Tetszett a cikk?

Németország Lipcse mellett döntött, Magyarország tanácstalan, pályázzon-e Budapest. A megvalósíthatósági tanulmány szerint a rendezvény összköltsége 850 milliárd forint, de további 3750 milliárdot kellene infrastrukturális fejlesztésekre fordítani. Közvetlenül a választások előtt, 2002. márciusában Orbán Viktor miniszterelnök 652 ezer támogató aláírást "adott át" a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének. A Magyar Olimpiai Bizottságnak 2003. július 15-ig kell megerősítenie Budapest nevezését, a kormány várhatóan május közepén dönt. Ön szerint hogyan?

A választások előtt felkorbácsolt indulatok, a Fidesz-kampány és az olimpiai aláírásgyűjtés összekapcsolása következtében a nemzeti egység prezentálására kiválóan alkalmas mennyiségű, 650 ezer voks gyűlt össze az olimpia budapesti megrendezése mellett, köztük Medgyessy Péter későbbi miniszterelnök, Kovács László MSZP-elnök és Demszky Gábor főpolgármester aláírásával. S bár aláírásaikat hivatalosan nem vonták vissza sem ők, sem mások, a PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég tavaly novemberben elkészült megvalósíthatósági tanulmányát követően egyre szkeptikusabb kormányzati nyilatkozatok hangzottak el arról, hogy 2012 helyett inkább 2016-ra volna célszerű koncentrálni.
Ma sem Budapest, sem az ország infrastrukturális állapota, sem egyetlen sportlétesítmény nem alkalmas olimpia megrendezésére - írta a PwC, de nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy 2003 és 2012 között összesen 4 600 milliárd forint beruházással felkészüljön a város a nagy eseményre. Ebből a magánberuházásokon és a várt uniós pénzeken kívül 3 000 milliárd forint "állami szerepvállalásra" volna szükség. A hosszú távra szóló infrastrukturális fejlesztési programokhoz képest "mindössze" 800 milliárd forint értékű beruházást kellene a 2012-es időpont utáni tervekből előre sorolni, s az ország az olimpiai létesítményeken kívül ilymódon több mint 300 kilométer autópályával, 400 kilométer gyorsforgalmi úttal, 25 kilométer metró- és gyorsvasút-pályával, 61 kilométer városi főúttal gazdagodhatna. Feépülne három Duna-híd, s szükség van 1350 kilométer vasútvonal rekonstrukciójára is.
A kijelölt helyszínek fejlődésének szintén jót tenne az olimpia, ezért a hitetlenség jeleként is felfogható, hogy a három lehetséges helyszínen - a Csepel-sziget északi részén és Soroksáron, Józsefvárosban vagy Káposztásmegyeren - nem szervezkedik a lakosság, hogy maga mellett lobbizzon. Ezt az olimpiára aspiráló német városok és a vonzáskörükben lévő települések mind megtették, óriásplakátokon tudatva, miképp kapcsolódnának be a rendezésbe - például stadionépítéssel, korszerűsítéssel. Pedig egy Orczy-tér központú, a "városmegújítás olimpiája" fedőnevű akciónak lázba kellene hoznia az érintett kerületek polgármestereit s polgárait, az építészekről és kivitelezőkről nem is szólva. Meglehet, a lehetséges helyszíneken élő családoknak egyszerűen nincs tudomásuk róla, hogy alig egy évtized múlva esetleg rájuk szignálják ki a legnépszerűbb sportesemény kiszolgálását. Vagy egy nehézkesen haladó budapesti rekonstrukció s az abból fakadó "közlekedhetetlenség" láttán - lásd Flórián téri felüljáró - eleve lemondóan legyintenek.
Nem kelt illúziót a PwC-dokumentum sem. Szigorúan a tényeket sorolja, így a rendezés mellett szóló érvek közül a gyorsított infrastruktúra-fejlesztés előnyeit, a 0,1-0,2 százalékos többletet a gazdasági növekedésben és 50-80 ezer új munkahelyet. De nem titkolja el azt sem, hogy "az olimpia megrendezése az organikus fejlődéshez képest keresleti sokkot jelenthet, ami az államháztartási kiadások szerkezetét eltérítheti" - magyarán, csak erre jut pénz, másra nem -, s ez rontja a gazdaság egyensúlyi helyzetét, mi több, az előzetesen becsült költségek megugrása a kivitelezéskor önmagában is kudarcra ítélheti az egész vállalkozást. Ha az államháztartás tavalyi, 9,6 százalékos GDP-arányos hiányát követő, idei enyhe megszorításokat vagy a főváros és a kormány között újraéledő vitát a 4-es metró beruházásáról magánjóslatainkba bekalkuláljuk, aligha reménykedhetünk 2012-es budapesti olimpiában. Persze, a csodát sem lehet kizárni - mint ahogy a lipcseiek is annak tartják, hogy a német Nemzeti Olimpiai Bizottság őket választotta. A magyar kormány várhatóan május közepén dönt arról, érdemes-e pályázni. Mivel Schmidt Pál 2002-es független, az ellenzéki parlamenti pártok által támogatott budapesti főpolgármester-jelölt - egyúttal a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke s az olimpia-rendezés fő támogatója - addigra várhatóan az átalakuló Fidesz egyik alelnöke lesz, a politika ismét benyomulhat a racionalitást igénylő döntésbe. Így már az is kellemes kompromisszum lenne, ha Budapest a 2016-os, 2020-as, netán a 2024-es olimpiát pályázná meg - immár véglegesen, s persze konszenzussal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!