Tetszett a cikk?

Bár korábban a kormány azt állította, hogy a Fudan nem vesz el területet a Diákvárostól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a két beruházás egy komplexumként épül meg, a sportcsarnokot és a konferenciaközpontot közösen kell majd használniuk. A benyújtott törvényjavaslat már ki is jelöli, hogy mely állami tulajdonú területeket kapná meg ingyen az egyetemet fenntartó Fudan Hungary Alapítvány.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Percre pontosan egyszerre – kedd éjjel 23:37-kor – nyújtotta be a kormány a Fudan Hungary Alapítvány létrehozásáról és a Budapest Diákváros megvalósításáról szóló törvényjavaslatait az Országgyűlésnek.

Áprilisban a Direkt36 derítette ki, hogy a kormány az egyébként világszinten kiemelkedő, de nyíltan kommunista és lehallgatási botrányokkal terhelt kínai Fudan Egyetemnek tervez campust építeni 550 milliárd forintos kínai hitelből Budapest azon részén, amely jelenleg éppen a Diákváros nevű lakhatási és infrastrukturális projektnek van fenntartva.

A benyújtott törvényjavaslatokból most az is kiderül, hogy pontosan mely területeket adja át az állam a Fudannak, de akadnak még más meglepetések is. Bár korábban Palkovics László miniszter határozottan állította, hogy a Fudan egyáltalán nem vesz el területet a Diákvárostól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium ma reggeli közleményében elismerte:

a Fudan Egyetem és a Budapest Diákvárosnak lesznek olyan kiszolgáló funkciói, melyeken osztozniuk kell majd, ilyen például a sportcsarnok és a konferenciaközpont.

Összességében szerintük ez azt jelenti, hogy a Fudan és a 8500 egyetemi hallgató kollégiumi elhelyezését biztosító Diákváros ugyanazokat a feladatokat ellátva, egymást erősítve épülhet fel.

Hozzátették azt is, hogy a Diákváros kiemelten közérdekű beruházásként, a kormányzati munkamegosztásban bekövetkezett változásokhoz igazodó törvényi rendelkezések alapján valósulhat meg. Palkovics László a korábbi kormánydöntéseknek megfelelően pedig teljes egészében állami tulajdonú, jórészt beépítetlen területeket javasol a majdani alapítvány tulajdonába adni.

Állami tulajdon

A Fudan Hungary Alapítvány létrehozásáról és a neki történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat kedd éjjel benyújtott szövege arra kéri az Országgyűlést, hatalmazza fel a kormányt, hogy közérdekű vagyonkezelő alapítvány formájában létrehozza az egyetemet fenntartó Fudan Hungary Egyetemért Alapítványt, és az alapító okiratban jelölje ki annak kuratóriumát.

A törvényjavaslat kimondja, hogy a Fudan Hungary Alapítványt az állam vagyonjuttatással, támogatással és adománnyal biztosítja.

A Fudan részére az állam öt saját tulajdonú ingatlant adna át, jellemzően a rozsdaövezetben: ezek a Csepel rakparton, a Helyi kikötő úton és a Hídépítő utcában találhatók. Palkovics közleményében azt írta: ezek a korábbi kormánydöntéseknek megfelelően teljes egészében állami tulajdonú, jórészt beépítetlen területek.

Azzal azonban, hogy a kormány kifejezetten állami tulajdonú területeket jelölt ki, tovább nehezíti a IX. kerület dolgát, amely helyi népszavazást tervez a Fudan Egyetem ügyében.

A Budapest Diákváros megvalósításáról szóló, szintén kedd éjjel benyújtott törvényjavaslatban a kormány leszögezi, hogy az kiemelten közérdekű beruházásnak minősül, a helyszínt és a közvetlen környezetét jelentő ingatlanok körét a kormány rendeletben jelöli ki.

A törvényjavaslat részletesen kimondja azt is, hogy a projektet elveszik az előkészítő BFK Budapest Fejlesztési Központtól, és átadják a jogutódnak, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak, a továbbiakban ők rendelkeznek az ingatlanokról. A beruházás során létrehozott épületek, építmények, illetve egyéb vagyonelemek az állam tulajdonába kerülnek.

A benyújtott javaslat módosítaná a Budapest törvényt is, és kiemelten közérdekű beruházássá minősíti a Csepel Sport Club egykori sportinfrastruktúrájára épülő fejlesztési programot. Emellett rendelkezik a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, ennek részeként a Budapesti Atlétikai Stadion, annak épületében kialakításra kerülő óvoda, szabadtéri edzőpályák, fedett pályás atlétikai edzőcsarnok, valamint az ezek összeköttetését biztosító gyalogos és kerékpáros hidak, kapcsolódó sport- és rekreációs létesítmények, a területen található műemléki épületek felújításáról és funkcióváltásáról.

Forrnak az indulatok

Az ITM szerda reggeli közleményében leszögezte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester előtt nyitva áll a lehetőség, hogy akár már a jövő hétre tervezett egyeztetésen javaslatot tegyenek a diákvárosi projektelemek elhelyezésére, az önkormányzati tulajdonú területek felsőoktatási célú hasznosítására.

Karácsony Gergely hétfőn már közölte, szerinte nem őt kell tájékoztatni a kínai egyetem Magyarországra telepítésének körülményeiről, hanem minden magyar polgárt, különös tekintettel a budapestiekre. „Hiszen őket, minden egyes magyart készül eladósítani a kormány 500 milliárd forinttal Kínának a Kínai Kommunista Párt iránymutatásai alapján működő egyetem érdekében” – írta.

A benyújtott törvényjavaslat és Palkovics reggeli kijelentése azért is ellentmondásos, mert április 15-ei sajtótájékoztatójukon az akkor még a projektért felelős Fürjes Balázs államtitkár és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója azt magyarázták, a kínai campusnak külön helyet találtak a Déli Városkapu projekt sarkában, a Diákváros és a Fudan Egyetem építése pedig nem is érintik egymást.

A terveket és a hozzájuk kapcsolódó ingatlanok sorsát ebben a cikkünkben magyaráztuk el részletesen:

Diákváros a Fudan árnyékában: Budapest új városnegyede vagy Palkovics ékszerdoboza?

A Déli Városkapu Fürjes Balázs szerint Budapest aranytartaléka, ennek ellenére a Diákváros csak az elkaszált budapesti olimpia hagyatékaként épülhet meg itt. A Fudan Egyetem érkezése a kormány szerint nem veszélyezteti a projektet, az urbanisztikai tervek viszont másról árulkodnak, Palkovics kezébe kerülve pedig szinte teljesen átláthatatlan, milyen projekt valósul meg Dél-Pesten.

A beruházást mindössze két nappal később, április 17-én vették el Fürjestől, és adták Palkovics Lászlónak kormánybiztosi feladatként. A miniszter azonban a Hír Tv-ben szintén azt állította, hogy a két projekt teljesen független egymástól. Az ATV-nek pedig azt mondta, „nem semmi” ajánlatot fog tenni Karácsony Gergelynek és Baranyi Krisztinának, hogy „Budapest ékszerdoboza” épülhessen meg a Déli Városkapunál.

Baranyi Krisztina akkor Facebook-oldalán úgy fogalmazott, az innovációs és technológiai miniszter kijelentése zsarolással ér fel, szerinte a Fudan terveivel a kormány felrúgja a közös megállapodást a terület felhasználásáról és hatalmas adósságot zúdít az országra.

Hasonlóan reagált Palkovics szerdai nyilatkozatára Karácsony Gergely főpolgármester is, aki kitartott korábbi álláspontja mellett, és azt mondta: a Budapesti Diákváros egyetlen négyzetméterét sem adják semmiféle ékszerdobozért cserébe.

Palkovics a múlt héten viszont már azt is bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy a kormány kiemelt fejlesztési beruházássá minősítse a Fudan Egyetem budapesti campusának építését. Gulyás Gergely a Kormányinfón már egyértelművé tette: ha olyan előterjesztés érkezik, hogy legyen kiemelt beruházás a Fudan megépítése, akkor a kormány „készen áll” erre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!