Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok pénteken hivatalosan is felkérte Magyarországot, hogy vegyen részt az iraki békefenntartásban. A parlamenti pártok hétfőre alakítják ki álláspontjukat arról, hogy a házszabálytól eltérve szavazzon-e az Országgyűlés egy közel 300 fős magyar kontingens Irakba küldéséről. A hivatalos felkérést követően a parlamenti frakciók képviselői és a külügyi tárca szakértői szombaton szakmai megbeszélést tartottak.

Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője csütörtök délután bejelentette: az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviselője adta át a felkérésről szóló hivatalos jegyzéket a Külügyminisztériumban. A külügyi szóvivő nem kívánta ismertetni a jegyzék tartalmát. A parlamenti pártok hétfőre alakítják ki álláspontjukat arról, hogy támogatják-e egy legfeljebb 300 fős magyar katonai alakulat Irakba küldését.
A hivatalos felkérést követően a parlamenti frakciók képviselői és a külügyi tárca szakértői szombaton szakmai megbeszélést tartottak. A konzultáción Tóth Tamás külügyi szóvivő szerint mind a négy országgyűlési frakció képviseltette magát. A megbeszélésen a pártok delegáltjai megismerkedhettek az Egyesült Államok hivatalos felkérésének tartalmával.
A honvédelmi tárca vezetői úgy vélekednek, hogy nem tenne jót Magyarország tekintélyének, ha kitérne a részvétel elől, hiszen szinte mindegyik NATO-tagállam, továbbá több, a jövőben csatlakozó ország jelezte már részvételét a rendezésben. A hírek szerint Románia 800, Csehország 250, Lengyelország pedig több mint 1000 katonával vesz majd részt a rendezésben, így Magyarország számára is presztízsértékű lenne, ha 300 katonát küldhetne a misszióba. Kovács László külügyminiszter a szerdai négypárti megbeszélést követően elmondta: a magyar misszió költsége - a konkrét feladattól függően - mintegy 2-4 milliárd forint lenne. Egyes értesülések szerint azonban az amerikai kormány felajánlotta Magyarországnak, hogy finanszírozná az esetleges iraki magyar katonai részvétel költségeinek felét.
A hivatalos felkérést követően számos civil szervezet fejezte ki tiltakozását magyar fegyveresek Irakba küldése ellen. A többek között az Energia Klub, a Magyar Természetvédők Szövetsége, az ATTAC Magyarország és a Női Akciócsoport által is aláírt tiltakozás kiemeli, hogy az ENSZ-felhatalmazás nélkül megindított háborúban bekövetkezett az, amire már korábban felhívták a figyelmet: megkülönböztetés nélkül pusztult emberi élet és a természet; megsemmisültek műemlékek, az emberiség kulturális örökségét képező régészeti leletek. Irak megszállásában való magyar részvétel nem csupán újabb árulás lenne Európa és a világ - a nemzetközi jogot még tisztelő - államainak közösségével szemben, hanem hazánk alaptörvényébe is beleütközne - áll a közleményben, amely az Alkotmány 6. paragrafusára hivatkozik. Az aláírók felhívták az Országgyűlés pártjait, hogy amennyiben beterjesztésre kerül, ne támogassák a magyar fegyveres erő küldésére vonatkozó kezdeményezést, továbbá felszólítják a kormányt, hogy utasítsa vissza az amerikai-angol kérést. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!