Tetszett a cikk?

A vasárnap tartott időközi polgármester- és önkormányzati választások nagy részvétel mellett eredményesen zajlottak; a vasárnap éjjel fél 12-ig beérkezett információk szerint csak egy helyen, a Baranya megyei Kisbudméron kell újabb polgármester-választást tartani, mivel a két első helyen végzett jelölt között szavazategyenlőség alakult ki.

Negyven településen tartottak vasárnap időközi önkormányzati választásokat, az esetek többségében a polgármesteri posztért indulókra voksolhattak az arra jogosultak. Vas megyében 9, Somogy megyében 7, Győr-Moson-Sopron és Baranya megyében 4-4, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Pest és Veszprém megyében 3-3, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2-2, Zala és Heves megyében, valamint Budapesten 1-1 helyen került sor időközi választásokra. Az Országos Választási Iroda tájékoztatása szerint összesen 26 településen polgármestert, öt településen cigány, egy helyen pedig német kisebbségi önkormányzati tagokat választottak.
A részvételi arány a kis falvak többségében a polgármester-választásokon magas, 70-80 százalék körüli volt, egyes helyeken megközelítette a 90 százalékot, ugyanakkor a nagyobb településeken alacsonyabb volt. A Baranya megyei Kisdéren például a 106 választásra jogosult lakosból 103-an adták le szavazatukat, a Somogy megyei Csurgón viszont a részvétel még az 50 százalékot sem érte el. A Nógrád megyei Bokor vezetőjévé Dömsödi Gábort választották; a televíziós műsorvezető társadalmi megbízatású polgármesterként irányítja majd a 137 lakosú falut.
A legszorosabb eredmény Zsámbékon alakult ki, ahol Horváth Gellértné a Szövetség Zsámbékért, a Fidesz támogatta civil szervezet jelöltje 679 szavazattal nyerte el a polgármesteri posztot, míg riválisa, Keserű János, az MSZP jelöltje 677 szavazatot szerzett. A Pest megyei városban azért kellett időközi választást tartani, mert tavaly ősszel szavazategyenlőség alakult ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!