Tetszett a cikk?

Kovács László pénteken felajánlotta a parlamenti frakcióknak, hogy a tárca szakmai konzultációt folytat velük az iraki békefenntartásban való magyar részvételről. A Külügyminisztérium vezető beosztású tisztviselői szombaton 9 és 13 óra között várják a frakciók képviselőit.

A külügyminiszter azért ajánlotta fel az egyeztetést, hogy a frakciók megalapozott ismeretek birtokában dönthessenek a körülbelül háromszáz magyar békefenntartó Irakba küldéséről szóló kormányjavaslatról. Kovács László levelében azt is jelezte, hogy amennyiben a felajánlott konzultáció idejéig megérkezne az Egyesült Államok hivatalos felkérése a békefenntartók kiküldésére, a konzultáción megjelentek annak szövegével is megismerkedhetnek.
Magyarország washingtoni nagykövete szerint napokon belül megérkezhet a hivatalos amerikai felkérés Magyarország részére az iraki békefenntartásban való részvételre. "A háromszáz fős magyar egység nagyon tisztességes hozzájárulást jelentene az iraki békefenntartáshoz" - vélekedett a washingtoni magyar misszióvezető. A magyar részvétellel kapcsolatos nem hivatalos felkérés a múlt hét végén érkezett. A parlamenti frakciók szerdán egyeztettek az ügyben, akkor úgy döntöttek: jövő hétfőre alakítják ki álláspontjukat arról, támogatják-e a magyar katonai alakulat kiküldését, illetve azt, hogy erről a házszabálytól eltérve szavazzon az Országgyűlés. Németh Zsolt fideszes alelnök csütörtökön jelezte: a Fidesz a döntés előtt több kérdésben is tájékozódni kíván, így egyebek mellett arról is, hogy jogi értelemben mikor ér véget a háború.
A kormány olyan javaslatot kíván a parlament elé terjeszteni, amely háromszáz főben maximálná a kiküldendő alakulat létszámát; a szerepvállalás hat hónapra szólna, s a magyar misszió költsége - a konkrét feladattól függően - 2-4 milliárd forint lenne - közölte korábban Kovács László külügyminiszter. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!