A kormánypárti vezérszónokok Magyarország uniós csatlakozásának jelentőségét, az ellenzékiek viszont a romló gazdasági mutatókat és az ezzel járó bizonytalanságot állították középpontba a parlament keddi, a kormányzat tevékenységéről szóló politikai vitájában, amelyet Sodródó kormányzat, bizonytalan jövő? címmel rendeztek a Fidesz kezdeményezésére.

A szocialista Katona Béla a vitanapot a Fidesz kétségbeesett próbálkozásának nevezte, amely - szerinte - arra irányul, hogy újra a fiatal demokraták írhassák a politika forgatókönyvét. Álszent, tisztességtelen magatartásnak minősítette, hogy az előző kormány vezető pártja "bizonytalanságot kelt az európai uniós csatlakozással kapcsolatosan".
A Fidesz részéről Varga Mihály egyebek mellett az átgondolt gazdaságpolitikát és a jövőképet hiányolta a kormány tevékenységéből. Varga szerint a magyar gazdaság talpon maradt ugyan, de nőtt az emberek munkanélküliségtől való félelme. "Hol van a 800 kilométer új autópálya fedezete, az ingyenes tankönyv, a 400 ezer új munkahely időarányos része?" - tette fel a kérdést a Fidesz vezérszónoka. Ugyancsak választ várt arra a kérdésre, hogy mi lesz az állami nyugdíjrendszerrel, hogyan állítja meg a kabinet a munkanélküliség növekedését. Varga Mihály kiemelte a különböző díjak és illetékek emelkedését, az "irreálisan megtervezett költségvetést", az elmúlt 9 hónap "bénultságát", ami késlekedést, sodródást eredményezett. Mint mondta, elvárják a kabinettől, hogy valóban készítse fel az országot az európai uniós csatlakozásra. "Meg akarjuk győzni a kormányt arról, hogy változtatni kell. Akkor sem esünk azonban kétségbe, ha meggyőznek minket, minden rendben van" - mondta Varga. Az MDF-es Herényi Károly úgy vélte, a csatlakozás előtt még meg lehet teremteni a nemzeti összefogás minimumát.
A politikai vitában a pénzügyi, a kulturális, az oktatási és a gazdasági tárca vezetője is ismertette a kabinet álláspontját. László Csaba pénzügyminiszter szerint a gazdaság teljesítőképessége az utóbbi négy negyedévben nőtt, de ez még nem nevezhető egészséges növekedésnek. A pénzügyminiszter szerint 2001 közepétől a gazdaságpolitikát a választási kampánynak rendelték alá, a költségvetést túlköltekezés jellemezte. Kritizálta azt is, hogy az Orbán-kormány "egyre-másra" halasztotta el a szükséges áremeléseket. Ennek következményeként, mint mondta, a GDP növekedési üteme és a foglalkoztatottság is csökkenni kezdett. A pénzügyminiszter a következő időszak nagy feladatának nevezte, hogy a magyar gazdaság felkészüljön az eurózónához való csatlakozásra.
Görgey Gábor kulturális miniszter tárcájáról szólva úgy fogalmazott, hogy munkáját eddig a korrekció, a konszolidáció és a stratégiai jövőépítés jellemezte. A korrekciós lépésekhez sorolta az Operaház és a Nemzeti Színház helyzetének rendezését, a színházak és a zenekarok támogatásának jelentős növelését.
Magyar Bálint, az oktatási tárca vezetője az elmúlt hónapok kormányzati lépései közül a közalkalmazottaknak és ezen belül a pedagógusoknak biztosított 50 százalékos béremelést emelte ki. A tárcavezető a közeljövő céljairól szólva a közoktatási törvény módosítása mellett, a szakképzésről szóló jogszabály várható módosítását emelte ki.
Csillag István gazdasági miniszter azzal vádolta az előző kormányzatot, hogy nem voltak világos céljai. Az elmúlt hónapok kapcsán nagy eredményként értékelte, hogy sikerült eloszlatni a beruházók bizonytalanságát. Ennek érdekében - mint mondta - a kormányváltást követően beruházásösztönzési fordulatot kellett végrehajtani. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől