlesztési beruházássá minősítse a Fudan Egyetem budapesti campusának építését. Ebben az esetben nem lehetne kiírni a referendumot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!