Tetszett a cikk?

Szombaton népszavazással dönt az ország az Európai Unióhoz (EU) történő csatlakozásról. Április 12-én, reggel hat órától este kilenc óráig 3167 településen, 10 ezer 743 szavazókörben, mintegy 8 millió választópolgár adhatja le voksát. A 21 órai szavazóköri zárás után az Országos Választási Iroda (OVI) gyors adatfeldolgozásra számít, így várhatóan 23 óráig, de legkésőbb szombat éjfél előtt ismertethetik az előzetes eredményeket. A népszavazás eredménye az Országgyűlés számára kötelező erejű.

Magyarországon népszavazásra viszonylag ritkán - így az elmúlt évszázadban mindössze négy alkalommal - került sor. A szombati népszavazás annyiban tér el a korábbi választásoktól, hogy noha csak egyfordulós, az eredmény megállapítását az alkotmány speciálisan szabályozza. Abban az esetben, ha a választásra jogosultak több mint fele elmegy szavazni, akkor az érvényesen leadott szavazatok több mint 50 százaléka dönti el az eredményt. Ha a mintegy 8 millió választó kevesebb mint fele adja le voksát, de legalább egynegyedük a kérdésre azonos választ ad, akkor is eredményes a választás.
A szombati ügydöntő népszavazás lebonyolításában több mint 28 ezer köztisztviselő, 33 ezer választott szavazatszámláló, 22 ezer póttag, valamint 12 ezer pártdelegált vesz részt. A szavazatszámláló bizottságnak a választópolgár előtt kell lepecsételnie az átadott szavazólapot egy borítékot is mellékelve, továbbá biztosítaniuk kell a voksolás titkosságának feltételeit. A választásra jogosultak érvényes személyazonosító okmánnyal vehetnek részt a voksoláson. Ez lehet útlevél, vagy akár az új típusú jogosítvány is, de mindenképpen mellékelni kell a lakcímigazolványt is. Választási részvételi adatokat a hivatal 7, 9, 11, 13, 15, 17.30 és 19 órakor közöl majd. A 21 órai szavazóköri zárás után az OVI gyors adatfeldolgozásra, illetve összesítésre számít, így várhatóan 23 óráig, de legkésőbb éjfél előtt ismertethetik az előzetes eredményeket.
A szavazóköri jegyzőkönyveket vasárnap reggel 8 óráig szállítják a BM Duna Palotába, a választási központba, ahol 12 óráig a dokumentumokat összevetik a számítógépes adatokkal. A jegyzőkönyvek alapján az Országos Választási Bizottság vasárnap 16 óráig állapítja meg a népszavazás jogi eredményét, amely a jogorvoslati határidő lejárta után, hétfőn 16 órakor válhat hivatalossá.
A Magyarország uniós csatlakozását eldöntő népszavazásról szóló adatokat, illetve eredményeket a http://www.valasztas.hu világhálós honlapon szombattól 19 nyelven követhetik figyelemmel az érdeklődők. Deményné Kertész Krisztina, az OVI informatikai szakértője az informatikai rendszer biztonságának részleteiről szólva elmondta: a jogosulatlan adatváltoztatás ellen a többi közt úgynevezett tűzfal-rendszerrel és hacker-figyelő szolgálattal védekeznek.
Az ügydöntő népszavazás kampánycsendjének idejére ugyanazok az általános jogszabályok érvényesek, mint az országgyűlési, illetve az önkormányzati választásokon. A kampánycsend a választást megelőző nap, jelen esetben április 11-én hajnali 0 órától április 12-én este 21 óráig, a szavazás lezárulásáig tart. A jogszabály értelmében kampánycsend-sértésnek a választói akarat befolyásolása minősül. A választási eljárásról szóló 1997. évi törvény szerint a kampánycsend idején az EU-csatlakozással kapcsolatos rendezvények nem reklámozhatók, szakmai előadások és fórumok nem tarthatók, valamint tájékoztató anyagok sem terjeszthetők. A közszereplők média-megjelenéseik alkalmával nem viselhetnek az EU-csatlakozással kapcsolatos véleményt megjelenítő ruhadarabot, kitűzőt. Uniós zászlókat sem lehet elhelyezni, de a kampánycsend kezdetéig kitett zászlók kint maradhatnak. Az EU-csatlakozással foglalkozó internetes portálokra új tájékoztató anyag nem kerülhet fel, de az addig ott lévők megmaradhatnak.
A népszavazás eredménye az Országgyűlés számára kötelező erejű. Eredményessége esetén - ha a többség igennel szavaz - az Országgyűlés köteles az európai uniós csatlakozás kapcsán aláírt, és a 15 tagországban is ratifikált és megerősített nemzetközi szerződést jóváhagyni. Nemleges eredmény is ugyanúgy kötelezi az Országgyűlést.
Az ügydöntő népszavazás költségvetése 3,8 milliárd forint, ebből 2,8 milliárdot a helyi választási szervek használtak fel, a közbeszerzések 1,2 milliárdot tettek ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!