szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Középkori pincét, kőházakat, számos más épületmaradványt találtak a régészek Pápa főterén.

Középkori pincét, kőházakat, számos más épületmaradványt találtak a régészek Pápa főterén.

©

Bizonyítható, hogy a terület folyamatosan térként működött.  Közel ezer négyzetméteren, negyvenhat szondában tártuk fel a területet, és tudjuk, hogy már hétszáz éve piac működött itt. Ez az idők folyamán a város lakottságának megfelelően változott, és az is befolyásolta, hogy a falakon belül, vagy kívül éltek-e többen. A 16. században - a török veszély miatt - a tér területe lecsökkent, mert lakóházakat építettek rá - számolt be a naplo-online.hu.

A veszprémi lap szerint legalább négy gerendaszerkezetű házat építettek itt, ezek égtek le 1597-ben. A pontos keltezést a több mint hatszáz darab fellelt pénz teszi lehetővé. Több helyen megtaláltuk az Árpád-kori rétegeket is, ám mindenütt ez sajnos nem sikerült. Az alapvető célunk az volt, hogy mindenhol elérjük azt a szintet, ami a jégpálya alapozásának az alját jelenti - mondta el a régész.

A helyszínen maradt tanúfalak jelentős részét elbontották, a maradék felügyelettel bontható, hiszen a kinyerhető információkat megszerezték a szakemberek. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalása szerint az előkerült kőfalak egy részét visszatemetéssel meg kell tartani, ezek nem akadályozzák a jégpálya felépítését, egy körülbelül húsz centiméteres szintemeléssel ez megoldható.

A tervek szerint egy éven belül elkészül az ásatás teljes, fotókkal is  ellátott dokumentációja. A jégpálya szeptemberi átadásakor ebből kiállítás nyílik. A Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum évkönyvében is olvasható lesz mindaz, ami a pápai polgárokat az ásatással kapcsolatban érdekli. Ez utóbbit április-májusra ígérik a szakemberek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!