szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Január elsején életbe lépett a világörökségről szóló törvény.

Január elsején életbe lépett a világörökségről szóló törvény. Ez adta az okot, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) napirendre tűzze azt, hogy kérje a Balaton-felvidék felvételét a világörökségek közé.

Tapolca, Malom-tó
©

A Tihanyi-félsziget már 1993-ban helyet kapott az UNESCO világ kulturális és természeti örökségének magyar várományosi listáján, majd követte a Hévízi-tó. Most a Balaton-felvidék következhet.

A várományosság feltétele, hogy az érintett helyszín természetvédelmi vagy kulturális örökségvédelmi oltalom alatt álljon. Ezekre kezelési tervet kell készíteni és azt összhangba kell hozni a helyi rendezési tervekkel - emlékeztet a Veszprémi Napló.

Kapolcs és vendégei
©

A lapban megszólaló szakértő szerint a legsürgetőbb feladat egy szervezet létrehozása azoknak a munkáknak a koordinálására, amelyek a cím megszerzéséhez kellenek. A munkaszervezet dolga lenne a három helyszín lehatárolása, mert ma ezek is csak részben felelnek meg az előírásoknak. Ha sikerülne megerősíteni a helyet a várományosi listán, jövőre újabb munka lenne a kezelési tervek elkészítése, majd 2014-ben az érintett önkormányzatoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!