Tetszett a cikk?

Orbán Viktor a budai kerületek polgármester-jelöltjeit bemutató gyűlésen egy általa portugál eredetűként azonosított közmondással zárta beszédét, miszerint: a vendégek mindig örömet okoznak, ha nem érkezésükkel, akkor a távozásukkal. Az ex-kormányfő azonban nem következetes a forrás megjelölésekor: ugyane mondat augusztus végén, Orbán oxfordi beszédében még magyar bölcsességként szerepelt. Korábban, a Fidesz kongresszusán pedig szintén portugálként.

"S mindenkit azzal vigasztalnék, ha egyáltalán még valaki vigasztalásra szorul - nem a dakotáktól, hanem a portugál népnyelv köréből hozva egy jó tanácsot -, hogy ne aggódjatok, lesz még örömünk a mostani szocialista-szabaddemokrata kormányzatban. A portugálok úgy tartják, hogy a vendégek mindig örömet okoznak - ha nem az érkezéssel, akkor a távozással” - értékelte a választások után kialakult politikai helyzetet a volt miniszterelnök június 15-én, a Fidesz kongresszusán.
Augusztus 31-én között Orbán Viktor az Európai Gondolatok Hálózata (EIN) nevű, új páneurópai egyesület díszvacsoráján szólalt fel, ahol - ezúttal nem a szocialista-szabaddemokrata koalícióra célozva - ugyane gondolattal búcsúzott hallgatóitól; ebben az esetben azonban az "ahogy mi, magyarok mondjuk" forrásmegjelölést használta.
A héten, a budai kerületek polgármester-jelöltjeit bemutató gyűlésen a volt miniszterelnök ismét előhúzta az ominózus mondatot, s az újra belpolitikai tartalommal felruházott bölcsesség - egy portugálként és egy magyarként történő szereplés után - újra portugálként jelent meg.
Az O. Nagy Gábor szerkesztette Magyar szólások és közmondások című kiadványban az Orbán által idézett mondás nem található, egy ahhoz hasonló viszont igen: "Kellemetlen vendégnek kétszer örülnek". Ugyanerről szól a mondásnak a portugál kultúrkörben ismert változata is: "Visita dá duas alegrias: uma quando chega, outra quando sai" ("A vendég kétszer okoz örömöt: amikor megérkezik és amikor távozik"). Az eltérés az Orbán-beszédekben szereplő szentenciához képest az, hogy mindkét változat azt állítja: a vendégnek kétszer örülnek. Nem - ahogyan azt Orbán mondja hol a portugál, hol a magyar nyelvhasználókra hivatkozva - érkezéskor vagy távozáskor, hanem érkezéskor és távozáskor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért

Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért

Az Ab-nek döntenie kell az abortusztörvényről és vihart kavarhat

Az Ab-nek döntenie kell az abortusztörvényről és vihart kavarhat

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó