A Fidesz támogatja, hogy a 2012-es olimpia rendezése ügyében a végső szót ősszel egy országos népszavazás keretében mondják ki – nyilatkozta szerdán Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke. Nyakó István MSZP-szóvivő szerint Deutsch e felvetésével válaszút elé állította a posztjára pályázó Schmitt Pált, "ez a pártpolitikai ügy ugyanis megszólalásra kényszeríti a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét". A Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) 2003. július 15-ig kell megerősítenie Budapest nevezését, a kormány várhatóan május közepén dönt.

Deutsch Tamás országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a népszavazást szerinte az olimpia megrendezésével kapcsolatos szándéknyilatkozat benyújtása után, a tényleges olimpiai pályázat elkészülte előtt kell megtartani. A volt sportminiszter szükségesnek tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés az olimpiarendezés ügyében erősítse meg korábbi határozatát. Deutsch Tamás kifogásolta, hogy Demszky Gábor főpolgármester Jánosi Györgynek írt levelében arról biztosította a sportminisztert: a főváros akkor is támogatja a kormány álláspontját az olimpiarendezés ügyében, hogy ha az pozitív, és akkor is, ha negatív. A fideszes politikus úgy véli, ha Magyarország 2012-ben mégsem rendez olimpiát, akkor elvész évente több tízezer új munkahely teremtésének lehetősége. Deutsch Tamás utalt arra, hogy az olimpiarendezés évente 1 százalékkal járulna hozzá a gazdasági növekedéshez.
Nyakó István MSZP-szóvivő szerint Deutsch Tamás az olimpiáról történő népszavazás felvetésével válaszút elé állította a posztjára pályázó Schmitt Pált, "ez a pártpolitikai ügy ugyanis megszólalásra kényszeríti a MOB elnökét". "Ha Schmitt Pál úgy nyilatkozik, hogy a népszavazásnak csak akkor van értelme, ha együtt van a pénz, s ennek felhasználásáról dönthet a nép, akkor ellentmond a Fidesz jelenlegi hivatalos politikájának” - vélekedett Nyakó István. "Ha azonban Schmitt Pál azt mondja: a budapesti olimpia ügye annyira fontos, hogy a társadalom teherbíró képességétől függetlenül például adóemelés, vagy az egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális területtől történő elvonás árán is érdemes belevágni, akkor szakmai hitelessége kerül veszélybe" – tette hozzá a szocialista politikus. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

HIV-vírust terjesztett, és idősek otthonában is sarlatánkodott egy pozsonyi férfi

HIV-vírust terjesztett, és idősek otthonában is sarlatánkodott egy pozsonyi férfi

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ