Tetszett a cikk?

Az ORTT panaszbizottsága szerint a Magyar Televízió november 6-i esti hírműsora sértette annak a szakmai kötelezettségnek a teljesítését, amely "egy-egy műsor megszerkesztésében számba veszi a helyes és elfogadható arányokat, továbbá mindazokat az eseményeket, amelyek fontosak és érdeklődésre tarthatnak számot". Az indoklás szerint a köztévé Híradója jelentős részében bűnügyi események és katasztrófák megjelenítésével foglalkozott. Ön szerint mi a "helyes arány", mi a "fontos hír" - azaz milyen a "jó" közszolgálati híradás?

Az előző kormány regnálása alatt gyakran érte az a kritika a közszolgálati televíziót, hogy hírműsorai túlpolitizáltak és részrehajlóak. A választási kampányban az akkori ellenzék e gyakorlat megszüntetését követelte, győzelme esetén pedig semleges közszolgálati televízió kialakítását ígérte. A váltás megtörtént, a fülsértő részrehajlás megszűnt, de egyre inkább úgy tűnik: a politikai elfogulatlanságot a politikai tartalmú hírek száműzésével biztosítják a köztévénél. Létrejött a semleges és érdektelen Híradó: az Ablak szolgáltató-közérdekű magazinműsorának és a kereskedelmi televíziók bulvárhíradásainak furcsa keveréke.
A panaszbizottság döntését követő hét hétfőjének reggeli híradásában az MTV nézői sorrendben a következő eseményekről értesülhettek:
- a százhalombattai olajfinomítóban történt robbanás;
- egy esetleges hajótörés környezeti katasztrófát okozna a Dunán;
- 2003-ban az útlevelek jelentős része lejár;
- előrejelzés a várható ünnepi határátkelésekről;
- szlovák önkormányzati választás;
- szerb elnökválasztás;
- az iraki fegyverzetellenőrzés aktuális eseményei;
- hajléktalanok segítése;
- szakemberek szerint átalakulhat a magyar nyelv az SMS-kommunikáció miatt;
- 40 éves a Barlangi Mentőszolgálat.
E hírösszefoglaló anyagainak nagy többsége nemcsak az aktualitást, azaz a közlés apropóját nélkülözi, hanem műfajilag sem illik a hírműsorba; “valódi hírek” híján talán szerencsésebb lett volna a hétvége eseményeit feleleveníteni - lett volna miből választani. A hétvégén került sor többek közt a Fidesz rendkívüli kongresszusára és a MIÉP Kossuth téri demonstrációjára; Antall József néhai miniszterelnök halálának kilencedik évfordulója alkalmából szentmisét celebráltak, amin az ellenzék egy része megjelent, másik része nem; Kertész Imre az irodalmi Nobel-díj átvétele előtt Stockholmban elmondta az utóbbi száz év egyik legjelentősebb magyar nyelvű szövegét; a Hukkle című magyar film díjat nyert egy európai filmfesztiválon és - ha már a bulvár prioritást élvez - az is a hétvégén derült ki: továbbra sincs telitalálatos az ötöslottón.
Az 1996. évi I. törvény a rádiózásról és televíziózásról

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyosbodik a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában

Súlyosbodik a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában

Ónody Gomperz Tamás: A romlottak diadala

Ónody Gomperz Tamás: A romlottak diadala

Rekordbevételt hozott tavaly a debreceni stadion

Rekordbevételt hozott tavaly a debreceni stadion