Kovács László pénteken felajánlotta a parlamenti frakcióknak, hogy a tárca szakmai konzultációt folytat velük az iraki békefenntartásban való magyar részvételről. A Külügyminisztérium vezető beosztású tisztviselői szombaton 9 és 13 óra között várják a frakciók képviselőit.

A külügyminiszter azért ajánlotta fel az egyeztetést, hogy a frakciók megalapozott ismeretek birtokában dönthessenek a körülbelül háromszáz magyar békefenntartó Irakba küldéséről szóló kormányjavaslatról. Kovács László levelében azt is jelezte, hogy amennyiben a felajánlott konzultáció idejéig megérkezne az Egyesült Államok hivatalos felkérése a békefenntartók kiküldésére, a konzultáción megjelentek annak szövegével is megismerkedhetnek.
Magyarország washingtoni nagykövete szerint napokon belül megérkezhet a hivatalos amerikai felkérés Magyarország részére az iraki békefenntartásban való részvételre. "A háromszáz fős magyar egység nagyon tisztességes hozzájárulást jelentene az iraki békefenntartáshoz" - vélekedett a washingtoni magyar misszióvezető. A magyar részvétellel kapcsolatos nem hivatalos felkérés a múlt hét végén érkezett. A parlamenti frakciók szerdán egyeztettek az ügyben, akkor úgy döntöttek: jövő hétfőre alakítják ki álláspontjukat arról, támogatják-e a magyar katonai alakulat kiküldését, illetve azt, hogy erről a házszabálytól eltérve szavazzon az Országgyűlés. Németh Zsolt fideszes alelnök csütörtökön jelezte: a Fidesz a döntés előtt több kérdésben is tájékozódni kíván, így egyebek mellett arról is, hogy jogi értelemben mikor ér véget a háború.
A kormány olyan javaslatot kíván a parlament elé terjeszteni, amely háromszáz főben maximálná a kiküldendő alakulat létszámát; a szerepvállalás hat hónapra szólna, s a magyar misszió költsége - a konkrét feladattól függően - 2-4 milliárd forint lenne - közölte korábban Kovács László külügyminiszter. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kivágták Svájc legmagasabb fenyőfáját, de előtte azért megölelgették – fotók

Kivágták Svájc legmagasabb fenyőfáját, de előtte azért megölelgették – fotók

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott