szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Egymás után adja el a város kincset érő palotáit Velence önkormányzata - írta az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági...

©

Egymás után adja el a város kincset érő palotáit Velence önkormányzata - írta az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap. A műemlék épületekből befolyó pénz sem tudja azonban pótolni a velencei városkassza hiányát.

"Velence eladja családi ékszereket és még csak nem is kerülnek olyan sokba" - sorolta fel az Il Sole 24 Ore azokat a palotákat és más műemléki épületeket, melyeket a lagúnák városa magánbefektetőknek adott el. A Ca’Corner della Regina negyven millió euróért a Prada divatházé lett, a Szent Márk térhez közeli egykori Pilsen sörgyárat egy kereskedelmi lánc szerezte meg, a városi kaszinó Las Vegas-i tulajdonosokat kapott. 

©

 

Az Il Sole 24 Ore szerint Giorgio Orsoni polgármester a paloták kiárusításával sem tudja egyensúlyozni az utóbbi időben befagyasztott két pénzforrást: a válság miatt az olasz kormány már nem tud különfinanszírozást nyújtani a nemzeti örökségnek tartott Velencének, és a város elesett attól az évi száz millió eurós "csekktől" is, melyet eddig a kaszinó bevételéből kapott.  

Velencét lakosai sem tudják fenntartani: a szigeteken ma már kevesebb mint hatvanezren élnek többnyire idősek és egyetemisták. Az évente Velencébe érkező harmincmillió turista sem segít: ötödük reggel érkezik, este megy és nem költ semmire. A rekordszámú látogató ellenére az Actv velencei közlekedési vállalatnál tavaly egyenesen húsz százalékkal esett vissza a jegyvásárlás. A már hat euró ötven centre emelt menetjegyár gyaloglásra készteti a turistákat - írta az Il Sole 24 Ore.

hsj \ kpt

Ez sem elegendő azonban a város által felhalmozott háromszázötven millió euró adósság és a havi ötven-száz millió euró folyóköltség térítésére,  amelyből az önkormányzat dolgozóit és a szállítókat kellene kifizetni. A városi vállalatokat további egymilliárdos hiány terheli - írta a gazdasági napilap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!