Tetszett a cikk?

Hetvenmillió forintra lenne szüksége a Rádió C-nek, hogy az év hátralévő hónapjaiban működtesse az adót és rendezze felgyülemlett adósságait - közölte a rádiót működtető kht., amely anyagi okok miatt hétfőtől szünetelteti a roma rádió műsorait és csak zenét sugároz. A rádiónak - amely az elmúlt két évben 250 millió forintból működött - hozzávetőlegesen 60 ezer hallgatója van.

A világ egyetlen, eddig 24 órán át sugárzó non-profit cigány rádiója több mint két éve jött létre, s a Szonda Ipsos tavalyi felmérése szerint a budapesti romák 60 százaléka napi rendszerességgel kísérte figyelemmel az adást, ami hozzávetőlegesen 60 ezer állandó hallgatót jelent - közölte Kerényi György ügyvezető-főszerkesztő, aki szerint a vezetés azért szánta el magát a műsor szüneteltetésére, mert a jelen körülmények között nem látja biztosítottnak a Rádió C további működését.
A Rádió C pályázatában vállalta, hogy - non-profit adóként - műsorideje felében közszolgálati műsorszámokat sugároz, s e vállalását mindezidáig teljesítette, annak ellenére, hogy az havi költségvetésének több mint a felét emészti fel - közölte a főszerkesztő, aki szerint ezt az összeget eddig elsősorban alapítványi és nyugati - nagyobbrészt holland, amerikai, kanadai - követségi forrásokból sikerült finanszírozniuk. Az Orbán-, illetve a Medgyessy-kormány egyes tárcáitól a havi 10 millió forintos költségvetés 10 százalékát kapta meg a rádió, amely a beruházáskor keletkezett 30 millió forintos adósságot immár két éve görgeti maga előtt. A rádió vezetése szerint a mára több mint 50 millió forintosra duzzadt adósságállomány kiegyenlítésén túl szükség lenne fokozottabb, a közszolgálati funkciókkal arányos állami szerepvállalásra is. Úgy látják, ez megteremtené a lehetőséget arra, hogy a rádió jövője "ne a folyamatos válságmenedzselésről, hanem a korszerű és színvonalas tájékoztatásról" szóljon.
A Rádió C havi tízmillió forintos költségvetéséből 6,5 millió forintot 48 munkatársának bére, honoráriuma tesz ki. Az adónál 36-an teljes, 12-en részmunkaidőben dolgoznak, közülük a műsorgyártásban 42-en vesznek részt, akiknek 71 százaléka cigány származású. Az elmúlt két évben a Rádió C 250 millió forintból működött; ebből a legtöbbet, körülbelül 33 millió forintot a Soros György alapította Nyílt Társadalom Intézet adta, míg az Országos Foglalkoztatási Alap 31 milliós támogatást nyújtott roma munkanélküliek foglalkoztatására. A korábbi kormány idejére eső egy évben pályázataira, konkrét műsorok támogatására - 9 kormányzati szervtől - 17 millió forint támogatást kaptak. A jelenlegi kormány 10 hónapja alatt 9 millió forint folyt be az egyes tárcáktól. A Rádió C-nek május 1-jére 55 millió forint adóssága lesz. Az év fennmaradó nyolc hónapja alatt hozzávetőlegesen további 80 millió forint lenne a kiadás, ez összesen 135 millió forintot jelent. Mivel azonban a rádió mintegy 65 millió forintos bevételre számíthat, az év végéig a működésre, illetve az adósság kiegyenlítésére 70 millió forintra van szüksége - olvasható a rádiót működtető közleményében.
Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi államtitkárságának vezetője kedden úgy nyilatkozott: a napokban 6 millió forintos támogatást nyújtottak a krízisalapból a Rádió C-t működtető társaságnak, amely ötször ekkora összeget kért. Több minisztérium, így a kulturális, az ifjúsági és az oktatási tárca, bevonásával vizsgálják, milyen módon rendezhetik hosszú távon megnyugtatóan a médium jövőjét - közölte. Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint tervezik, hogy gyűjtést rendeznek a Rádió C megsegítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!