Orbán Viktor a budai kerületek polgármester-jelöltjeit bemutató gyűlésen egy általa portugál eredetűként azonosított közmondással zárta beszédét, miszerint: a vendégek mindig örömet okoznak, ha nem érkezésükkel, akkor a távozásukkal. Az ex-kormányfő azonban nem következetes a forrás megjelölésekor: ugyane mondat augusztus végén, Orbán oxfordi beszédében még magyar bölcsességként szerepelt. Korábban, a Fidesz kongresszusán pedig szintén portugálként.

"S mindenkit azzal vigasztalnék, ha egyáltalán még valaki vigasztalásra szorul - nem a dakotáktól, hanem a portugál népnyelv köréből hozva egy jó tanácsot -, hogy ne aggódjatok, lesz még örömünk a mostani szocialista-szabaddemokrata kormányzatban. A portugálok úgy tartják, hogy a vendégek mindig örömet okoznak - ha nem az érkezéssel, akkor a távozással” - értékelte a választások után kialakult politikai helyzetet a volt miniszterelnök június 15-én, a Fidesz kongresszusán.
Augusztus 31-én között Orbán Viktor az Európai Gondolatok Hálózata (EIN) nevű, új páneurópai egyesület díszvacsoráján szólalt fel, ahol - ezúttal nem a szocialista-szabaddemokrata koalícióra célozva - ugyane gondolattal búcsúzott hallgatóitól; ebben az esetben azonban az "ahogy mi, magyarok mondjuk" forrásmegjelölést használta.
A héten, a budai kerületek polgármester-jelöltjeit bemutató gyűlésen a volt miniszterelnök ismét előhúzta az ominózus mondatot, s az újra belpolitikai tartalommal felruházott bölcsesség - egy portugálként és egy magyarként történő szereplés után - újra portugálként jelent meg.
Az O. Nagy Gábor szerkesztette Magyar szólások és közmondások című kiadványban az Orbán által idézett mondás nem található, egy ahhoz hasonló viszont igen: "Kellemetlen vendégnek kétszer örülnek". Ugyanerről szól a mondásnak a portugál kultúrkörben ismert változata is: "Visita dá duas alegrias: uma quando chega, outra quando sai" ("A vendég kétszer okoz örömöt: amikor megérkezik és amikor távozik"). Az eltérés az Orbán-beszédekben szereplő szentenciához képest az, hogy mindkét változat azt állítja: a vendégnek kétszer örülnek. Nem - ahogyan azt Orbán mondja hol a portugál, hol a magyar nyelvhasználókra hivatkozva - érkezéskor vagy távozáskor, hanem érkezéskor és távozáskor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Épp munkában volt ez a két autótolvaj, amikor elkapták őket – videó

Épp munkában volt ez a két autótolvaj, amikor elkapták őket – videó

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Most kapcsolja be az álomfunkciót a Facebook: a magyaroknak is menni fog az üzenetek utólagos törlése

Most kapcsolja be az álomfunkciót a Facebook: a magyaroknak is menni fog az üzenetek utólagos törlése

Több európai országban is a CEU-ért tüntetett a Momentum - fotók

Több európai országban is a CEU-ért tüntetett a Momentum - fotók

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben