Magyarországon egyelőre egyetlen atípusos tüdőgyulladásos eset sincs - jelentette ki a kormányszóvivő, aki szerint az esetleges megbetegedettek kezelésére, illetve biztonságos elkülönítésére "az egészségügyi rendszer felkészült".

A Ferihegyi repülőtéren az ügyeletes orvosi szolgálatok éjjel-nappal rendelkezésre állnak, a kórházakban a gyanús esetek izolálása és indokolt esetben a betegek kezelése "mindenhol biztosított" - közölte Gál J. Zoltán. Az alapellátást végző orvosok is megkapták a szükséges felvilágosítást; a magyar hatóságok azt tanácsolják a betegség által érintett országokba utazóknak, hogy ha ott tartózkodásuk során, illetve az azt követő tíz napon belül belázasodnak, vagy légúti panaszaik lesznek, azonnal forduljanak orvoshoz.
Eközben a kínai hatóságok hosszas huzavona után úgy döntöttek, beengedik az országba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) delegációját. A küldöttség Kínában kórházakat és laboratóriumokat akar felkeresni, hogy megpróbáljon támpontokat szerezni az atípusos tüdőgyulladás kórokozójának felderítéséhez és tanulmányozásához. A betegség eddig a világ 17 országában bukkant fel, összesen 78 ember halálát okozta, közülük 47 haláleset Kínában történt.
A svájci kormány a súlyos akut légúti szindróma (SARS) veszélye miatt alig egy nappal a rendezvény kezdete előtt megtiltotta a távol-keleti üzletemberek és alkalmazottaik részvételét a Baselworld című hatalmas óra- és ékszervásáron, amennyiben Kínából, Szingapúrból vagy Vietnamból érkeznének. Ez csak a kínai nagyváros, Hongkong esetében például 311 kiállítót sújt, az egész térségből pedig 2500-3000 ember érkezett Svájcba a vásárra. A külkereskedelem fejlesztésével foglalkozó hongkongi szervezet kártérítési pereket helyezett kilátásba a svájci kormánnyal szemben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott