Az Egyesült Államok pénteken hivatalosan is felkérte Magyarországot, hogy vegyen részt az iraki békefenntartásban. A parlamenti pártok hétfőre alakítják ki álláspontjukat arról, hogy a házszabálytól eltérve szavazzon-e az Országgyűlés egy közel 300 fős magyar kontingens Irakba küldéséről. A hivatalos felkérést követően a parlamenti frakciók képviselői és a külügyi tárca szakértői szombaton szakmai megbeszélést tartottak.

Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője csütörtök délután bejelentette: az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviselője adta át a felkérésről szóló hivatalos jegyzéket a Külügyminisztériumban. A külügyi szóvivő nem kívánta ismertetni a jegyzék tartalmát. A parlamenti pártok hétfőre alakítják ki álláspontjukat arról, hogy támogatják-e egy legfeljebb 300 fős magyar katonai alakulat Irakba küldését.
A hivatalos felkérést követően a parlamenti frakciók képviselői és a külügyi tárca szakértői szombaton szakmai megbeszélést tartottak. A konzultáción Tóth Tamás külügyi szóvivő szerint mind a négy országgyűlési frakció képviseltette magát. A megbeszélésen a pártok delegáltjai megismerkedhettek az Egyesült Államok hivatalos felkérésének tartalmával.
A honvédelmi tárca vezetői úgy vélekednek, hogy nem tenne jót Magyarország tekintélyének, ha kitérne a részvétel elől, hiszen szinte mindegyik NATO-tagállam, továbbá több, a jövőben csatlakozó ország jelezte már részvételét a rendezésben. A hírek szerint Románia 800, Csehország 250, Lengyelország pedig több mint 1000 katonával vesz majd részt a rendezésben, így Magyarország számára is presztízsértékű lenne, ha 300 katonát küldhetne a misszióba. Kovács László külügyminiszter a szerdai négypárti megbeszélést követően elmondta: a magyar misszió költsége - a konkrét feladattól függően - mintegy 2-4 milliárd forint lenne. Egyes értesülések szerint azonban az amerikai kormány felajánlotta Magyarországnak, hogy finanszírozná az esetleges iraki magyar katonai részvétel költségeinek felét.
A hivatalos felkérést követően számos civil szervezet fejezte ki tiltakozását magyar fegyveresek Irakba küldése ellen. A többek között az Energia Klub, a Magyar Természetvédők Szövetsége, az ATTAC Magyarország és a Női Akciócsoport által is aláírt tiltakozás kiemeli, hogy az ENSZ-felhatalmazás nélkül megindított háborúban bekövetkezett az, amire már korábban felhívták a figyelmet: megkülönböztetés nélkül pusztult emberi élet és a természet; megsemmisültek műemlékek, az emberiség kulturális örökségét képező régészeti leletek. Irak megszállásában való magyar részvétel nem csupán újabb árulás lenne Európa és a világ - a nemzetközi jogot még tisztelő - államainak közösségével szemben, hanem hazánk alaptörvényébe is beleütközne - áll a közleményben, amely az Alkotmány 6. paragrafusára hivatkozik. Az aláírók felhívták az Országgyűlés pártjait, hogy amennyiben beterjesztésre kerül, ne támogassák a magyar fegyveres erő küldésére vonatkozó kezdeményezést, továbbá felszólítják a kormányt, hogy utasítsa vissza az amerikai-angol kérést. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot

A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot

Sárga mellényesek Párizsban – így változtatott taktikát a rendőrség

Sárga mellényesek Párizsban – így változtatott taktikát a rendőrség

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég