Tetszett a cikk?

Medgyessy Péter miniszterelnök nem zárja ki, hogy az iraki magyar katonai misszióra vonatkozó kedvezőtlen parlamenti döntés esetén Magyarország nem fegyveres erővel venne részt az iraki békefenntartásban, hanem más, civil feladatok ellátásában nyújtana segítséget. Orbán Viktor kijelentette: ha a békefenntartásra lesz NATO-, ENSZ-, illetve EU felhatalmazás, akkor arra a Fidesz igennel szavaz.

Medgyessy Péter a Geoffrey Hoon brit védelmi miniszterrel folytatott megbeszélései után úgy vélte, az ilyen feladatok teljesítése jelzi azt, hogy Magyarország elkötelezett abban a békefolyamatban, amely szükséges ahhoz, hogy Irakban helyreálljon a normális élet. Aki azt mondja, hogy Magyarország ne vegyen részt az iraki békefenntartásban, az ezzel azt is mondja, hogy ne vegye ki a részét az újjáépítésből, mondjon le azokról a lehetőségekről, amelyeket a folyamat kínál: így az ország munkától, foglalkoztatástól, piactól esik el - jelentette ki a miniszterelnök.
Orbán Viktor, a Fidesz elnökjelöltje leszögezte: pártja nem ellenzi a békefenntartó akcióban való magyar részvételt, feltéve, hogy azt nemzetközi szervezetek is támogatják és annak létrehozásában közreműködnek. A Fidesz várja, hogy a kormány "a parlamenti előírások próbáját kiálló" határozati javaslatot készítsen el és nyújtson be az iraki békefenntartásról, s ha a békefenntartásra lesz NATO-, ENSZ-, illetve európai uniós felhatalmazás, akkor arra a Fidesz mindenképpen igennel szavaz - mondta.
Az Egyesült Királyság azt szeretné, ha az iraki békefenntartás minél szélesebb nemzetközi koalícióban jönne létre, ugyanakkor tiszteletben tartja a magyar parlament hétfői döntését, amellyel nem támogatta a kérdés sürgős tárgyalását - mondta Geoffrey Hoon brit védelmi miniszter kedden Budapesten, miután tárgyalt Kovács László külügyminiszterrel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!