Nem dönt az Országgyűlés hétfőn az iraki békefenntartásban való magyar részvételről, mivel az ellenzék nem járult hozzá a kormány erről szóló előterjesztésének házszabálytól eltérő tárgyalásához; az ellenzéki pártok nem támogatták az előterjesztés sürgős tárgyalásba vételét sem. Az MSZP és az SZDSZ parlamenti frakciója támogatja, az MDF azonban ellenzi, hogy Magyarország katonai rendfenntartó alakulatot küldjön Irakba; a Fidesz kifogásolja a kormányjavaslat egyes részleteit.

A házszabálytól való eltérésről szóló, a jelenlévők négyötödének támogatását igénylő határozat meghozatalakor 194 képviselő szavazott igennel, 166 nemmel. A kétharmados többséget igénylő döntéshozatal során 196 képviselő szavazott igennel, 88-an a nem gombot nyomták meg, 44-en tartózkodtak. Az MSZP 173 és az SZDSZ 19 jelen levő képviselője az igennel szavazott. A Fidesz-frakcióból csak négy képviselő - Gruber Attila, Horváth János, Tölgyessy Péter és Weszelovszky Zoltán - szavazott igennel, 73-an nemmel voksoltak, 43-an tartózkodtak, 44-en - köztük Áder János, Németh Zsolt és Szájer József - nem szavaztak. Az MDF képviselőcsoportjából a jelenlévő 15 képviselő nemmel voksolt.
A javaslat szerint az Országgyűlés hozzájárulását adná "az iraki válság rendezése érdekében folytatott műveletek elősegítése érdekében egy legfeljebb 300 - váltási időszakban 600 - fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingens" létrehozásához, katonai rendfenntartó és humanitárius feladatok ellátására. A kontingens tagjai feladataikat 2004. június 30-ig láthatnák el Irakban. Az előterjesztés azt is magában foglalja, hogy az Országgyűlés hozzájárul az iraki válság rendezésében közreműködő fegyveres erők magyarországi átvonulásához, és az ország légterének, repülőtereinek, vasúti hálózatának igénybe vételéhez.
A Fidesz kifogásolja, hogy az iraki békefenntartással kapcsolatos határozati javaslatban a kormány általános katonai felhatalmazást kér a parlamenttől, a szövegben nem is szerepel a békefenntartás szó - közölte Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A Fidesz támogatja az iraki válság rendezésére irányuló stabilizációs erőfeszítéseket, így elviekben a békefenntartást is; a házszabálytól eltérő tárgyalását nem szavazták meg, de az előterjesztés sürgős megvitatására igennel voksolnak a határozathozatalok során - jelentette ki még a sürgősségről szóló szavazás előtt. A határozati javaslat felhatalmazást kér a parlamenttől légtérhasználatra és szárazföldi tranzitra vonatkozóan is; "becsempészte a kormányzat ezt a pontot, ami ellentmond annak, hogy legutóbb a kabinet saját hatáskörében döntött a légtérhasználatról" - szögezte le Németh Zsolt, aki szerint az elmúlt napokban a Fidesz közvetlen kapcsolatot vett fel az ENSZ-közgyűlés elnökével, a NATO főtitkár-helyettesével, valamint az Európai Parlament külügyi bizottságának elnökével, s a konzultációk során "világossá vált": elérkezett az ideje annak, hogy az elmúlt hónapokban jellemző nemzetközi feszültség véget érjen. "Ez csak úgy lehetséges, ha a nemzetközi szerveztek és a nemzetközi jog visszanyerik tekintélyüket, működőképességüket" - szögezte le.
Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő szavai szerint "döbbenetes" a Fidesz érvelése, s a párt által kifogásoltak valójában lényegtelenek elemek. "A Fidesz éveken keresztül moszkovitázott és brüsszelitázott, most pedig a nemzetközi világ fővárosaira figyelve utasítja el a javaslatot, holott teljesen egyértelmű, hogy az a magyar nemzeti érdekeket képviseli" - mondta Eörsi.
Az MDF parlamenti képviselőcsoportja nem támogatja az Irakba küldendő békefenntartó misszióról szóló előterjesztést - tájékoztatta Herényi Károly a hétfői frakcióülést követően az MTI-t. A frakcióvezető jelezte, hogy a kormány előterjesztésének a házszabálytól való eltéréssel történő megvitatására is nemmel szavaz az MDF képviselőcsoportja. Indoklásul hozzátette: ENSZ- és NATO-felhatalmazás hiányában az amerikai kérést nem tartják támogathatónak.
Elsőként a szocialisták hozták nyilvánosságra az amerikai felkéréssel kapcsolatos hivatalos álláspontjukat: az MSZP parlamenti frakciója támogatja, hogy Magyarország nem harcoló katonai rendfenntartó alakulatot küldjön Irakba. A frakció erről akár a mai plenáris ülésen is hajlandó lett volna szavazni, de az is elfogadható számukra, ha a javaslatot jövő hétfőn fogadja el az Országgyűlés - közölteb Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes.
Az Egyesült Államok korábban arra kérte Magyarországot, vegyen részt az iraki békefenntartás és a demokratikus átalakulás folyamatában. A határozati javaslat szerint összesen 4 milliárd 455 millió forintba kerülne a magyar kontingens szerepvállalása, beleértve felszerelésüket, felkészítésüket, kitelepülésüket, illetve működési költségeiket. Az MTI csütörtöki értesülései szerint az amerikai kormány felajánlotta Magyarországnak, hogy finanszírozná az esetleges iraki magyar katonai részvétel költségeinek a felét.
A hírek szerint Románia 800, Csehország 250, Lengyelország pedig több mint 1000 katonával vesz majd részt a rendezésben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

"Azért csináljuk, mert a gyerekünk majd megkérdi, kiálltunk-e magunkért és másokért"

"Azért csináljuk, mert a gyerekünk majd megkérdi, kiálltunk-e magunkért és másokért"

Meghalt Elekfi László nyelvész

Meghalt Elekfi László nyelvész

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok