Tetszett a cikk?

A kormány az ellenzéki pártok javaslatait is figyelembe veszi az iraki magyar szerepvállalásról szóló határozati javaslat újabb változatának kidolgozásakor. A külügyminiszter szerint azonban az iraki békefenntartás ügyében nemzetközi felhatalmazásra egyelőre nem lehet számítani.

Kovács László külügyminiszter a szerdai négypárti egyeztetést követően nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ellenzék megszavazza az előterjesztést. Az ellenzéki pártok kérésére külön kerül a parlament elé a részvételről, illetve a Magyarország légterének használatáról szóló javaslat. A katonai részvételről szóló határozati javaslatban szerepelni fog, hogy békefenntartó tevékenységet végeznének a magyar katonák Irakban. A Fidesz ugyanis kifogásolta, hogy az iraki békefenntartással kapcsolatos határozati javaslatban a kormány általános katonai felhatalmazást kér a parlamenttől, s a szövegben sehol nem szerepel a békefenntartás szó.
A kormány "eredeti" javaslata szerint az Országgyűlés hozzájárulását adná "az iraki válság rendezése érdekében folytatott műveletek elősegítése érdekében egy legfeljebb 300 - váltási időszakban 600 - fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingens" létrehozásához, katonai rendfenntartó és humanitárius feladatok ellátására. Az előterjesztés azt is magában foglalja, hogy az Országgyűlés hozzájárul az iraki válság rendezésében közreműködő fegyveres erők magyarországi átvonulásához, és az ország légterének, repülőtereinek, vasúti hálózatának igénybe vételéhez.
Az ellenzék csak akkor támogatná a javaslatot, ha az nemzetközi felhatalmazással történne, illetve nemzetközi szervezettől érkezne rá felkérés. Kovács László szerdai közlése szerint ugyanakkor ENSZ-, NATO-, vagy európai uniós felhatalmazásra egyelőre nem lehet számítani. A külügyminiszter szerint azért nem lesz ilyen határozat, mert valószínű, hogy minden ország előnyösebbnek tartja, ha a saját nemzeti lobogója alatt megy Irakba békét biztosítani. Kovács úgy véli: aki nemet mond a békefenntartásban való magyar részvételre, az nemet mond a béke, a rend helyreállítására Irakban, az újjáépítés elkezdésére és az ebben történő magyar részvételre. A külügyminiszter szerint nincs már szükség újabb négypárti egyeztetésre hétfőig, hiszen egyértelmű, melyek azok a pontok, amelyek az ellenzék számára elfogadhatatlanná teszik a korábbi határozati javaslatot.
Németh Zsolt (Fidesz) az egyeztetés után kijelentette: frakciója elvben támogatja a békefenntartást. "E tekintetben két igent mondunk: igent mondunk a békefenntartásra, ugyanakkor igent mondunk arra is, hogy nemzetközi felhatalmazással történjen meg ez a békefenntartás" - fogalmazott a politikus, hozzátéve: ha ezeket a feltételeket a kormányzat új javaslata kielégíti, akkor azt a Fidesz támogatja, ha nem, akkor módosító javaslatokat terjeszt be. Az MDF-es Herényi Károly kijelentette: frakciója továbbra is támogatja a békefenntartást, de csak akkor járul hozzá a magyar részvételhez, ha nemzetközi szervezettől érkezik a felkérés. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!