Az ORTT panaszbizottsága szerint a Magyar Televízió november 6-i esti hírműsora sértette annak a szakmai kötelezettségnek a teljesítését, amely "egy-egy műsor megszerkesztésében számba veszi a helyes és elfogadható arányokat, továbbá mindazokat az eseményeket, amelyek fontosak és érdeklődésre tarthatnak számot". Az indoklás szerint a köztévé Híradója jelentős részében bűnügyi események és katasztrófák megjelenítésével foglalkozott. Ön szerint mi a "helyes arány", mi a "fontos hír" - azaz milyen a "jó" közszolgálati híradás?

Az előző kormány regnálása alatt gyakran érte az a kritika a közszolgálati televíziót, hogy hírműsorai túlpolitizáltak és részrehajlóak. A választási kampányban az akkori ellenzék e gyakorlat megszüntetését követelte, győzelme esetén pedig semleges közszolgálati televízió kialakítását ígérte. A váltás megtörtént, a fülsértő részrehajlás megszűnt, de egyre inkább úgy tűnik: a politikai elfogulatlanságot a politikai tartalmú hírek száműzésével biztosítják a köztévénél. Létrejött a semleges és érdektelen Híradó: az Ablak szolgáltató-közérdekű magazinműsorának és a kereskedelmi televíziók bulvárhíradásainak furcsa keveréke.
A panaszbizottság döntését követő hét hétfőjének reggeli híradásában az MTV nézői sorrendben a következő eseményekről értesülhettek:
- a százhalombattai olajfinomítóban történt robbanás;
- egy esetleges hajótörés környezeti katasztrófát okozna a Dunán;
- 2003-ban az útlevelek jelentős része lejár;
- előrejelzés a várható ünnepi határátkelésekről;
- szlovák önkormányzati választás;
- szerb elnökválasztás;
- az iraki fegyverzetellenőrzés aktuális eseményei;
- hajléktalanok segítése;
- szakemberek szerint átalakulhat a magyar nyelv az SMS-kommunikáció miatt;
- 40 éves a Barlangi Mentőszolgálat.
E hírösszefoglaló anyagainak nagy többsége nemcsak az aktualitást, azaz a közlés apropóját nélkülözi, hanem műfajilag sem illik a hírműsorba; “valódi hírek” híján talán szerencsésebb lett volna a hétvége eseményeit feleleveníteni - lett volna miből választani. A hétvégén került sor többek közt a Fidesz rendkívüli kongresszusára és a MIÉP Kossuth téri demonstrációjára; Antall József néhai miniszterelnök halálának kilencedik évfordulója alkalmából szentmisét celebráltak, amin az ellenzék egy része megjelent, másik része nem; Kertész Imre az irodalmi Nobel-díj átvétele előtt Stockholmban elmondta az utóbbi száz év egyik legjelentősebb magyar nyelvű szövegét; a Hukkle című magyar film díjat nyert egy európai filmfesztiválon és - ha már a bulvár prioritást élvez - az is a hétvégén derült ki: továbbra sincs telitalálatos az ötöslottón.
Az 1996. évi I. törvény a rádiózásról és televíziózásról

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán