Tetszett a cikk?

Politikai felfogásától függően kínjában röhögve, érdektelenül, vagy elégedetten reagált a magyar közönség, amikor híre jött, hogy a pártok delegáltjai által javasolt egyetlen jelöltet, Baló Györgyöt a Magyar Televízió társadalmi kuratóriuma - amelyben a BMX Szövetségtől a Szent Korona Társaságon át a Közúti Önkéntes Alapig képviselteti magát huszonegy civil szervezet - leszavazta, s ezzel a beláthatatlan jövőbe tolta azt, hogy a köztelevízióban uralkodó ex lex állapot véget érhessen. Lássuk, hogyan és miért jött létre e testület, s egykori megalkotói mit szólnak működése csődjéhez.

A pártok, illetve civil szervezetek által delegált tagokkal működő kuratórium terve már 1991-92-ben megfogalmazódott, a médiaháború során pedig a szabályozás központi kérdésévé a pártok befolyásának kiegyensúlyozása vált. Az eredeti elképzelés változataként 1995-ben végül elfogadott kuratóriumi rendszer a médiatörvényt előkészítő, hosszú és reménytelen küzdelmekkel tarkított hatpárti tárgyalások kompromisszumos eredménye volt. Az egyetlen, lényegileg különböző megoldást a liberálisok szorgalmazták, tervezetük azonban elvérzett a küzdelem során.

Az 1994-es kormányalakítás után az SZDSZ, amelyet Molnár Péter képviselt a hatpárti tárgyalásokon, új modellt javasolt a médiumok felügyeletére; az elképzelést az ő javaslatára létrehozott, Sajó András alkotmányjogász vezette szakértői csoport dolgozta ki. Kis létszámú, választott testületről lett volna szó, amelyet az Alkotmánybíróság tagjaihoz hasonló módon, parlamenti ad hoc bizottság választott volna, a társadalmi felügyelet pedig csak a műsorok pártatlanságának ellenőrzésére terjedt volna ki.

"El akartunk szakadni a médiaháború idején kialakult logikától" - mondta a hvg.hu-nak erről a koncepcióról Molnár Péter. "A mi modellünkben nem lett volna politikai befolyás, mint a jelenlegi rendszer esetében, amelyet nagyon elhibázottnak tartok. A tervet az akkori jobboldali ellenzéki pártok, illetve az MSZP - különösen Horn Gyula - együttesen torpedózták meg. Nosztalgikusan gondoltak vissza a médiaháborús időszakra, szerették volna, hogy legalább egy-egy közvetlenül általuk jelölt ember üljön a testületekben. Az SZDSZ magára maradt javaslatával. 1995 szeptemberében aztán létrejött a ma létező megoldás, amely eleve kódolja a politikai befolyást és amely most látványosan csődöt mondott."

A hatpárti megállapodást az SZDSZ nevében végül a tárgyalásokat átvevő Magyar Bálint írta alá. A jobboldali pártokkal való együttműködést - a kuratóriumi rendszer koncepciójának újjáélesztését - az MSZP részéről a tárgyalásokat vezető Kósa Ferenc szorgalmazta.

"A modell véleményem szerint európai szellemiségű és működőképes" - mondta a hvg.hu kérdésére Kósa Ferenc. "A baj az, hogy a társadalomban jelenleg hadiállapot van, amelyet a jobboldal hirdetett meg és fenn is tart, és amelyre nem lehet médiatörvényt alkotni. A cél az volt, hogy megszüntessük a sztálinista modellt, a munkáltatói jogokat kivegyük a mindenkori miniszterelnök kezéből, a közmédiumokat köztulajdonba adjuk. Mi az MSZP-ben is nagykuratóriumban gondolkodtunk, csak más összetételben: egyharmadát a pártok delegáltjai adták volna, egyharmadát televíziós-filmes és tudományos szakmai szervezetek, egyharmadát pedig a nagyobb civil szervezetek. A parlament azonban nem nevesíthette a civil szervezeteket, mert ez megkülönböztetés lett volna. Ezért került a törvénybe a sorsolás, emlékezetem szerint az SZDSZ és a Fidesz javaslatára."

Így a médiatörvény előírásai szerint a köztelevízió elnökének megválasztása két lépcsőben történik. Az MTV Rt. kuratóriumának elnöksége kétharmados többséggel terjeszti a teljes, társadalmi kurátorokkal kiegészített kuratórium elé jelöltjét vagy jelöltjeit, a teljes kuratórium pedig ugyancsak kétharmados többséggel választhatja meg az elnököt. Az elnökválasztás sikertelensége esetén a kuratóriumnak tizenöt nap áll rendelkezésére, hogy új pályázatot írjon ki, ellenkező esetben a tagok megbízatása megszűnik.

A kuratórium elnökségét az Országgyűlés választja a frakciók jelöltjeiből, a szokásjog szerint ellenszavazat nélkül. A jelenlegi kuratóriumi elnökségben - mivel megválasztása óta az FKGP kiesett az Országgyűlésből - a kisgazda kurátor függetlennek minősül. Vele együtt azonban a jobboldali tagok 5-4 arányú többségben vannak.

Az elnökséget egészíti ki az úgynevezett társadalmi kuratórium vagy nagykuratórium, amely az Országos Rádió és Televízió Testületnél (ORTT) bejegyzett és a testület által sorsolással kiválasztott társadalmi szervezetek képviselőiből áll, akiknek megbízatása egy évre szól.
Baló György a kuratóriumi elnökség kétharmados támogatásának elnyerése után azt mondta, "nagyon kevés idő van a Magyar Televízió megmentésére". A kuratóriumi elnökség által október 7-én kiírni tervezett pályázatnak legkorábban december elején lehet eredménye. Az intézményt addig az a Ragáts Imre ügyvezető alelnök irányítja, akinek megbízatása - illetve e megbízatás cégjegyzékbe történt bejegyzése - a Legfőbb Ügyészség szerint jogszabálysértő. Ugyanakkor Szenes Andrea elbocsátott alelnököt, aki Szabó László Zsolt elnökösködése idején működött a Magyar Televízióban, a munkaügyi bíróság visszahelyezte jogaiba.
Az elnökválasztás ugyanezzel az összetételű kuratóriummal, ugyanilyen menetrend szerint zajlik majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra

Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra

Elhunyt Goran Paskaljevic szerb filmrendező

Elhunyt Goran Paskaljevic szerb filmrendező

Gulácsiék döntetleneztek

Gulácsiék döntetleneztek