A kormány az ellenzéki pártok javaslatait is figyelembe veszi az iraki magyar szerepvállalásról szóló határozati javaslat újabb változatának kidolgozásakor. A külügyminiszter szerint azonban az iraki békefenntartás ügyében nemzetközi felhatalmazásra egyelőre nem lehet számítani.

Kovács László külügyminiszter a szerdai négypárti egyeztetést követően nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ellenzék megszavazza az előterjesztést. Az ellenzéki pártok kérésére külön kerül a parlament elé a részvételről, illetve a Magyarország légterének használatáról szóló javaslat. A katonai részvételről szóló határozati javaslatban szerepelni fog, hogy békefenntartó tevékenységet végeznének a magyar katonák Irakban. A Fidesz ugyanis kifogásolta, hogy az iraki békefenntartással kapcsolatos határozati javaslatban a kormány általános katonai felhatalmazást kér a parlamenttől, s a szövegben sehol nem szerepel a békefenntartás szó.
A kormány "eredeti" javaslata szerint az Országgyűlés hozzájárulását adná "az iraki válság rendezése érdekében folytatott műveletek elősegítése érdekében egy legfeljebb 300 - váltási időszakban 600 - fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingens" létrehozásához, katonai rendfenntartó és humanitárius feladatok ellátására. Az előterjesztés azt is magában foglalja, hogy az Országgyűlés hozzájárul az iraki válság rendezésében közreműködő fegyveres erők magyarországi átvonulásához, és az ország légterének, repülőtereinek, vasúti hálózatának igénybe vételéhez.
Az ellenzék csak akkor támogatná a javaslatot, ha az nemzetközi felhatalmazással történne, illetve nemzetközi szervezettől érkezne rá felkérés. Kovács László szerdai közlése szerint ugyanakkor ENSZ-, NATO-, vagy európai uniós felhatalmazásra egyelőre nem lehet számítani. A külügyminiszter szerint azért nem lesz ilyen határozat, mert valószínű, hogy minden ország előnyösebbnek tartja, ha a saját nemzeti lobogója alatt megy Irakba békét biztosítani. Kovács úgy véli: aki nemet mond a békefenntartásban való magyar részvételre, az nemet mond a béke, a rend helyreállítására Irakban, az újjáépítés elkezdésére és az ebben történő magyar részvételre. A külügyminiszter szerint nincs már szükség újabb négypárti egyeztetésre hétfőig, hiszen egyértelmű, melyek azok a pontok, amelyek az ellenzék számára elfogadhatatlanná teszik a korábbi határozati javaslatot.
Németh Zsolt (Fidesz) az egyeztetés után kijelentette: frakciója elvben támogatja a békefenntartást. "E tekintetben két igent mondunk: igent mondunk a békefenntartásra, ugyanakkor igent mondunk arra is, hogy nemzetközi felhatalmazással történjen meg ez a békefenntartás" - fogalmazott a politikus, hozzátéve: ha ezeket a feltételeket a kormányzat új javaslata kielégíti, akkor azt a Fidesz támogatja, ha nem, akkor módosító javaslatokat terjeszt be. Az MDF-es Herényi Károly kijelentette: frakciója továbbra is támogatja a békefenntartást, de csak akkor járul hozzá a magyar részvételhez, ha nemzetközi szervezettől érkezik a felkérés. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte