Tetszett a cikk?

Magyarországon egyelőre egyetlen atípusos tüdőgyulladásos eset sincs - jelentette ki a kormányszóvivő, aki szerint az esetleges megbetegedettek kezelésére, illetve biztonságos elkülönítésére "az egészségügyi rendszer felkészült".

A Ferihegyi repülőtéren az ügyeletes orvosi szolgálatok éjjel-nappal rendelkezésre állnak, a kórházakban a gyanús esetek izolálása és indokolt esetben a betegek kezelése "mindenhol biztosított" - közölte Gál J. Zoltán. Az alapellátást végző orvosok is megkapták a szükséges felvilágosítást; a magyar hatóságok azt tanácsolják a betegség által érintett országokba utazóknak, hogy ha ott tartózkodásuk során, illetve az azt követő tíz napon belül belázasodnak, vagy légúti panaszaik lesznek, azonnal forduljanak orvoshoz.
Eközben a kínai hatóságok hosszas huzavona után úgy döntöttek, beengedik az országba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) delegációját. A küldöttség Kínában kórházakat és laboratóriumokat akar felkeresni, hogy megpróbáljon támpontokat szerezni az atípusos tüdőgyulladás kórokozójának felderítéséhez és tanulmányozásához. A betegség eddig a világ 17 országában bukkant fel, összesen 78 ember halálát okozta, közülük 47 haláleset Kínában történt.
A svájci kormány a súlyos akut légúti szindróma (SARS) veszélye miatt alig egy nappal a rendezvény kezdete előtt megtiltotta a távol-keleti üzletemberek és alkalmazottaik részvételét a Baselworld című hatalmas óra- és ékszervásáron, amennyiben Kínából, Szingapúrból vagy Vietnamból érkeznének. Ez csak a kínai nagyváros, Hongkong esetében például 311 kiállítót sújt, az egész térségből pedig 2500-3000 ember érkezett Svájcba a vásárra. A külkereskedelem fejlesztésével foglalkozó hongkongi szervezet kártérítési pereket helyezett kilátásba a svájci kormánnyal szemben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!