Medgyessy Péter miniszterelnök nem zárja ki, hogy az iraki magyar katonai misszióra vonatkozó kedvezőtlen parlamenti döntés esetén Magyarország nem fegyveres erővel venne részt az iraki békefenntartásban, hanem más, civil feladatok ellátásában nyújtana segítséget. Orbán Viktor kijelentette: ha a békefenntartásra lesz NATO-, ENSZ-, illetve EU felhatalmazás, akkor arra a Fidesz igennel szavaz.

Medgyessy Péter a Geoffrey Hoon brit védelmi miniszterrel folytatott megbeszélései után úgy vélte, az ilyen feladatok teljesítése jelzi azt, hogy Magyarország elkötelezett abban a békefolyamatban, amely szükséges ahhoz, hogy Irakban helyreálljon a normális élet. Aki azt mondja, hogy Magyarország ne vegyen részt az iraki békefenntartásban, az ezzel azt is mondja, hogy ne vegye ki a részét az újjáépítésből, mondjon le azokról a lehetőségekről, amelyeket a folyamat kínál: így az ország munkától, foglalkoztatástól, piactól esik el - jelentette ki a miniszterelnök.
Orbán Viktor, a Fidesz elnökjelöltje leszögezte: pártja nem ellenzi a békefenntartó akcióban való magyar részvételt, feltéve, hogy azt nemzetközi szervezetek is támogatják és annak létrehozásában közreműködnek. A Fidesz várja, hogy a kormány "a parlamenti előírások próbáját kiálló" határozati javaslatot készítsen el és nyújtson be az iraki békefenntartásról, s ha a békefenntartásra lesz NATO-, ENSZ-, illetve európai uniós felhatalmazás, akkor arra a Fidesz mindenképpen igennel szavaz - mondta.
Az Egyesült Királyság azt szeretné, ha az iraki békefenntartás minél szélesebb nemzetközi koalícióban jönne létre, ugyanakkor tiszteletben tartja a magyar parlament hétfői döntését, amellyel nem támogatta a kérdés sürgős tárgyalását - mondta Geoffrey Hoon brit védelmi miniszter kedden Budapesten, miután tárgyalt Kovács László külügyminiszterrel. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Budapestre jön Tom Jones

Budapestre jön Tom Jones

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Végre szemből is láthatjuk a kis Lajos herceget

Végre szemből is láthatjuk a kis Lajos herceget

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?